Siirry pääsisältöön
Suomen-edustusto
Lisäinformaatio7. syyskuuta 2023Suomen-edustustoArvioitu lukuaika: 1 min

Edustuston päällikkö Maria Blässar: Vaalikauden viimeinen puhe EU:n tilasta 13. syyskuuta – yhä enemmän, yhä nopeammin, yhä yhtenäisemmin

SOTEU 2023

Professori Alexander Stubbin analyysi viime viikolla järjestetyssä Turun Eurooppa-foorumissa hätkähdytti. Stubb totesi, että kun 15 vuotta sitten keskellä finanssikriisiä EU:lta kesti noin neljä kuukautta saada koordinaationsa pelaamaan, koronakriisin aikaan valmista saatiin jo neljässä viikossa ja Venäjän hyökättyä Ukrainaan EU:n ensimmäinen pakotepaketti oli valmiina neljässä päivässä.

Tuo lausahdus kuvaa hyvin mullistusta, joka EU:ssa on tapahtunut viimeisten neljän vuoden aikana. Vaikka kriisit ovat seuranneet toistaan, EU:n sisäinen koordinaatio on nopeutunut ja luottamus toiminut. Henry Kissingerin kuuluisaan kysymykseen siitä, kenelle Euroopassa pitää soittaa, on saatu vastaus. Samalla komissio on toimeenpannut koko työohjelmansa. Suoritus hakee vertaistaan EU:n historiassa.

Kun komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen pitää 13. syyskuuta Euroopan parlamentissa Strasbourgissa tämän vaalikauden viimeisen unionin tilaa koskevan puheensa, EU:n panokset ovat korkeat: elämme juuri nyt harvinaista geopolitiikan ja globalisaation murroskohtaa sekä viidettä teollista vallankumousta. Tuttuun tapaan puheenjohtaja von der Leyen oletettavasti analysoi kaikkea sitä, mitä on saatu aikaan viimeksi kuluneen vuoden aikana – onhan komissio nyt saanut miltei valmiiksi viisivuotiskautensa poliittisten painopisteiden tärkeimmät lakialoitteet. Vielä tulossa olevista aloitteista on syytä mainita erikseen yksi: toukokuussa 2024, juuri ennen kautensa loppua, komissio antaa tiedonannon siitä, mikä tavoitetaso EU:n päästövähennyksille tulisi asettaa vuodelle 2040. Tuota tavoitetta sitten seuraava komissio yhdessä uuden vaaleilla valitun Euroopan parlamentin kanssa pääsee toteuttamaan vuosina 2024–2029.

Kuten aina ennenkin, puheessa voi tulla myös esiin uusia näkemyksiä siitä, millaista politiikkaa EU:ssa pidettäneen lähivuosina tärkeänä. Eri tahojen keskusteluissa on tuotu esiin EU:n kilpailukykyyn, laajentumiseen, Ukrainalle annettavaan tukeen ja vihreän siirtymän syventämiseen liittyviä strategisia aloitteita. Syksy 2024 viimeistään kertoo, kuinka nämä teemat linkittyvät seuraavan komission työohjelmaan.

Edustustomme näyttää puheen suorana keskustakirjasto Oodissa Helsingissä keskiviikkoaamuna. Myös useat Europe Direct -keskukset eri puolilla maata näyttävät puheen striimattuna, ja sitä voi seurata omalta tietokoneelta. Tervetuloa kuuntelemaan!

Tiedot

Julkaisupäivä
7. syyskuuta 2023
Laatija
Suomen-edustusto