Siirry pääsisältöön
Suomen-edustusto

Faktantarkistus

Koronavirus
Terveysasioista on liikkeellä monenlaista virheellistä ja jopa tarkoituksellisesti vääristeltyä tietoa, disinformaatiota. Tämä koskee myös maailmanlaajuista koronapandemiaa. Kun haet tietoa koronaviruksesta, varmista aina lähteen luotettavuus.
Disinformaatio
Medialukutaidolla on keskeinen rooli disinformaation tunnistamisessa. Oppisoppi-sivustolta löytyvän aineistopaketin avulla keskiasteen opettajat voivat auttaa opiskelijoita tunnistamaan valeuutiset. Aineistopakettiin kuuluu esitysrunko (powerpoint- ja pdf-muodossa) sekä ohjekirjanen opettajille.
Faktabaari
Suomessa faktantarkistusta tekee muun muassa Faktabaari. Faktabaari on Helsingin yliopiston kanssa osa NORDIS-verkostoa, jonka tehtävänä on disinformaation tunnistaminen, analysoiminen ja torjuminen. Verkostoa rahoitetaan eurooppalaisen digitaalisen median seurantafoorumin EDMO:n kautta.
Disinformaatio
Euroopan ulkosuhdehallinnon alaisuudessa toimii EUvsDisinfo -ryhmä, joka seuraa erityisesti Venäjän disinformaatiokampanjoita EU-maissa sekä EU:n naapurustossa ja reagoi niihin korjaamalla väärää tietoa.