Konferenssin yhteispuheenjohtajat ovat tyytyväisiä foorumin avaamiseen.
Euroopan parlamentin puhemies David Sassoli: ”Foorumi on keskeinen väline, jonka avulla kansalaiset voivat osallistua ja esittää näkemyksiään Euroopan tulevaisuudesta. Meidän on oltava varmoja siitä, että heidän ääntään kuullaan ja että heillä on rooli päätöksenteossa covid-19-pandemiasta riippumatta. Yhteinen tulevaisuutemme edellyttää, että edustuksellisen ja osallistuvan eurooppalaisen demokratian on toimittava jatkossakin, tulipa eteen mitä tahansa.”
Portugalin pääministeri António Costa neuvoston puheenjohtajavaltion nimissä: ”Kansalaisilla on nyt tilaisuus kertoa suurimmista huolenaiheistaan ja jakaa ideoitaan. Keskustelulle ei voisi olla otollisempaa aikaa. Jotta voimme selviytyä kriisistä entistäkin vahvempina, meidän on valmistauduttava nyt ollaksemme pandemian väistyessä valmiita tulevaan. Haluamme jatkossakin rakentaa yhdessä tulevaisuuden Eurooppaa, oikeudenmukaisempaa, vihreämpää ja digitaalisempaa Eurooppaa, joka vastaa kansalaisten odotuksiin.”
Komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen: ”Terveys, ilmastonmuutos, laadukkaat ja kestävät työpaikat yhä digitaalisemmassa taloudessa, demokraattisten yhteiskuntiemme tila: kehotamme eurooppalaisia ottamaan puheenvuoron, käsittelemään huolenaiheitaan ja kertomaan, millaisessa EU:ssa he haluavat elää. Kansalaisfoorumi antaa kaikille mahdollisuuden osallistua Euroopan tulevaisuuden muovaamiseen ja tehdä yhteistyötä muiden eurooppalaisten kanssa. Tämä on loistava tilaisuus tuoda eurooppalaisia virtuaalisesti yhteen. Tule mukaan keskusteluun! Voimme yhdessä rakentaa unionimme tulevaisuuden sellaiseksi kuin haluamme.”
Euroopan tulevaisuuskonferenssi on uudenlainen, avoin ja osallistava keskustelevan demokratian hanke. Sen tavoitteena on antaa eurooppalaisille kaikilta elämänaloilta paremmat mahdollisuudet kertoa, mitä he odottavat Euroopan unionilta. Nämä näkemykset antavat EU:lle suuntaa ja ohjaavat tulevaa päätöksentekoa. Yhteispuheenjohtajat ovat sitoutuneet jatkotoimenpiteiden toteuttamiseen konferenssin tulosten perusteella.
Euroopan tulevaisuuskonferenssin johtokuntaan kuuluu Euroopan parlamentin, Euroopan unionin neuvoston ja Euroopan komission edustajia.
Tausta
Digitaalinen kansalaisfoorumi on interaktiivinen ja monikielinen: ihmiset voivat olla yhteydessä toisiinsa ja keskustella ehdotuksistaan muiden eurooppalaisten kanssa EU:n 24 virallisella kielellä. Mahdollisimman monia ihmisiä kaikilta elämänaloilta kannustetaan osallistumaan foorumin kautta tulevaisuutemme muovaamiseen ja levittämään tietoa foorumista sosiaalisen median kanavilla aihetunnisteella #SinunTulevaisuutesi.
Konferenssin keskeinen periaate on täydellinen läpinäkyvyys, ja siksi kaikki foorumilla esitettävät näkemykset ja tapahtumien tulokset kerätään ja analysoidaan ja ne julkaistaan. Foorumilla esitettäviä keskeisiä ideoita ja suosituksia hyödynnetään Euroopan kansalaispaneeleissa ja täysistunnoissa, joissa niistä keskustellaan konferenssin päätelmien laatimiseksi.
Konferenssiin liittyviä tapahtumia, jotka on rekisteröity foorumille, voi selata interaktiivisella kartalla, ja niihin voi ilmoittautua verkossa. Tapahtumien järjestäjien käytössä on työkalupakki, josta on apua tapahtumien järjestämisessä ja niistä tiedottamisessa. Kaikkien osallistujien ja tapahtumien on noudatettava Euroopan tulevaisuuskonferenssin peruskirjaa, jossa vahvistetaan normit toisia kunnioittavalle yleiseurooppalaiselle keskustelulle.
Foorumi on järjestetty seuraavien tärkeimpien keskustelunaiheiden ympärille: ilmastonmuutos ja ympäristö; terveys; vahvempi ja oikeudenmukaisempi talous; sosiaalinen oikeudenmukaisuus ja työllisyys; EU:n rooli maailmassa; arvot ja oikeudet, oikeusvaltioperiaate ja turvallisuus; digitaalinen muutossiirtymä; eurooppalainen demokratia; muuttoliike; sekä koulutus, kulttuuri, nuoriso ja urheilu. Näiden aiheiden lisäksi on käytössä ”avoin laatikko”, jossa voi esittää ajatuksia monialaisista aiheista ja yksittäisistä muista aiheista (”Muut aiheet”). Näin kansalaiset voivat vapaasti ottaa esille minkä tahansa itselleen merkityksellisen asian, aidosti ruohonjuuritason lähtökohdista.
Foorumilla on myös tietoa konferenssin rakenteesta ja siitä, miten se toimii. Se on avoin kaikille EU-kansalaisille sekä EU:n toimielimille ja virastoille, kansallisille parlamenteille, kansallisille ja paikallisille viranomaisille ja kansalaisyhteiskunnalle. Käyttäjien yksityisyyttä kunnioitetaan, ja EU:n tietosuojasääntöjä noudatetaan kaikilta osin.
Lisätietoa
Euroopan tulevaisuuskonferenssin kansalaisfoorumi
Kysymyksiä ja vastauksia Euroopan tulevaisuuskonferenssin monikielisestä digitaalisesta foorumista
Tietokoosteet digitaalisesta foorumista ja konferenssin etenemisestä.
Euroopan tulevaisuuskonferenssin peruskirja
Lisätietoa laajemmassa tiedotteessa:
https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/fi/ip_21_1764
Euroopan komission Suomen-edustusto
Tiedotuspäällikkö
Pia Siitonen
p. (09) 6226 5473, GSM 040 535 5979
pia [dot] siitonenec [dot] europa [dot] eu (pia[dot]siitonen[at]ec[dot]europa[dot]eu)
Tiedottaja
Nina Hotti
p. (09) 6226 5465, GSM 050 384 7857
nina [dot] hottiec [dot] europa [dot] eu (nina[dot]hotti[at]ec[dot]europa[dot]eu)
Seuraa Twitterissä @eukomissio
Tiedot
- Julkaisupäivä
- 19. huhtikuuta 2021
- Laatija
- Suomen-edustusto