Siirry pääsisältöön
Suomen-edustusto

Suomen tai muun EU-maan kansalaisena olet myös EU-kansalainen.

EU-kansalaisena sinulla on monia oikeuksia, kuten oikeus liikkua vapaasti maasta toiseen, mikä mahdollistaa työskentelyn, opiskelun tai eläkepäivien viettämisen toisessa EU-maassa.

EU:n ulkopuolella matkustaessasi voit kääntyä minkä tahansa EU-maan lähetystön tai konsulaatin puoleen, jos Suomella ei ole diplomaattista edustustoa kyseisessä maassa.

Euroopan unionin perusoikeuskirja on EU:n laki, jossa määritellään kaikki poliittiset, taloudelliset ja sosiaaliset oikeudet sekä yksilön- ja kansalaisoikeudet, jotka kuuluvat kaikille EU-kansalaisille. Perusoikeuskirja asettaa kunkin yksilön niiden ihmisarvon, vapauden, tasa-arvon sekä solidaarisuuden yleisten ja demokraattisten arvojen ytimeen, joiden pohjalta EU on rakennettu. Tutustu tarkemmin perusoikeuksiin, perusoikeusasiakirjaan ja siihen, miten on toimittava, jos oikeuksiasi loukataan.

Katso video

Ihmisarvo, vapaudet, tasa-arvo, yhteisvastuu, kansalaisten oikeudet ja lainkäyttö

Vaikuta EU:n lainsäädäntöön osallistumalla julkisiin kuulemisiin, osallistu lakiehdotuksen tekemiseen eurooppalaisen kansalaisaloitteen kautta ja ota kantaa Euroopan tulevaisuuteen!