Siirry pääsisältöön
Suomen-edustusto
Uutisartikkeli5. toukokuuta 2021Suomen-edustustoArvioitu lukuaika: 3 min

Edustuston vt. päällikkö Maria Kokkonen: Edustuston Eurooppa-viikko – Hyvää Eurooppa-päivää!

Ympäristökomissaari tutustui Lahteen ja suomalaisiin metsiinEdustustomme osalta Eurooppa-viikko pyörähti vauhdilla käyntiin, kun maanantaiaamuna kyyditsimme EU:n ympäristöstä, valtameristä ja kalastusasioista vastaavan komissaarin Virginijus...

Kaupunginjohtaja Pekka Timonen ja ”Lahti – Euroopan Ympäristöpääkaupunki 2021” -projektin johtaja Milla Bruneau esittelivät Lahden kunnianhimoista ja onnistunutta, vihreyteen ja kestävään kehitykseen perustuvaa toimintamallia komissaarille, joka totesikin, että ” Lahti on tavallisuudessaan hyvä esimerkki siitä, miten asiat pitää hoitaa ”. Lahdesta matka jatkui Asikkalaan, jossa nappaskengät vaihtuivat kumisaappaisiin, kun liettualainen Virginijus Sinkevičius lähti suomalaiskollegansa Jutta Urpilaisen kanssa kiertämään metsiä asiantuntijoiden opastuksella. ” Vuosi on tärkeä EU:n ilmasto- ja ympäristöpolitiikassa. Ympäristökomissaari on keskeinen valmistelija, jonka on tärkeä tutustua Suomen ominaispiirteisiin. Pidin tärkeänä, että kollegani tulee Suomeen. [– –] Saimme kokonaisvaltaisen kuvan metsien hoidosta ja siitä, mikä on metsätalouden rooli ”, komissaari Urpilainen sanoi. ” Suomi on tärkeä liittolainen EU:lle ilmastoneutraaliuden ja koko EU:n vihreän kehityksen ohjelman (Green Deal) eteenpäin viemisessä. [– –] ” Ks. https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/politiikka/artikkeli-1.1387747 . Komissaari Sinkevičius puolestaan totesi: ” On tärkeää nähdä paikan päällä asioita omin silmin ja puhua metsänomistajien, teollisuuden ja kansalaisjärjestöjen kanssa tulevasta metsästrategiasta. ” Tiistaina komissaarit tapasivat hallituksen jäseniä ja lopuksi pääministeri Sanna Marinin. Tapaamisessa keskusteltiin Suomen näkemyksistä ja tavoitteista Euroopan unionin ilmastopolitiikkaan, metsäpolitiikkaan ja biodiversiteettikysymyksiin liittyen.

Viimeisten 15 kuukauden aikana EU:n komissaarit ovat vierailleet muissa jäsenmaissa kuin kotimaissaan enimmäkseen, ellei ainoastaan, virtuaalisesti. Niinpä meistä edustustolaisista tuntui kuin olisimme melkein palanneet ns. normiaikoihin, kun ensimmäinen komissaarivierailu pitkästä aikaa – toki tiukat terveysturvajärjestelyt huomioiden – oli mahdollista järjestää. Kyllä se tästä alkaa Eurooppa avautua!

Re-Open EU

Rajoitusten purressa ja rokotusten edetessä koronatilanne paranee ja antaa meille lisää toivoa paremmasta kesästä, eikä ainoastaan Suomessa! Kesä on ihmisten mielissä, ja se näkyy muun muassa Re-open EU -sivuston https://reopen.europa.eu/fi ja -sovelluksen kävijä- ja latausmäärien voimakkaassa nousussa viimeisten kahden viime viikon aikana. Matkoja suunnittelevat ihmiset saavat sivustolta ajantasaista tietoa EU:n 27 jäsenvaltion sekä Islannin, Norjan, Sveitsin ja Liechtensteinin terveystilanteesta, koronarajoituksista, matkustusehdoista ja muista matkustukseen liittyvistä asioista. Kun tähän vielä pian lisätään EU:n digitaalinen koronatodistus, voimme alkaa suunnittelemaan turvallisia kesälomamatkoja Euroopassa https://ec.europa.eu/info/live-work-travel-eu/coronavirus-response/safe-covid-19-vaccines-europeans/covid-19-digital-green-certificates_fi .

Mutta sitä ennen juhlimme Eurooppa-päivää verkossa!

Eurooppa-päivä verkossa

Eurooppa-päivää eli Euroopan rauhan ja yhtenäisyyden päivää vietetään tänä vuonna Suomessa kolmipäiväisellä verkkotapahtumalla. Lähetys käynnistyy perjantaina 7.5. klo 9.00. Päivien aikana keskustellaan muun muassa Euroopan tulevaisuudesta, Euroopan vihreän kehityksen ohjelmasta, EU-rekrytoinneista ja uudesta eurooppalaisesta Bauhausista. Lisäksi on tarjolla musiikkia, stand up -komiikkaa sekä taikuutta!

https://www.eurooppapaiva.fi/

Poimintoja Euroopan komission ja Euroopan parlamentin ohjelmista:

Pe 7.5. klo 10.00–11.00 Euroopan tulevaisuus pöydällä

EU:n tulevaisuutta käsittelevä konferenssi starttaa Eurooppa-päivänä 9. toukokuuta. Mistä tulevaisuuskonferenssissa on kyse, ja mihin pohdinta EU:n uudistamistarpeista tähtää? Mitä kansalaiset haluavat Euroopan tulevaisuudelta, ja miten kansa saa äänensä kuuluville?

Aiheesta keskustelevat Euroopan parlamentin jäsenetSirpa Pietikäinen (EPP, kok.) ja Nils Torvalds (Renew, r.), eduskunnan suuren valiokunnan puheenjohtaja, entinen meppi (2004–2014) Satu Hassi (vihr.) sekä pitkän linjan poliitikko, meppinä 2009–2019 toiminut Liisa Jaakonsaari (sd.). Keskusteluttajana Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Juha Jokela.

https://www.eurooppapaiva.fi/tapahtuma/euroopan-tulevaisuus-poydalla/

Pe 7.5. klo 12.00–13.00 Raideliikenne mukana vihertämistalkoissa

Vuosi 2021 on Euroopan rautatieliikenteen teemavuosi, jonka aikana korostetaan rautatieliikenteen etuja kestävänä, älykkäänä ja turvallisena liikennemuotona. Mikä on raideliikenteen tulevaisuus Euroopassa? Entä sen rooli ilmastonmuutoksen torjunnassa?

Aiheesta alustaa englanniksi Euroopan komission liikenteen ja liikkumisen pääosaston pääjohtaja Henrik Hololei. Alustusta seuraavaan suomenkieliseen keskusteluun osallistuvat lisäksi Väyläviraston toimialajohtaja Mirja Noukka ja projektipäällikköJuha Lehtola sekä Traficomin johtava asiantuntija Kaisa Sainio. Tilaisuuden moderoi Euroopan komission Suomen-edustuston kansalaisviestinnän päällikkö Ismo Ulvila.

https://www.eurooppapaiva.fi/tapahtuma/raideliikenne/

La 8.5. klo 12.00–13.00 Uusi eurooppalainen Bauhaus

Uusi eurooppalainen Bauhaus tuo Euroopan vihreän kehityksen ohjelman elinympäristöihimme. Se antaa kaikille eurooppalaisille virikkeitä kuvitella ja rakentaa yhdessä kestävää ja osallistavaa tulevaisuutta, jossa rakennettu ympäristö on kaunis ja tuo hyvää oloa mielelle ja sielulle.

Ohjelmassa keskustellaan siitä, mikä on uusi eurooppalainen Bauhaus. Tilaisuuden avaa ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen. Silmiä avaavassa paneelikeskustelussa mukana ovat Aalto-yliopiston tutkijatohtori Juudit Ottelin , ympäristöministeriön erityisasiantuntija ja professoriMatti Kuittinen ja Euroopan parlamentin jäsen Miapetra Kumpula-Natri (S&D, sd.). Keskustelun juontaa Euroopan komission Suomen-edustuston kansalaisviestinnän päällikkö Ismo Ulvila.

https://www.eurooppapaiva.fi/tapahtuma/bauhaus/

Edustuston väen ja omasta puolestani toivotan kaikille lukijoillemme hyvää Eurooppa-päivää 9.5.2021. Ja kun se Suomessa sattuu vielä olemaan Äitienpäivä, meillä on kaksi tärkeää syytä nostaa lippu salkoon!

Tiedot

Julkaisupäivä
5. toukokuuta 2021
Laatija
Suomen-edustusto