Skip to main content
Euroopan komission logo
suomi
Suomen-edustusto
Lisäinformaatio13. lokakuuta 2022Suomen-edustusto

Edustuston päällikkö Maria Blässar: Kumppanuudet auttavat EU:n kriisinkestävyyden rakentamisessa

Maria Blässar

Tällä viikolla Brysselissä ovat kokoontuneet sekä EU:n ulkopuolisissa maissa olevien unionin edustustojen että EU:n jäsenmaissa olevien komission edustustojen päälliköt. Edustustojen päälliköiden tapaamisessa keskustelimme ensi vuoden strategisista haasteista. Yhtenä Ursula von der Leyenin komission poliittisena painopisteenä on tehdä EU:sta vahvempi globaali toimija nimenomaan kestävien kumppanuuksien avulla. Venäjän hyökkäyssota on kuitenkin tuonut esille tarpeen vahvistaa myös niin sanottua kovaa turvallisuuttamme. Tähän asiaan kiinnitetään nyt erityistä huomiota.

EU:n ulkoasiainedustaja Josep Borrell painotti puheessaan EU-lähettiläille kriisinkestävyytemme merkitystä. Meillä on Euroopassa työkaluja, joilla voimme vastata epävarman ja nopeasti muuttuvan ympäristömme haasteisiin. EU:n täytyy olla ketterä liikkeissään ja ottaa enemmän vastuuta omasta turvallisuudestaan. Tämä koskee esimerkiksi tuontienergian lähteiden monipuolistamista ja tarvetta välttää jatkossa liian suurta riippuvuutta yhdestä maasta. EU:n on myös vastattava globaaleihin megatrendeihin, joissa autokratiat haastavat demokratioita yhä enemmän ja yhä suoremmin. Kuunteleminen ja osallistuminen on kumppanuuksien rakentamisessa tärkeää – maailma on moninapainen, ja meidän tulee ymmärtää paremmin kumppaneidemme pitkän ajan tarpeita.

Komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen korosti omassa puheenvuorossaan sitä, että mitä tahansa EU tekee sisäisesti, sillä täytyy olla vaikutuksia myös EU:n ulkopuolella. Jatkamme työtä vahvemman Euroopan puolesta!

Tiedot

Julkaisupäivä
13. lokakuuta 2022
Laatija
Suomen-edustusto