Komissio esittää kaikkien aikojen ensimmäisen antisemitismin torjuntaa koskevan EU:n strategian - Euroopan komissio Siirry pääsisältöön
Euroopan unionin virallinen verkkosivustoEU:n virallinen verkkosivusto
Suomen-edustusto
  • Uutisartikkeli
  • 5. lokakuuta 2021
  • Suomen-edustusto
  • Arvioitu lukuaika: 2 min

Komissio esittää kaikkien aikojen ensimmäisen antisemitismin torjuntaa koskevan EU:n strategian

Euroopan komissio esittää tänään kaikkien aikojen ensimmäisen antisemitismin torjuntaa ja juutalaisen elämän edistämistä koskevan EU:n strategian. Antisemitismi on huolestuttavasti nousussa Euroopassa ja sen ulkopuolella. Yhdeksän kymmenestä...

Strategiassa ehdotetaan toimenpiteitä verkkoyritysten kanssa tehtävän yhteistyön tiivistämiseksi. Tavoitteena on torjua antisemitismiä verkossa, suojella paremmin julkisia paikkoja ja uskonnonharjoituspaikkoja, perustaa nykypäivän antisemitismiä tutkiva eurooppalainen keskus sekä luoda holokaustin tapahtumapaikkojen verkosto. Kyseisillä toimenpiteillä tuetaan EU:n kansainvälistä asemaa antisemitismin torjunnan eturintamassa.

Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen ilmoitti EU:n olevan nyt sitoutunut edistämään juutalaista elämää Euroopassa sen kaikessa monimuotoisuudessa. ”Haluamme nähdä juutalaisen elämän kukoistavan jälleen yhteisöissämme. Tänään esittämämme strategia on merkittävä muutos siihen, miten suhtaudumme antisemitismiin. Eurooppa voi menestyä vain, jos sen juutalaisyhteisöt ovat turvassa ja voivat kukoistaa.”

Strategian keskeisiä toimenpiteitä ovat muun muassa seuraavat:

  • Kaikenlaisen antisemitismin ehkäiseminen ja torjuminen:Yhdeksän kymmenestä juutalaisesta katsoo, että antisemitismi on lisääntynyt heidän maassaan, ja 85 prosenttia pitää sitä vakavana ongelmana. Komissio haluaa puuttua tähän ongelmaan mobilisoimalla EU:n varoja ja antamalla jäsenvaltioille tukea niiden kansallisten strategioiden suunnittelussa ja täytäntöönpanossa. Komissio tukee Euroopan laajuisen luotettavien ilmoittajien ja juutalaisten järjestöjen verkoston perustamista laittoman vihapuheen poistamiseksi sekä antisemitismiin perustuvan narratiivin muuttamista verkossa. Komissio tekee yhteistyötä IT-alan ja tietotekniikkayritysten kanssa estääkseen natsismiin liittyvien symbolien, muistoesineiden ja kirjallisuuden laitonta esittämistä ja myyntiä verkossa.
  • Juutalaisen elämäntavan suojeleminen ja vaaliminen EU:ssa:Juutalaisista 38 % on harkinnut maastamuuttoa, koska he eivät tunne juutalaisina oloaan turvalliseksi Euroopassa. Jotta juutalaiset voisivat tuntevat olonsa turvalliseksi ja osallistua täysipainoisesti eurooppalaiseen elämään, komissio myöntää EU:n rahoitusta julkisten paikkojen ja uskonnonharjoituspaikkojen suojelemiseen. Seuraava ehdotuspyyntö julkaistaan vuonna 2022, jolloin käytettäväksi asetetaan 24 miljoonaa euroa. Lisäksi jäsenvaltioita kannustetaan hyödyntämään Europolin tukea terrorismin torjunnassa sekä verkossa että sen ulkopuolella. Juutalaisen elämän edistämiseksi komissio toteuttaa toimia juutalaisperinnön suojelemiseksi ja tietoisuuden lisäämiseksi juutalaisten elämästä, kulttuurista ja perinteistä.
  • Koulutus, tutkimus ja holokaustin muistaminen:Tällä hetkellä joka kahdeskymmenes eurooppalainen ei ole koskaan kuullutkaan holokaustista. Holokaustin muiston vaalimiseksi komissio antaa tukea holokaustin tapahtumapaikkojen verkoston perustamiseen. Verkosto kattaisi paikat, joissa holokausti tapahtui mutta jotka eivät aina ole yleisesti tunnettuja. Tällaisia ovat esim. piilot tai ampumispaikat. Komissio tukee myös nuorten eurooppalaisten lähettiläiden verkoston luomista holokaustin muiston vaalimiseksi. Lisäksi se myöntää EU:n rahoitusta nykypäivän antisemitismiä ja juutalaista elämää tutkivan eurooppalaisen keskuksen perustamiseen. Myös jäsenvaltiot ja tutkimusyhteisö osallistuvat sen rahoitukseen. Juutalaisperinnön korostamiseksi komissio pyytää Euroopan kulttuuripääkaupungiksi hakevia kaupunkeja tutustumaan vähemmistöjensä historiaan, juutalaisyhteisön historia mukaan luettuna.

Seuraavat vaiheet

Tämä strategia on EU:n sitoumus turvata juutalaisen elämän tulevaisuus Euroopassa ja sen ulkopuolella. Strategia pannaan täytäntöön vuosina 2021–2030. Kansalliset strategiat olisi hyväksyttävä vuoden 2022 loppuun mennessä, ja Euroopan komissio arvioi ne vuoden 2023 loppuun mennessä.

Lisätietoja

EU:n strategia antisemitismin torjunnasta ja juutalaisen elämän edistämisestä

Tiedote antisemitismin torjuntaa ja juutalaisen elämän edistämistä koskevasta EU:n strategiasta

Kysymyksiä ja vastauksia

Antisemitismin torjuntaa koskeva verkkosivusto

Antisemitismin torjunnan ja juutalaisen elämän edistämisen koordinaattori

Lisätietoa laajemmassa tiedotteessa:

https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/fi/ip_21_4990

Euroopan komission Suomen-edustusto

Tiedotuspäällikkö
Pia Siitonen
puh. 040 535 5979
pia.siitonen@ec.europa.eu

Tiedottaja
Nina Hotti
puh. 050 384 7857
nina.hotti@ec.europa.eu

Seuraa Twitterissä @eukomissio

Tiedot

Julkaisupäivä
5. lokakuuta 2021
Laatija
Suomen-edustusto