EU-kommissionen har tagit fram många olika resurser för att hjälpa elever och studerande att lära sig mer om EU. Lärare och studerande från Finland kan också undervisa eller studera utomlands med stöd av särskilda EU-program.
Erasmus+
Erasmus+ är EU:s program som stöder utbildning, praktik, ungdomsutbyten och idrottsprojekt i EU.
Programmet hjälper människor i alla ålder och med olika bakgrund att utveckla och dela med sig av sina kunskaper och erfarenheter vid skolor, lärosäten och organisationer i olika länder. Erasmus+ bidrar till kompetensutveckling och interkulturell kunskap och hjälper människor att bli engagerade medborgare.
Under 2019 deltog 17 859 personer i 341 finländska utbytesprojekt inom högre utbildning, yrkesutbildning, skolutbildning, vuxenutbildning och ungdomsprojekt med ett totalt bidrag på 31,7 miljoner euro.
I Erasmusprogrammet för 2021–2027 ligger fokus på social inkludering, den gröna och digitala omställningen och unga människors demokratiska deltagande. Budgeten uppgår till cirka 26,2 miljarder euro. Det är nästan en fördubbling jämfört med det föregående programmet för 2014–2020.
I Finland förvaltas Erasmus+ av Utbildningsstyrelsen.
Europeiska solidaritetskåren
Europeiska solidaritetskåren riktar sig till unga mellan 18 och 30 år som vill jobba i projekt som gynnar lokalsamhället antingen i hemlandet eller utomlands. Genom kåren får deltagarna stöd och ett ekonomiskt bidrag.
Organisationerna som håller i projekt kan också få bidrag till sin verksamhet från Europeiska solidaritetskåren.
Unga som är intresserade av kårens verksamhet kan registrera sig på Europeiska solidaritetskårens portal. På portalen kan man hitta erbjudanden från de deltagande organisationerna, kontakta andra kårmedlemmar och genomföra aktiviteter.
I Finland ansvarar Utbildningsstyrelsen för Europeiska solidaritetskåren.
Elev- och lärarhörnan
Här hittar du som är elev eller studerande en uppsjö av spel, tävlingar och olika slags aktiviteter med EU-koppling! Tack vare materialet kan du lära dig mer om EU på ett roligt sätt, både i skolan och hemma. Du hittar också information om bland annat studier och volontärarbete utomlands.
Är du lärare och vill hjälpa dina elever eller studerande att lära sig mer om EU? Då hittar du en stor mängd informativt och intressant material för alla åldersgrupper här! På webbplatsen finns material för planering av lektioner och specifik bakgrundsinformation om till exempel Europas historia eller energibesparing. Webbplatsen ger också information om möjligheterna att nätverka och samarbeta med skolor och lärare i andra EU-länder.