Siirry pääsisältöön
Suomen-edustusto
Uutisartikkeli10. tammikuuta 2022Suomen-edustustoArvioitu lukuaika: 4 min

Euroopan innovointitutkapalkinnon saanut MetGen kehittää biopohjaista materiaalia, joka on kestävämpi ja uudelleenkäytettävämpi kuin muovi

Euroopan innovointitutkapalkinto

Kaarinalainen MetGen kehittää ja tuottaa kemikaalisia reaktioita vauhdittavia entsyymejä ja teknologisia ratkaisuja niiden käyttöön. Yhtä yhtiön teknologioiden mahdollistamista tuotteista – täysin biopohjaista METNIN SHIELDiä – voitaisiin käyttää korvaamaan nykyisin laajasti käytettyjä muovisia ja öljypohjaisia pakkausmateriaaleja. MetGenin potentiaalisesti mullistava innovaatio sai syksyllä 2021 Euroopan komission innovointitutkapalkinnon. 

Muovipakkauksille tarkoitetut keltaiset roska-astiat ovat ilmestyneet monien suomalaisten roskakatoksiin viimeisten vuosien aikana. Roska-astiat ovat konkreettinen esimerkki EU:n muovinkäytön vähentämiseen tähtäävästä strategiasta, jolla pyritään muun muassa kasvattamaan kierrätykseen ja sitä kautta uusiokäyttöön päätyvän muovin ja muun pakkausmateriaalin määrää. Samalla strategiaan kuuluu kuitenkin tavoite ylipäätään vähentää muovin kulutusta, minkä myötä kasvaa tarve kehittää ympäristöystävällisempiä pakkausvaihtoehtoja.

Pahvista, paperista ja muista biopohjaisista materiaaleista tehtyjen pakkausmateriaalien ongelma on kuitenkin perinteisesti ollut niiden usein muovia kehnompi kestävyys. Lisäksi pahvisetkaan laatikot eivät ole automaattisesti ympäristöystävällisiä, sillä myös niissä käytetään paljon muovia ja muita öljystä johdettuja kemikaaleja parantamaan kestävyyttä. Tähän MetGenin kehittämä biopohjainen METNIN® SHIELD™ tarjoaisi ratkaisun.

”SHIELD™ on biopohjainen lopputuote, jota voidaan hyödyntää kaikissa pakkauksissa banaanilaatikoista postipaketteihin. Sitä voidaan kierrättää, se kestää vettä ja rasvaa ja on vankempi kuin öljypohjaiset pakkaukset, minkä lisäksi sen käyttö on huokeampaa muihin materiaaleihin verrattuna. Ratkaisumme käyttäminen voisi siis tuoda yhtiöille miljoonien eurojen vuosisäästöt. Samalla se tarjoaa vielä paremman tuotteen joka ei sisällä  ollenkaan muovia, ja on helppo kierrättää ja uudelleenkäyttää”, MetGenin operatiivinen johtaja Matti Heikkilä kertoo.

Biokatalyyttejä ja niihin pohjautuvia ratkaisuja kehittävän kaarinalaisen MetGenin lokakuussa 2021 palkittu METNIN® SHIELD™ on yksi monista yhtiön kehittämistä biopohjaisista innovaatioista. Euroopan komission innovointitutkapalkinnolla on tarkoitus palkita maanosan lupaavimpia innovaatioita, jotka ovat saaneet rahoitusta Euroopan unionilta. MetGen nappasi voiton 12 finalistin joukosta.

”Voiton takana on valtava määrä työtä, joita 13:a eri kansallisuutta edustavat 30 asiantuntijaamme ovat tehneet. Kun yhdessä saavutetaan tällainen voitto, niin kyllä se kasvattaa motivaatiota ja innostusta tehdä työtä”, Heikkilä toteaa.

Palkinnosta on ollut myös konkreettista hyötyä MetGenin jatkokehityksen kannalta.

”Palkinto on tuonut meille mukavasti julkisuutta ja auttanut luomaan yhteyksiä rahoittajiin, jotka voivat tukea meitä yhtiön toiminnan kehittämisessä”, Heikkilä kertoo.

Ei vain entsyymejä

Vuonna 2008 perustettu MetGen keskittyi alun perin genetiikkaan ja lääketeollisuuden käyttämien lisäaineiden kehittämiseen. Yhtiö teki kuitenkin pian täyskäännöksen ja päätti hyödyntää genetiikan asiantuntijuuttaan tuottaakseen entsyymejä ja niiden tuotantoteknologiaa erityisesti puu- ja paperiteollisuuden tarpeisiin.

”Missiomme on maksimoida uusiutuvista raaka-aineista, kuten kasvipohjaisesta biomassasta, saatava arvo ja kiihdyttää siirtymää pois öljystä. MetGen ei ole vain entsyymejä tuottava yhtiö, vaan kehitämme myös kokonaisia tuotantoratkaisuja kemianteollisuuden käyttöön. Tämän taustalla on alustateknologia, jossa pelkästä ideasta päästäisiin valmiiseen entsyymiin alle puolessa vuodessa”, Heikkilä kuvaa.

”Monet muut valmistajat tuottavat suuria määriä tiettyä entsyymiä, ja asiakkaat räätälöivät oman toimintansa sen mukaisesti. MetGen puolestaan tarjoaa ratkaisun, jossa entsyymi ja sen tuotantoprosessit räätälöidään ratkaisemaan asiakkaiden haasteita. Kaiken tämän ohella rakennamme arvoketjut loppuun asti ja tuotamme myös itse suoraan joitakin uusia materiaaleja, kuten METNIN® SHIELDiä™”, Heikkilä jatkaa.

Yksi esimerkki prosessista ja sen kautta syntyvästä lopputuotteesta on MetGenin kehittämä teknologiaprosessi ligniinin jalostukseen. Puusta ja osasta kasveja löytyvää ligniiniä syntyy puu- ja paperiteollisuuden sivutuotteena. Sellutehtaiden sivuvirroista siivilöitävästä ligniinistä valtaosa päätyy kuitenkin energiantuotantoon poltettavaksi. MetGenin prosessissa ligniini otettaisiin talteen, sitä jalostettaisiin ja siitä tuotettaisiin aivan uusia ja kestäviä materiaaleja, kuten SHIELDiä™. Eikä materiaalin käyttö rajoittuisi tulevaisuudessa ainoastaan pakkausmateriaaliin.

”Jo nyt siitä voidaan tuottaa polyoleja, joista valmistetaan esimerkiksi uretaanivaahtoja, joita taas voi käyttää muun muassa talojen eristämiseen tai autojen kojelautojen valmistamiseen. Kun tätä kehitystä viedään vielä askel pidemmälle, niin METNIN® sopii raaka-aineeksi vaikka mihin aina autonrenkaista akkujen kautta vanilja-aromiin”, Heikkilä kuvaa.

Euroopan seuraava yksisarvinen?

EU-rahoituksella on ollut tärkeä rooli MetGenin tuotekehityksen tukemisessa jo vuosien ajan: yhtiö on toteuttanut EU-rahoituksella peräti 13 projektia kahdeksan vuoden aikana. Nyt MetGen suunnittelee ensimmäisten entsyymien teollista tuotantoa pohjustavien demotuotantolaitosten rakentamista yhteistyökumppaneidensa kanssa.

”Olemme hyödyntäneet laajasti Horisontti-ohjelmasta sekä EU:n ja bioteollisuuden toimijoiden yhdessä pyörittämästä BBI-ohjelmasta saatavaa rahoitusta eri kehitysvaiheissa viedäksemme teknologiaa kohti teolliseen tuotantoon tarvittavaa kypsyystasoa. EU-rahoituksessa tärkeää on kuitenkin myös sen myötä avautuvat ovet avoimeen innovaatioympäristöön, jossa pääsemme kehittämään teknologiaa yhteistyössä muiden alan toimijoiden kanssa”, Heikkilä kertoo.

EU-rahoituksen tärkeästä roolista puhuttaessa Heikkilä mainitsee esimerkkinä saksalaisen BioNTechin, joka sai EU:lta riskirahoitusta sen mRNA-teknologian kehittämiseen vuosia sitten. Yhtiö on sittemmin tullut maailmankuuluksi sen roolista koronarokotteiden kehittämisessä.

”Yhtiö on mainio esimerkki siitä, miksi on tärkeää, että EU jakaa riskirahoitusta uusien teknologioiden kehittämiseksi, sillä näin syntyneet innovaatiot voivat myöhemmin osoittautua äärimmäisen merkityksellisiksi. Näen, että MetGenillä on riskirahoituksen turvin samalla tavalla potentiaalia olla omalla alallaan mullistava”, Heikkilä korostaa.

Tiedot

Julkaisupäivä
10. tammikuuta 2022
Laatija
Suomen-edustusto