Siirry pääsisältöön
Suomen-edustusto
Lisäinformaatio2. maaliskuuta 2023Suomen-edustustoArvioitu lukuaika: 1 min

Edustuston tiedotuspäällikkö Ismo Ulvila: Vuosi Venäjän hyökkäyksestä – EU:n tuki Ukrainalle jatkuu

Helsingin Senaatintorilla järjestetty sodan uhrien muistotilaisuus 24.2.2023
Helsingin Senaatintorilla järjestetty sodan uhrien muistotilaisuus 24.2.2023

Viime perjantai oli surullinen muistopäivä, sillä Venäjän Ukrainassa aloittamasta laittomasta hyökkäyksestä tuli silloin kuluneeksi jo vuosi. Päivä muistutti eurooppalaisia yhteiskuntia jälleen siitä, kuinka tärkeää keskinäinen solidaarisuutemme on. Eri puolilla Eurooppaa järjestettiin lukuisia solidaarisuuden ja tuen ilmauksia Ukrainalle, myös Suomessa. Helsingin Senaatintorilla järjestetty sodan uhrien muistotilaisuus keräsi laajan yleisön ja myös maan ylintä johtoa paikalle. Ukrainan Suomen-suurlähettiläs Olga Dibrova oli itseoikeutettu kunniavieras tilaisuudessa.

EU:n jäsenmaissa tehty tuore Eurobarometri-kysely kertoo selkein numeroin EU-kansalaisten laajan tuen jatkumisesta Ukrainalle. Konkretiaa löytyy myös uudesta, jo kymmenennestä Venäjään kohdistuvasta pakotepaketista, jonka neuvosto hyväksyi vastikään. Pakotepaketilla lisätään painetta Putinin raakaa sotaa vastaan, joka kohdistuu muun muassa siviiliväestöön ja kriittiseen infrastruktuuriin. Paketti tehostaa EU:n pakotteiden vaikutusta entisestään, koska sillä lisätään pakoteluetteloon uusia nimiä ja asetetaan uusia kauppa- ja talouspakotteita. Esimerkiksi yli 11 miljardin euron arvoiset vientikiellot estävät Venäjää saamasta kriittisiä teknologioita ja teollisuustuotteita. Paketilla myös minimoidaan täytäntöönpanon valvonnan ja toimenpiteiden kiertämisen riski. Siinä muun muassa otetaan käyttöön Venäjän keskuspankin varoja ja varantoja koskeva uusi raportointivelvoite.

Euroopan johtajat ovatkin toistuvasti ilmaisseet tuen Ukrainalle jatkuvan niin kauan kuin sitä tarvitaan. Myös komissio on ottanut Ukrainan eritysitilanteen huomioon toiminnassaan ja työohjelmassaan – saihan Ukraina viime vuonna jo EU:n ehdokasmaan aseman. Työmme Ukrainan hyväksi jatkuu!

Tiedot

Julkaisupäivä
2. maaliskuuta 2023
Laatija
Suomen-edustusto