Siirry pääsisältöön
Suomen-edustusto
Lisäinformaatio15. syyskuuta 2022Suomen-edustustoArvioitu lukuaika: 1 min

Edustuston päällikkö Maria Blässar tiivistää puheenjohtaja Ursula von der Leyenin linjapuheen sisällön

Maria Blässar

Komission puheenjohtajan Ursula von der Leyenin tämänvuotinen Unionin tila -puhe Strasbourgissa oli suuren murrosvaiheen linjapuhe. Von der Leyen ei epäröinyt tuomita jyrkästi Venäjää, osoittaa suurta solidaarisuutta Ukrainaa kohtaan, ehdottaa energiamarkkinoille uutta arkkitehtuuria – eikä myöskään vaatia demokratian pelisääntöjen kunnioittamista. Hän totesi, että nykyinen kriisi on pohjimmiltaan yksinvaltaisten maiden hyökkäys demokratiaa vastaan, ja sen vuoksi tarvitaan yhteinen demokratian puolustamisen koalitio. Puheenjohtaja alleviivasi demokratian vahvistamista ja uudistamista, yhteistyötä EU:n lähialueiden kanssa, korruptionvastaista toimenpidepakettia ja oikeusvaltioperiaatteen vahvistamista entisestään. Kansainväliset kestävät kumppanuudet ovat avainasemassa, kun EU etsii luotettavia toimijoita maailmalla: EU jatkaa ilmastonmuutoksen vastaisen työn kärkimantereena, unohtamatta toimia, joita teemme luontokadon estämiseksi.

Komission puheenjohtaja teki joukon konkreettisia ehdotuksia: pisimmälle hän meni ehkäpä ehdotuksellaan konventista perussopimuksien tarkistamiseksi. Perussopimuksiin pitäisi hänen mielestään kirjata mukaan myös sukupolvien välinen solidaarisuus. Mutta oli puheessa myös paljon konkretiaa: vihreän siirtymän kiihdyttäminen, puolijohteiden arvoketjujen varmistaminen, fossiilisten energiamuotojen tukemisen lopettaminen mahdollisimman nopeasti, lupaus mielenterveysohjelmasta sekä pienten ja keskisuurten yritysten tukeminen omalla pk-yrityspaketilla. Myös EU:n strateginen omavaraisuus nousi odotetusti esille, ja puheessa luvattiin uusi rahasto ja lainsäädäntöaloite harvinaisten raaka-aineiden saamisen turvaamiseksi.

Von der Leyenilta kuultiin myös avaus tulevasta talousarkkitehtuurista: enemmän mahdollisuuksia strategisiin investointeihin velkakurin estämättä, talouden yhteiset pelisäännöt paikalleen ja kokonaisvelka kuriin. Hän myös painotti nuorten merkitystä sekä jatkuvaa oppimista – vuosi 2023 on Euroopan osaamisen teemavuosi.

Tiedot

Julkaisupäivä
15. syyskuuta 2022
Laatija
Suomen-edustusto