Siirry pääsisältöön
Suomen-edustusto
Uutisartikkeli23. helmikuuta 2023Suomen-edustustoArvioitu lukuaika: 14 min

12 valheellista väittämää Venäjän sodasta Ukrainassa

Stand Up for Ukraine

Vuosi sitten Venäjä käynnisti ilman provokaatiota hyökkäyssodan rauhanomaista naapurimaataan Ukrainaa vastaan. Samalla Venäjä paljasti laajentumispyrkimyksensä. Ukraina jaksaa yhä taistella lannistumatta ja on päättänyt voittaa Venäjän.

Venäjä valmistautui sotaan levittämällä Ukrainasta valheellisia väitteitä. Kauan ennen kuin Venäjä aloitti 24. helmikuuta 2022 täysimittaisen hyökkäyksen Ukrainaan, se pohjusti hyökkäystään jatkuvalla disinformaatiovirralla, levittämällä tietoisesti väärää tietoa. EU on seurannut ja paljastanut Venäjän hallitusta tukevaa disinformaatiota sodan alusta alkaen. Tässä katsauksessa kumotaan Kremliä myötäilevän disinformaatiokoneiston aktiivisesti levittämiä väittämiä sodasta.

Väite: Venäjän voitto sodassa on väistämätön. Venäjä voittaa sodan tai konflikti johtaa kolmanteen maailmansotaan. Länsimaiden sotilaallinen tuki Ukrainalle pahentaa tilannetta ja pitkittää kärsimystä. Ainoa tie rauhaan on Ukrainan demilitarisointi.

Ukraina on osoittanut kerta toisensa jälkeen sellaista selviytymiskykyä, päättäväisyyttä ja taisteluhenkeä, että Venäjän näkymät voittaa sota Ukrainaa vastaan ovat erittäin huonot. Venäjä on jäänyt yksin. YK:n yleiskokouksen enemmistö vaatii Venäjää lopettamaan välittömästi hyökkäykset Ukrainassa ja vetämään joukkonsa ehdoitta Ukrainan kansainvälisesti tunnustettujen rajojen ulkopuolelle. Sen jälkeen kun Venäjä provosoimatta aloitti ns. kolmen päivän sodan, Ukraina on onnistunut pysäyttämään Venäjän hyökkäykset, kääntämään sodan kulun ja valtaamaan takaisin laajoja alueita Venäjän väliaikaisesta sotilaallisesta hallinnasta. Ukrainan joukot ovat myös heikentäneet merkittävästi Venäjän sotilaallisia voimavaroja

Ukrainan sinnikkyys ylivoimaisen hyökkäyksen edessä on osoittanut todellista peräänantamattomuutta. Lännen sotilaallisella tuella on suuri merkitys Ukrainalle jokaisena päivänä taistelukentällä. Tuen avulla Ukraina pystyy käyttämään itsepuolustusoikeuttaan, joka on kirjattu Yhdistyneiden kansakuntien peruskirjaan.

Venäjän tulitaukoa tai rauhanneuvotteluja koskevat ehdotukset eivät ole vilpittömiä vaan pelkästään PR-temppuja. Kun ehdotuksiin perehtyy, on ilmiselvää, että imperialistinen Venäjä vaatii Ukrainaa antautumaan ja luovuttamaan Venäjälle lisää maa-alueita ja valtiollista itsemääräämisoikeuttaan.

Tie rauhaan edellyttää, että kaikki Venäjän joukot vetäytyvät Ukrainasta sen kansainvälisesti tunnustettujen rajojen ulkopuolelle ja että Venäjä luopuu täysin aggressiivisesta politiikastaan. Venäjä aloitti provosoimattoman sodan Euroopassa rikkoen räikeästi kansainvälistä oikeutta ja erityisesti YK:n peruskirjaa. Rauhaa ei saavuteta siten, että aseeton Ukraina jää vahvasti militarisoituneen Venäjän armoille. Maan, joka kiistää Ukrainan itsemääräämisoikeuden eikä salaile yllyttävänsä joukkojaan kansanmurhaan.

Väite: Venäjä käy sotaa länttä vastaan. Ukraina on vain Naton edustaja ja taistelukenttä. Venäjä puolustautuu hyökkääjää eli Ukrainaa vastaan.

Helmikuun 24. päivänä 2022 Venäjä aloitti täysimittaisen hyökkäyksen Ukrainaan, ja Ukraina on siitä lähtien puolustautunut Venäjää vastaan. Valheellinen väite, jonka mukaan Ukraina olisi hyökkääjä, on Kremlin klassista manipulaatiota. Taktiikkaan kuuluu esittää Venäjä uhrina ja ohjata yleisön huomio pois Venäjän hyökkäyksestä. Vaikka suurin osa ihmisistä ymmärtää tämän läpinäkyväksi ja järjenvastaiseksi valheeksi, se toimii Venäjän alati kapenevassa informaatioympäristössä iskulauseena, jonka tavoitteena on saada kansa tukemaan Kremlin autoritaarista politiikkaa.

Kremlin levittämä disinformaatio siitä, että Venäjä taistelee länttä vastaan Ukrainassa, alkoi voimistua sen jälkeen, kun Ukraina käynnisti onnistuneen vastahyökkäyksen venäläismiehittäjiä vastaan. Venäjä-mieliset kommentaattorit toistavat väitteitään aina, kun Ukraina saa sotilaallista tukea läntisiltä kumppaneiltaan tai kun Venäjä menettää Ukrainassa alueita, joita se on väliaikaisesti miehittänyt. EU, länsi tai Nato eivät ole julistaneet sotaa Venäjää vastaan. EU, Yhdysvallat ja monet Naton jäsenvaltiot antavat Ukrainalle sotilaallista apua ja auttavat sitä torjumaan Venäjän provosoimatonta hyökkäystä, mutta ne eivät osallistu taisteluihin.

Väite: Ukraina hankkii ydinaseita, hyökkää siviilikäytössä olevaan ydinvoimainfrastruktuuriin ja piilottaa aseita ydinvoimaloihin. Ukrainassa valmistellaan ”likaista pommia”. Venäjän olisi oikeutettua käyttää taktisia ydinaseita Ukrainaa vastaan.

Näissä väitteissä on monenlaisia virheitä, mutta perusstrategia on selvä: ydinaseilla pelottelemalla pyritään hyödyntämään ihmisten järkiperäistä vastenmielisyyttä ydinaseita kohtaan. Ukrainaan kohdistettu yhä vihamielisempi ydinaseretoriikka kulkee koko ajan mukana Venäjän hallituksen kannattajien sotapuheessa.

Kremlin jatkuvista syytöksistä huolimatta ei ole näyttöä siitä, että Ukraina olisi koskaan pyrkinyt valmistamaan ydinaseita, joita se voisi käyttää Venäjää tai muita valtioita vastaan. Itse asiassa Ukraina on ollut ydinaseeton maa vuodesta 1994, jolloin se allekirjoitti Budapestin muistion. Ukraina on yksi harvoista maista maailmassa, joka on luopunut ydinasevarastosta ja poistanut Neuvostoliitosta perimänsä aseet. Venäjä puolestaan on unohtanut omat Ukrainan itsenäisyyden, suvereniteetin ja rajojen kunnioittamista koskevat sitoumuksensa, jotka se on vahvistanut allekirjoittamassaan yleissopimuksessa.

Venäjän hallinto myös syyttää kärkkäästi muita ydinasehankinnoista ja ohjaa näin huomiota pois itsestään. Lisäksi se esittää huonosti peiteltyjä uhkauksia ja pönkittää hyökkäystään kiristämällä ydinaseilla. On Kremlin edun mukaista luoda kuva Venäjästä nurkkaan ahdistettuna mutta ydinaseisettuna eläimenä. (Kremliä kannattavat kansankiihottajat muistavat aina mainita ydinaseistuksen.)

Venäjä on käyttänyt omia syytöksiään siitä, että Ukraina yrittää luoda ”likaisen pommin”, tekosyynä sodan eskaloitumiselle. Ukraina pyysi Kansainvälisen atomienergiajärjestön (IAEA) tutkimaan alueita, joita Venäjän väitteiden mukaan käytettäisiin likaisten pommien kehittämiseen. IAEA ei ole löytänyt näyttöä siitä, että Ukraina kehittäisi ydinmateriaaleja käytettäväksi Venäjää vastaan.

Myös väitteet siitä, että Ukraina vahingoittaisi tarkoituksellisesti omaa siviilikäytössä olevaa ydinvoimainfrastruktuuriaan, ovat täysin perättömiä. Itse asiassa Ukraina ja Yhdysvallat ovat toistuvasti yrittäneet lieventää jännitteitä Zaporižžjan ydinvoimalassa. Venäjä taas on kohdistanut ydinvoimalaan toimia täysin piittaamattomasti. Se on sijoittanut sotilaskalustoa ja -joukkoja ydinvoimalaan, käyttänyt voimalan aluetta raketti- ja ohjusiskujen tukikohtana, ottanut sen haltuunsa ja katkaissut yhteyden voimalinjaan useita kertoja. IAEA ei ole vahvistanut yhtään Ukrainan pommi-iskua tai hyökkäystä voimalaitokseen, ei ennen Kremlin syytöksiä eikä niiden jälkeen.

Väite: Koko Eurooppa tuki natsi-Saksan hyökkäystä Neuvostoliittoon niin kuin Eurooppa tukee nyt natsi-Ukrainaa. Venäjä jatkaa suurta isänmaallista sotaa Ukrainassa vapauttaakseen maailman natseista. 

EU on seurannut tiiviisti sitä, miten Venäjän johto on vuodesta toiseen käyttänyt natsikorttia. Venäjä on sodan alusta alkaen toistanut tätä disinformaatiota, jolla tehdään ukrainalaisista epäinhimillisiä ja mustamaalataan heitä. Putinin esittämä kuva Venäjästä natsismin torjujana on klassinen esimerkki projektiosta ja Venäjän tapa syyttää muita omasta tuhoisasta toiminnastaan.

Venäjän syytökset, joiden mukaan koko Eurooppa tuki natsi-Saksan hyökkäystä Neuvostoliittoon, ovat lievästi sanottuna omituisia. Ne vääristävät historiaa. Itse asiassa Hitlerin vastaiseen liittoutumaan vuonna 1942 kuului 26 valtiota sekä miehitettyjen Euroopan maiden maanpaossa olevat hallitukset. Venäjän väitteet natsismin torjunnasta herättävät voimakkaita psykologisia ja emotionaalisia reaktioita. Väitteillä pyritään manipuloimaan ihmisiä, vaikka ne ovat täysin naurettavia, varsinkin kun otetaan huomioon Kremlin avoimesti juutalaisvastainen retoriikka. 

Väite: Ukraina ei ole itsenäinen vaan keinotekoinen valtio.  Ukrainan alueet kuuluvat historiallisesti Venäjään. Kyseisten alueiden kansat ovat vapaasti ilmaisseet poliittisen tahtonsa kuulua jälleen Venäjään, ja on Venäjän isänmaallinen velvollisuus vapauttaa heidät ja suojella heitä.

Ukraina on itsenäinen valtio, jolla on oma identiteetti ja pitkä historia. Ukrainan suvereniteetin, itsenäisen valtion aseman, kiistäminen on toinen esimerkki disinformaatiosta, jota Venäjä-mieliset kommentaattorit ovat levittäneet jo vuosia. Kun Venäjä yritti perustella alueiden laitonta liittämistä Venäjään järjestämällä valekansanäänestyksiä Ukrainassa väliaikaisesti miehitetyillä alueilla, Kremliä myötäilevä disinformaatiokoneisto käynnistyi ja kiisti jälleen kerran Ukrainan aseman itsenäisenä valtiona.

Venäjän kannattajat ovat usein historiallisen revisionismin avulla ohjanneet julkisen keskustelun tukemaan Venäjän valtion nykyistä politiikkaa, kuten yrityksiä liittää väliaikaisesti miehitettyjä Ukrainan alueita laittomasti Venäjään. Myös Putinin pakkomielle kirjoittaa historia uudelleen on hyvin dokumentoitu.

Valekansanäänestykset eivät olleet vapaita eivätkä demokraattisia. Äänestäjät pakotettiin uurnille. Aseistetut sotilaat kiersivät ovelta ovelle hakemaan ääniä, mikä on täysin vastoin Ukrainan perustuslakia. Koko prosessi rikkoi kansainvälistä oikeutta, ja se tuomittiin YK:n päätöslauselmassa, joka koskee Ukrainan alueiden laitonta liittämistä Venäjään. Liittämistä koskeva päätös osoittaa Venäjän käyvän sotaa alueensa laajentamiseksi.

Väite: Venäjä taistelee Ukrainassa läntistä imperialismia ja uuskolonialismia vastaan luodakseen moninapaisen maailmanjärjestyksen, jossa maat eivät puutu toistensa sisäisiin asioihin.

Venäjän hallinto on jo pitkään pyrkinyt esiintymään julkisesti imperialismin ja kolonialismin vastustajana. Venäjän raaka hyökkäyssota Ukrainaa vastaan on kuitenkin paljastanut Venäjän omat imperialistiset ja kolonialistiset pyrkimykset vallata maita naapurialueillaan Euroopassa, Kaukasiassa ja Aasiassa.

Aloittamalla sodan Itä-Ukrainassa vuonna 2014 ja liittämällä Krimin niemimaan laittomasti itseensä samana vuonna sekä aloittamalla täysimittaisen hyökkäyksen Ukrainaan vuonna 2022 Venäjä on rikkonut räikeästi kansainvälistä oikeutta ja YK:n peruskirjaa sekä uhannut maailmanrauhaa, maailmanlaajuista turvallisuutta ja vakautta.

Yhdistyneiden kansakuntien yleiskokous hyväksyi 2. maaliskuuta 2022 ylivoimaisella enemmistöllä päätöslauselman, jossa se tuomitsee Venäjän federaation raa’an hyökkäyksen Ukrainaan sekä vaatii Venäjää vetämään joukkonsa välittömästi Ukrainasta ja noudattamaan kansainvälistä oikeutta.

Lokakuussa 2022 YK:n yleiskokouksen äänestyksessä ylivoimainen enemmistö tuomitsee Venäjän pyrkimykset liittää itseensä neljä väliaikaisesti miehitettyä Ukrainan aluetta valekansanäänestysten jälkeen.

Koko maailma tuomitsee Venäjän sotilaallisen hyökkäyksen rauhanomaista naapuriaan vastaan. Venäjä on jäänyt yksin eristyksiin.

Väite: Ukraina on tehnyt kansanmurhaa Donbasissa jo vuosia, ja Venäjän oli puututtava asiaan väestön suojelemiseksi. Ukraina lavastaa hyökkäyksiä ja tekee julmuuksia, jotta se voi syyttää Venäjää sotarikoksista.

Ukrainan syyttäminen sotarikoksista ja kansanmurhasta on luultavasti yksi Venäjän hallituksen häpeällisimmistä valheista. Kansanmurha tarkoittaa etnisen, kansallisen, uskonnollisen tai tiettyä rotua edustavan ihmisryhmän harkittua ja järjestelmällistä tuhoamista. Ukrainassa ei ole ollut tällaista suunnitelmaa, eikä Venäjän väitteiden tueksi ole mitään näyttöä.

Yksi Venäjän törkeimmistä valheista on se, että Venäjä väittää omien sotilaidensa Butšassa tekemiä julmuuksia ukrainalaisten tekemiksi. Ukrainan syyttäminen hyökkäysten lavastamisesta, jotta se voisi syyttää niistä Venäjää, on yhtä julkea kuin valheellinenkin. Sen sijaan Venäjän sotarikoksia on jo tutkittu Butšassa, Irpinissa, Mariupolissa ja monissa muissa paikoissa.

Lisäksi Venäjän hyökkäykset, jotka se on tahallaan kohdistanut siviileihin ja siviili-infrastruktuuriin, kuten kouluihin, sairaaloihin ja asuinalueille, on dokumentoitu hyvin esimerkiksi Tšernihivissä, Mariupolissa, Harkovassa ja muualla. YK:n ihmisoikeustoimiston mukaan ne saattavat täyttää sotarikoksen määritelmän. 

Väite: Venäjä käy Ukrainassa pyhää sotaa jumalattomia satanisteja vastaan kristinuskon ja perinteisten arvojen suojelemiseksi.

Vaikka tämä voi vaikuttaa hyvin epäuskottavalta syytökseltä, Venäjä on usein maininnut käyvänsä pyhää sotaa itse saatanaa vastaan oikeuttaakseen sotansa Ukrainassa. Sodan alkuvaiheessa Venäjä käytti väitteitä Ukrainan epäpyhästä kuuliaisuudesta Hadesin voimille selityksenä sille, miksi Venäjä ei ole menestynyt taistelukentällä. 

Vladimir Solovyov ja muut Venäjän hallintoa tukevan propagandan levittäjät yhdistävät usein tällaisen disinformaation perusteettomiin syytöksiin, joiden mukaan Ukraina yrittäisi tuhota ortodoksisen kirkon. Tällaisen manipuloivan taktiikan käyttö lisääntyi vuonna 2019, kun Ukrainan ortodoksiselle kirkolle myönnettiin itsenäisen kirkon asema, ja jälleen marraskuussa 2022, jolloin Ukrainan hallitus ilmoitti laativansa lain, jolla kielletään Venäjään sidoksissa olevat kirkot.

Ukrainan ja sen läntisten kannattajien esittäminen ”jumalattomina pakanoina” kulkee käsi kädessä Venäjää tukevan disinformaation kanssa, jonka mukaan länsi haluaa tuhota ”perinteiset arvot”. Venäjä taas esittäytyy perinteisten arvojen suojelijana. Valheelliset väitteet uhattujen arvojen suojelemisesta perustuvat homofobiaan, joka ilmenee usein lähes suorana vihapuheena.

Väite: Yhdysvallat on rahoittanut, laatinut ja toteuttanut salaisia biologisten aseiden kehittämisohjelmia laboratorioissa Ukrainassa, testannut biologisia aseita paikallisväestöön ja aseistanut Ukrainan biologisilla aseilla, jotta se voi hyökätä Venäjälle.

Keksityt tarinat ”salaisista amerikkalaisista laboratorioista biologista sodankäyntiä varten” ovat klassinen esimerkki salaliittoteoriasta yhdistettynä pelotteluun – eli strategiasta, jota Venäjä käyttää usein häiritäkseen ja hämmentääkseen vastapuolta. Kremliä myötäilevä disinformaatiokoneisto otti uusiokäyttöön tämän vanhan disinformaatiokampanjan, jolla oli alun perin pyritty estämään biologisten uhkien vähentämiseen tähtäävä Yhdysvaltojen ja Ukrainan kumppanuus, ja yritti oikeuttaa sillä Venäjän provosoimattoman hyökkäyksen Ukrainaan.

Venäjä-myönteisellä disinformaatiolla pyritään hämärtämään biologisten aseiden ja biologisen tutkimuksen välistä rajaa, herättämään pelkoa ja horjuttamaan Ukrainaa. Arvovaltaiset lähteet, kuten YK:n aseidenriisunta-asioiden korkea edustaja Izumi Nakamitsu, ovat toistuvasti kumonneet väitteet, joiden mukaan Yhdysvaltojen rahoittamia biologisia laboratorioita käytetään Ukrainassa sotilaallisiin tarkoituksiin.

Väite: EU ei selviä ilman venäläisiä energialähteitä. Yhdysvallat kannusti EU:ta toteuttamaan toimia, jotka aiheuttivat maailmanlaajuisen energiakriisin, koska yhdysvaltalaiset energiayhtiöt hyötyvät kriisistä. 

Venäjällä on pitkät perinteet energian käyttämisestä aseena ulkosuhteissaan, ja disinformaation levittäminen on olennainen osa tätä taktiikkaa. Mutta tällä kertaa Venäjän peliliike uhkailla EU:ta kaasuvirtojen pysäyttämisellä epäonnistui. Kun Venäjä vaati Eurooppaa valitsemaan Venäjän energian ja Ukrainan välillä, EU valitsi empimättä Ukrainan.

EU ja sen jäsenvaltiot toteuttivat nopeasti useita vastatoimia energiavarmuuden lisäämiseksi, kuten REPowerEU-suunnitelman ja ”Kaasua säästöön talven varalle” -suunnitelman, jossa maakaasun kysyntää vähennetään vapaaehtoisesti 15 prosenttia. EU:n maanalaiset kaasuvarannot täytettiin yli 95 prosenttiin niiden kapasiteetista, mikä on paljon enemmän kuin alkuperäinen tavoite eli 80 prosenttia kapasiteetista, joka oli määrä saavuttaa 1. marraskuuta 2022 mennessä.   Eurooppa valmistautui talven varalle ja on kestänyt Venäjän energiakiristyksen.

Venäjä-myönteinen disinformaatio yrittää myös pilata transatlanttisen yhtenäisyyden väittämällä, että EU olisi menettänyt suvereniteettinsa. Erityisesti väitettiin, että Yhdysvallat on syrjäyttänyt EU:n ja hyötyy maailman energiamarkkinoiden myllerryksestä. Energialähteiden monipuolistaminen on kuitenkin EU:n energiapolitiikan kulmakivi. Se lisää Euroopan energiaturvallisuutta, estää monopolien muodostumisen ja lisää kilpailua energiamarkkinoilla.

Väite: EU aiheutti maailmanlaajuisen elintarvikepulan kieltämällä venäläiset maataloustuotteet ja lannoitteet. Venäjä ei ole vastuussa maailmanlaajuisesta elintarvikekriisistä. EU pitää kaikki Ukrainasta peräisin olevat viljat ja näännyttää muut maat nälkään.

Kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan, se esti tehokkaasti ukrainalaisten elintarvikkeiden pääsyn maailmanmarkkinoille ja pahensi maailmanlaajuista taloustilannetta. Venäjän toimet nostavat energian ja lannoitteiden hintoja eri puolilla maailmaa, mikä vaikuttaa erityisesti Afrikkaan ja haavoittuvimpiin maihin. Ne vaikuttavat enenevässä määrin myös muihin alueisiin ja maihin. 

Konflikteilla, ilmastonmuutoksella ja covid-19-taudin pysyvillä vaikutuksilla on tuhoisia vaikutuksia elintarvikejärjestelmiin ja niistä riippuvaisiin ihmisiin kaikkialla maailmassa. Venäjän provosoimaton hyökkäys Ukrainaan on kuitenkin merkittävästi pahentanut näitä haasteita ja haavoittuvuuksia.

Pommittamalla Ukrainan energia-, vesi- ja liikenneinfrastruktuuria, polttamalla satoa ja varastamalla ukrainalaista viljaa, tuhoamalla Ukrainan maatalouden tuotantovälineitä ja polttoainevarastoja ja miinoittamalla maatalousmaata Venäjä on heikentänyt Ukrainan pitkän aikavälin elintarviketuotantoa ja vientikapasiteettia.

Lisäksi Venäjä soveltaa edelleen vientitulleja ja -kiintiöitä sekä lannoitteisiin että viljoihin, kuten vehnään, vehnän ja rukiin sekaviljaan, rukiiseen, ohraan ja maissiin.

EU:n pakotteissa suljetaan nimenomaisesti pois elintarviketoimitukset ja lannoitteet: Venäjän elintarvikevientiin maailmanmarkkinoille ei kohdistu pakotteita. Kuka tahansa voi harjoittaa Venäjältä tulevien elintarvikkeiden ja lannoitteiden kauppaa, ostaa ja kuljettaa niitä ja varmistaa niiden saatavuuden. Toisin kuin Venäjä valheellisesti väittää, yksikään EU-maa ei estä Venäjää lahjoittamasta lannoitteitaan maihin, joissa niitä tarvitaan.

YK:n mukaan suurin osa Mustanmeren viljasopimukseen perustuvasta elintarvikeviennistä suuntautuu EU:n ulkopuolisiin maihin. Vain 34 prosenttia tästä määrästä meni EU:hun. Viedystä vehnästä 64 prosenttia on mennyt kehittyville talouksille.

Euroopan unioni ja sen kansainväliset kumppanit toteuttavat eturintamassa maailmanlaajuisia toimia puutteellisen elintarviketurvan korjaamiseksi. Solidaarisuuskaistojen ja Mustanmeren vilja-aloitteen käyttöönoton jälkeen elintarvikkeiden hinnat ovat jatkuvasti laskeneet ja palanneet sotaa edeltäneelle tasolle.

Väite: Venäjän vastaiset länsimaiden pakotteet ovat laittomia ja aiheuttavat maailmanlaajuista vahinkoa. Ne horjuttavat maailmantaloutta ja nostavat tavallisten kansalaisten elinkustannuksia kaikkialla maailmassa. Pakotteet eivät vaikuta Venäjän talouteen, ja Venäjä on osoittanut, että pakotteet eivät toimi.

Venäjää tukeva disinformaatio EU:n ja lännen pakotteista on ristiriitaista. Pakotteiden väitetään olevan laittomia pakkokeinoja, joilla ei ole minkäänlaista vaikutusta Venäjään. Tällaisella disinformaatiolla on tarkoitus saada Venäjän kansa uskomaan, että pakotteilla ei ole vaikutusta ja antaa väärä kuva siitä, että länsi on romahtamassa. Kansainvälisellä tasolla Venäjä haluaa lietsoa perusteettomia pelkoja siitä, että länsimaiden toimilla Venäjää vastaan olisi kielteisiä maailmanlaajuisia seurauksia.

EU:n pakotteet ovat kaikilta osin kansainvälisen oikeuden velvoitteiden mukaisia. Pakotteet vähentävät Venäjän mahdollisuuksia rahoittaa sotaa ja hankkia tärkeitä osia sotateollisuutta varten. Pakotteiden vaikutukset näkyvät kaikilla Venäjän talouden keskeisillä aloilla. Vuonna 2022 Venäjän julkisen talouden alijäämä kasvoi 14-kertaiseksi ja talous supistui jopa 5 prosenttia. Pakotteet toimivat.

Öljyn hinnan rajoittamista koskevalla kansainvälisellä päätöksellä pyritään vähentämään poikkeuksellisten markkinaolosuhteiden aiheuttamia hintapiikkejä. Samalla rajoitetaan merkittävästi Venäjän öljytuloja, joita se on saanut Ukrainaan kohdistuneen hyökkäyksensä jälkeen. Öljyn hintakatto auttaa myös vakauttamaan globaaleja energian hintoja ja lieventämään kolmansien maiden energiatoimituksiin kohdistuvia kielteisiä vaikutuksia.

EU:n pakotteisiin liittyy merkittäviä poikkeuksia. Niissä suljetaan nimenomaisesti pois elintarviketoimitukset ja lannoitteet. Vaikka EU:n ilmatila ei ole avoinna venäläisille ilma-aluksille, EU:n jäsenvaltiot voivat sallia venäläisten ilma-alusten ylilennot ilmatilassaan, jos ne ovat tarpeen humanitaarisista syistä.

Tiedot

Julkaisupäivä
23. helmikuuta 2023
Laatija
Suomen-edustusto