Ohjeistuksessa kehotetaan allekirjoittajia sitoutumaan käytännesääntöihin tiukemmin. Käytännesääntöihin kannustetaan liittymään muun muassa EU:ssa toimivia vakiintuneita ja uusia verkkoalustoja, verkkomainonnan sidosryhmiä ja yksityisviestipalveluja.
Käytännesääntöjen tulisi luotettavan seurannan ja selkeiden indikaattorien pohjalta varmistaa, että disinformaation levittäjän tulovirrat pienenevät ja että käyttäjillä on mahdollisuus osallistua aktiivisesti disinformaation torjuntaan. Tutkijoiden tulisi saada käyttöönsä tarvittavat tiedot voidakseen ymmärtää yhteiskuntaan kohdistuvan riskin ja lieventää sitä, ja faktantarkistajien tulisi kyetä arvioimaan ja todentamaan sisältöä EU:n eri maissa ja kielillä.
”Meidän on pidettävä infodemia ja väärän tiedon leviäminen kurissa, sillä ne vaarantavat ihmisten hengen”, totesi sisämarkkinakomissaari Thierry Breton. ”Disinformaatio ei saa olla tulonlähde sen levittäjille. Verkkoalustoilta, koko mainosalan ekosysteemiltä ja faktantarkistajien verkostoilta tarvitaan vahvempia sitoumuksia. Digipalvelusäädös tarjoaa meille uusia tehokkaita välineitä disinformaation torjumiseksi.”
Jatkotoimet
Komissio pyytää käytännesääntöjen allekirjoittajia koolle tehostamaan käytännesääntöjä ohjeistuksen mukaisesti. Allekirjoittajien olisi pikaisesti tarkistettava käytännesääntöjä niin, että ensimmäinen tarkistusluonnos valmistuu syksyllä. Komissio aikoo kuluvana vuonna myös ehdottaa lainsäädäntöä poliittisen mainonnan läpinäkyvyyden parantamiseksi.
Lisätietoa laajemmassa tiedotteessa:
https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/fi/ip_21_2585
Euroopan komission Suomen-edustusto
Tiedotuspäällikkö
Pia Siitonen
puh. 040 535 5979
pia [dot] siitonenec [dot] europa [dot] eu (pia[dot]siitonen[at]ec[dot]europa[dot]eu)
Tiedottaja
Nina Hotti
puh. 050 384 7857
nina [dot] hottiec [dot] europa [dot] eu (nina[dot]hotti[at]ec[dot]europa[dot]eu)
Seuraa Twitterissä @eukomissio
Tiedot
- Julkaisupäivä
- 26. toukokuuta 2021
- Laatija
- Suomen-edustusto