Siirry pääsisältöön
Suomen-edustusto
Lehdistötiedote29. marraskuuta 2023Suomen-edustustoArvioitu lukuaika: 1 min

Parannuksia matkustajan oikeuksiin

Parannuksia matkustajan oikeuksiin

 

Komissio esittää muutoksia matkustajien oikeuksia koskevaan lainsäädäntöön.

Ehdotukset keskittyvät kolmeen alueeseen:

  1. Vahvemmat matkustajan oikeudet

Nykyinen matkustajan oikeuksia koskeva lainsäädäntö kattaa lento-, juna-, laiva- ja linja-autoliikenteen. Uudella ehdotuksella parannetaan kuluttajansuojaa ostettaessa lippu välittäjän kautta. Ehdotus kattaa myös monta liikennevälinettä yhdistävät eli niin sanotut multimodaaliset matkat. Lisäksi ehdotuksella parannetaan vammaisten ja liikuntarajoitteisten matkustajien oikeuksia.

  1. Matkapakettidirektiivin uudistus

Matkapakettidirektiivi kattaa paitsi etukäteen järjestetyt valmismatkat, myös räätälöidyt matkapaketit, joissa matkustaja valitsee siihen itse erityyppisiä matkapalveluja (kuljetus, majoitus, autonvuokraus jne.) verkossa tai muutoin. Matkapakettidirektiiviä uudistavan ehdotuksen tavoitteena on tehostaa matkustajien suojaa myös kriisitilanteissa. Ehdotuksen mukaan säännöistä tulee selkeämmät ja yksinkertaisemmat: matkustajat saavat selkeän tiedon siitä, onko heille tarjottu matkapalvelujen yhdistelmä matkapaketti, mikä elinkeinonharjoittaja on vastuussa ja mitkä ovat matkustajien oikeudet pakettimatkustajina. Tällä hetkellä matkapaketit ja yhdestä myyntipisteestä ostetut yhdistetyt matkajärjestelyt on vaikea erottaa toisistaan. Tämä poistuu, kun matkapakettien ja yhdistettyjen matkasopimusten määritelmää mukautetaan. Näin selkeytetään matkustajien oikeuksia ja varmistetaan elinkeinonharjoittajille tasapuoliset toimintaedellytykset.

  1. Multimodaalisten matkatietopalvelujen parantaminen ja yhteisen eurooppalaisen liikkuvuuden data-avaruuden luominen

Liikennemuotojen yhdistelmä voi vähentää liikenteen kokonaispäästöjä antamalla matkustajille mahdollisuuden valita tehokkain ja kestävin liikennemuoto. Ehdotuksen myötä matkustajien on helpompi löytää matkatietopalvelujen kautta reaaliaikaisia tietoja eri liikennemuodoista ja saada matkan aikana reaaliaikaisia päivityksiä esimerkiksi viivästymisistä ja peruutuksista. Saatavilla on myös uudentyyppisiä tietoja, esimerkiksi siitä, voiko pyörän ottaa junaan, ja esteettömyydestä, myös vammaisten tai liikuntarajoitteisten matkustajien kannalta.

Lue lisää laajemmasta tiedotteesta: https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/ip_23_6110

Euroopan komission Suomen-edustusto

Tiedotuspäällikkö
Ismo Ulvila
puh. 050 541 1122
ismo [dot] ulvilaatec [dot] europa [dot] eu (ismo[dot]ulvila[at]ec[dot]europa[dot]eu)

Tiedottaja
Nina Hotti
puh. 050 384 7857
nina [dot] hottiatec [dot] europa [dot] eu (nina[dot]hotti[at]ec[dot]europa[dot]eu)

Seuraa X:ssä / Twitterissä @eukomissio

 

Tiedot

Julkaisupäivä
29. marraskuuta 2023
Laatija
Suomen-edustusto