Siirry pääsisältöön
Suomen-edustusto
Lehdistötiedote16. syyskuuta 2022Suomen-edustustoArvioitu lukuaika: 1 min

Eurooppalainen mediavapaussäädös: Komissio ehdottaa sääntöjä tiedotusvälineiden moniarvoisuuden ja riippumattomuuden suojelemiseksi EU:ssa

Eurooppalainen mediavapaussäädös: Komissio ehdottaa sääntöjä tiedotusvälineiden moniarvoisuuden ja riippumattomuuden suojelemiseksi EU:ssa

Euroopan komissio antoi tänään eurooppalaisen mediavapaussäädöksen, joka sisältää uusia sääntöjä tiedotusvälineiden moniarvoisuuden ja riippumattomuuden suojelemiseksi EU:ssa. Ehdotettuun asetukseen sisältyy muun muassa suojatoimia, joilla pyritään estämään tarkkailu ja poliittinen vaikuttaminen toimituksellisiin päätöksiin.

Komission tämänpäiväisen ehdotuksen painopisteitä ovat julkisten tiedotusvälineiden riippumattomuus ja rahoitusvakaus sekä tiedotusvälineiden omistussuhteiden ja valtion mainonnan ja tiedotuksen jakautumisperusteiden läpinäkyvyys.

Ehdotettu asetus sisältää säännöksiä toimenpiteistä toimittajien riippumattomuuden suojelemiseksi ja eturistiriidoista ilmoittamiseksi. Lisäksi siinä puututaan tiedotusvälineiden keskittymiseen ja perustetaan uusi riippumaton eurooppalainen mediapalvelulautakunta, joka koostuu kansallisista media-alan viranomaisista.

Komissio antoi myös täydentävän suosituksen, jolla se kannustaa toteuttamaan toimituksellisen riippumattomuuden takaavia sisäisiä suojatoimia.

Eurooppalaisella mediavapaussäädöksellä varmistetaan, että julkiset ja yksityiset tiedotusvälineet voivat toimia EU:n sisämarkkinoilla helpommin yli rajojen ilman perusteetonta painostusta ja alan toimintaympäristön digitalisaation huomioon ottaen.

Lisätietoa laajemmassa tiedotteessa:

https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/fi/ip_22_5504        

 

Euroopan komission Suomen-edustusto

Tiedotuspäällikkö
Ismo Ulvila
puh. 050 541 1122
ismo [dot] ulvilaatec [dot] europa [dot] eu (ismo[dot]ulvila[at]ec[dot]europa[dot]eu)

Tiedottaja
Nina Hotti
puh. 050 384 7857
nina [dot] hottiatec [dot] europa [dot] eu (nina[dot]hotti[at]ec[dot]europa[dot]eu)

Seuraa Twitterissä @eukomissio

Tiedot

Julkaisupäivä
16. syyskuuta 2022
Laatija
Suomen-edustusto