EU behöver en egen budget för att kunna uppnå sina politiska prioriteringar och investera i stora projekt som de flesta enskilda EU-länder inte skulle kunna finansiera på egen hand. I EU:s budget försöker man alltid slå samman resurser, reagera på gemensamma utmaningar och hjälpa alla EU-länder och deras invånare.
Budgeten är ett instrument som säkerställer att EU förblir ett demokratiskt, fredligt, blomstrande och konkurrenskraftigt område. Alla gynnas av att de är en del av EU:s inre marknad och att EU agerar samstämt avseende gemensamma utmaningar, såsom migration, terrorism och klimatförändringar.
Ett gott exempel på hur budgeten är till gagn är EU:s reaktion på coronapandemin. De medel som medlemsländerna får ur EU:s långtidsbudget och instrumentet NextGenerationEU hjälper dem att klara av de ekonomiska och sociala konsekvenserna av pandemin och att återhämta sig från krisen.
Storleken på EU:s budget, som görs varje år, är cirka en procent av EU-ländernas sammanräknade årliga bruttonationalprodukt. År 2024 uppgår åtagandena i EU:s budget till sammanlagt 189,4 miljarder euro och betalningsbemyndigandena till sammanlagt 142,6 miljarder euro.
Lagstiftning kopplad till EU:s budget