Siirry pääsisältöön
Suomen-edustusto
Lisäinformaatio5. lokakuuta 2023Suomen-edustustoArvioitu lukuaika: 1 min

Edustuston tiedottaja Nina Hotti: Rennosti raiteilla

Hampuri
Hampurin päärautatieasema

Vuonna 2005 syntyneet nuoret voivat nyt hakea DiscoverEU-matkakorttia ja päästä elämänsä junamatkalle pitkin Eurooppaa. Ohjelman suosiosta kertoo se, että viidessä vuodessa yli miljoona hakijaa on hakenut matkakorttia, ja matkakortteja on myönnetty kaikkiaan 248 000!

En itse enää voinut lähteä DiscoverEU-matkalle, mutta samassa hengessä toteutin viime kesänä perheeni kanssa junamatkan halki Euroopan. Koko kevään tutkimme reittivaihtoehtoja, teimme erilaisia reittejä Railplanner-sovelluksella ja luimme kokeneempien vinkkejä mainiosta Maata pitkin matkustavat -Facebook-ryhmästä. Olen aika monet matkavaraukset elämäni aikana hoitanut, mutta interrail-lippujen ostaminen ja aktivoiminen oli erityisen jännittävää!

Matkustimme 9-vuotiaan matkakaverin toiveesta päiväjunilla muutaman tunnin pätkissä. Matkat sujuivat leppoisasti torkkuen, lueskellen ja pelaten. Emme kohdanneet suurempia vaikeuksia, ja aikatauluumme oli jätetty väljyyttä juuri myöhästymisten varalta. Ja onhan sitä joskus lentokentälläkin ollut jumissa! Tiesithän muuten, että EU:n matkustajan oikeudet koskevat myös junamatkustajia?

Yöjunat ovat erinomainen vaihtoehto, jos pitää päästä nopeasti määränpäähän. Tuskin maltan odottaa, että pääsen testaamaan sellaista. Komissio julkisti tammikuussa kymmenen pilottireittiä, joilla joko parannetaan olemassa olevia yhteyksiä tai luodaan uusia. Näistä erityisesti yhteys Ruotsista Saksaan helpottaa suomalaisten matkaa Keski-Eurooppaan.

DiscoverEU-reilaajat kertovat itsenäistyneensä matkan aikana. Tapasimme kolme reilaajaa elokuussa DiscoverEU-tapaamisessa. “Opin matkalla, että me eurooppalaiset olemme lopulta hyvin samanlaisia. Vaikka Suomi on maantieteellisesti kaukana, matkan ansiosta Eurooppa tuntuu nyt pienemmältä”, summasi Kalle Piispa oman interrailkokemuksensa antia. Itsekin sain omien 1 855 kilometrin aikana uusia näkökulmia, koin eurooppalaista yhteenkuuluvuutta pitkien pandemiavuosien jälkeen ja nautin hitaasta matkanteosta. Voisitko sinä harkita matkustavasi ”pintaa pitkin”?

Tiedot

Julkaisupäivä
5. lokakuuta 2023
Laatija
Suomen-edustusto