Siirry pääsisältöön
Suomen-edustusto
  • Lehdistötiedote
  • 24. tammikuuta 2024
  • Suomen-edustusto
  • Arvioitu lukuaika: 4 min

Komissio ehdottaa uusia aloitteita taloudellisen turvallisuuden parantamiseksi

Production of chips

Komissio on hyväksynyt viisi aloitetta, joilla vahvistetaan EU:n taloudellista turvallisuutta geopoliittisten jännitteiden kasvaessa ja teknologian muuttuessa perusteellisesti. Aloitepaketilla on tarkoitus parantaa EU:n taloudellista turvallisuutta, mutta samalla kauppa, investoinnit ja tutkimus pidetään avoimina kesäkuussa 2023 hyväksytyn Euroopan taloudellisen turvallisuuden strategian mukaisesti.

Tämänpäiväiset ehdotukset ovat osa EU:n taloudelliseen turvallisuuteen sovellettavaa laajempaa kolmitahoista lähestymistapaa, jolla edistetään EU:n kilpailukykyä, suojaudutaan riskeiltä ja muodostetaan kumppanuuksia mahdollisimman monenlaisten maiden kanssa yhteisten taloudelliseen turvallisuuteen liittyvien etujen edistämiseksi.

Tänään hyväksyttyjen aloitteiden tavoitteena on

  • vahvistaa edelleen EU:n turvallisuuden ja yleisen järjestyksen suojelua parantamalla EU:hun tulevien ulkomaisten sijoitusten seurantaa
  • saada aikaan keskustelua ja edistää toimia Euroopan tason koordinoinnin lisäämiseksi vientivalvonnan alalla ottaen täysin huomioon olemassa olevat monenväliset järjestelyt ja jäsenvaltioiden oikeudet
  • kuulla jäsenvaltioita ja sidosryhmiä sellaisten mahdollisten riskien tunnistamiseksi, jotka johtuvat ulkomaille suuntautuvista sijoituksista tietyillä kapeilla teknologia-aloilla
  • pohtia tapoja, joilla voidaan tukea paremmin sellaisen teknologian tutkimusta ja kehittämistä, jolla on kaksikäyttöpotentiaalia
  • ehdottaa neuvostolle, että se suosittaisi toimenpiteitä, joilla pyritään parantamaan tutkimuksen turvallisuutta jäsenvaltioissa ja eri aloilla.

EU:n tulevien toimien pohjana ovat käynnissä olevat riskinarvioinnit ja strateginen koordinointi jäsenvaltioiden kanssa. Tarkoituksena on päästä yhteisymmärrykseen Eurooppaan kohdistuvista riskeistä ja asianmukaisista toimista.

Säädösehdotus ulkomaisten sijoitusten seurannan vahvistamiseksi

EU:hun tulevat ulkomaiset sijoitukset hyödyttävät Euroopan taloutta. Tietyistä ulkomaisista sijoituksista voi kuitenkin aiheutua riskejä EU:n turvallisuudelle ja yleiselle järjestykselle. Komissio on tarkastellut yli 1 200:aa ulkomaista suoraa sijoitusta, joista jäsenvaltiot ovat kolmen viime vuoden aikana ilmoittaneet voimassa olevan ulkomaisten suorien sijoitusten seurantaa koskevan asetuksen nojalla. Näiden kokemusten ja nykyisen asetuksen toimivuuden laajan arvioinnin pohjalta tänään annetussa ehdotuksessa käsitellään tämänhetkisiä puutteita ja tehostetaan järjestelmää seuraavin keinoin:

  1. Varmistetaan, että kaikilla jäsenvaltioilla on käytössä seurantamekanismi ja että kansalliset säännöt ovat aiempaa yhdenmukaisemmat.
  2. Määritetään vähintään ne toimialat, joilla kaikkien jäsenvaltioiden on seurattava ulkomaisia sijoituksia.
  3. Laajennetaan EU:n seuranta koskemaan sellaisten EU:n sijoittajien sijoituksia, jotka ovat viime kädessä EU:n ulkopuolisen maan yksityishenkilöiden tai yritysten määräysvallassa.

Ulkomaille suuntautuvien sijoitusten riskien seuranta ja arviointi

EU on yksi suurimmista ulkomaisista sijoittajista maailmassa ja myöntää avointen maailmanlaajuisten markkinoiden merkityksen. Toisaalta EU:ssa myös ollaan yhä enenevässä määrin huolissaan siitä, että ulkomaille suuntautuvat sijoitukset tiettyyn edistyneeseen teknologiaan voivat parantaa sellaisten toimijoiden sotilaallisia ja tiedusteluvalmiuksia, jotka voivat käyttää näitä valmiuksia EU:ta vastaan tai kansainvälisen rauhan ja turvallisuuden heikentämiseksi.

Tätä ei tällä hetkellä seurata eikä valvota EU:n tai jäsenvaltioiden tasolla. Sen vuoksi komission valkoisessa kirjassa ulkomaille suuntautuvista sijoituksista ehdotetaan tällaisten sijoitusten vaiheittaista analyysia, jotta voidaan ymmärtää niihin liittyvät mahdolliset riskit.

Kaksikäyttötuotteiden vientivalvonnan tehostaminen EU:ssa

Yhä haastavammaksi käyvä geopoliittinen tilanne edellyttää toimia EU:n tasolla, jotta voidaan parantaa sekä siviili- että puolustuskäyttöön tarkoitettujen tuotteiden – kuten kehittyneen elektroniikan, toksiinien, ydin- tai ohjusteknologian – vientivalvonnan koordinointia, ettei näitä tuotteita käytettäisi turvallisuuden ja ihmisoikeuksien heikentämiseen. Tänään julkaistussa vientivalvontaa koskevassa valkoisessa kirjassa ehdotetaan sekä lyhyen että keskipitkän aikavälin toimia, joissa noudatetaan kaikilta osin EU:n ja monenvälisellä tasolla voimassa olevia sääntöjä. Komissio ehdottaa yhdenmukaisen EU:n valvonnan käyttöönottoa sellaisten tuotteiden osalta, joita ei ole hyväksytty monenvälisissä vientivalvontajärjestelyissä, koska tietyt jäsenet ovat estäneet niiden hyväksymisen. Näin vältettäisiin hajanaiset kansalliset lähestymistavat.

Valkoisessa kirjassa esitetään myös korkean tason foorumia poliittista koordinointia varten ja ilmoitetaan kesällä 2024 annettavasta komission suosituksesta, joka koskee kansallisten valvontaluetteloiden koordinoinnin parantamista ennen suunniteltua kansallisen valvonnan hyväksymistä. Kaksikäyttötuotteita koskevan EU:n asetuksen arviointi aikaistetaan vuoteen 2025.

Tukivaihtoehdot sellaisen teknologian tutkimukseen ja kehittämiseen, jolla on kaksikäyttöpotentiaalia

Komissio käynnistää julkisen kuulemisen valkoisella kirjalla, joka koskee vaihtoehtoja sellaisen teknologian tutkimukseen ja kehittämiseen annettavan tuen lisäämiseksi, jolla on kaksikäyttöpotentiaalia. Komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen ilmoitti marraskuussa 2023, että valkoisella kirjalla vaikutetaan Euroopan taloudellisen turvallisuuden strategiassa tarkoitettuun ”edistämisen” näkökohtaan pyrkimällä säilyttämään kilpailuetu kriittisillä ja uusilla teknologia-aloilla, joita voidaan käyttää sekä siviili- että puolustustarkoituksiin.

Valkoisessa kirjassa tarkastellaan nykyisiä EU:n rahoitusohjelmia ottaen huomioon tämänhetkiset ja kehittymässä olevat geopoliittiset haasteet ja arvioidaan, soveltuuko nykyinen tuki sellaista teknologiaa varten, jolla on kaksikäyttöpotentiaalia.

Tutkimuksen turvallisuuden parantaminen kaikkialla EU:ssa

Nykyisessä monimutkaisessa geopoliittisessa tilanteessa tutkimus- ja innovointialan avoimuutta ja rajatonta yhteistyötä voidaan käyttää hyväksi ja se voi johtaa haavoittuvuuteen. Kansainvälisen tutkimus- ja innovointiyhteistyön tuloksia voidaan käyttää kolmansissa maissa sotilaallisiin tarkoituksiin tai perusarvojen vastaisesti. Korkeakoulut ja tutkimuslaitokset voivat joutua alttiiksi autoritaaristen valtioiden haitalliselle vaikuttamiselle.

Tätä taustaa vasten komissio esittää ehdotuksen neuvoston suositukseksi, jolla lisätään selkeyttä, ohjausta ja tukea jäsenvaltioiden ja koko tutkimus- ja innovointialan kannalta. EU:n toimia tarvitaan, jotta varmistetaan johdonmukaisuus kaikkialla Euroopassa ja vältetään toimenpiteiden hajanaisuus.

Tausta

Euroopan komissio ja korkea edustaja julkaisivat 20. kesäkuuta 2023 yhteisen tiedonannon Euroopan taloudellisen turvallisuuden strategiasta, jonka avulla voitaisiin minimoida geopoliittisten jännitteiden ja nopeiden teknologisten muutosten aiheuttamat riskit niin, että talous pysyy mahdollisimman avoimena ja dynaamisena. Strategia tarjoaa puitteet EU:n taloudelliseen turvallisuuteen kohdistuvien riskien arvioinnille ja käsittelylle oikeasuhteisella, täsmällisellä ja kohdennetulla tavalla. Samalla varmistetaan, että EU on jatkossakin yksi avoimimmista ja houkuttelevimmista kohteista yritysten ja sijoitusten kannalta.

Strategiassa määriteltiin neljä ensisijaisesti käsiteltävää riskiluokkaa: toimitusketjut, kriittisen infrastruktuurin fyysinen ja kyberturvallisuus, teknologiaturvallisuus ja teknologiavuodot sekä taloudellisten riippuvuuksien käyttö aseena tai taloudellinen pakottaminen.

Lisätietoa laajemmassa tiedotteessa: https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/fi/ip_24_363

 

Euroopan komission Suomen-edustusto

Tiedotuspäällikkö
Ismo Ulvila
puh. 050 541 1122
ismo [dot] ulvilaatec [dot] europa [dot] eu (ismo[dot]ulvila[at]ec[dot]europa[dot]eu)

Tiedottaja
Nina Hotti
puh. 050 384 7857
nina [dot] hottiatec [dot] europa [dot] eu (nina[dot]hotti[at]ec[dot]europa[dot]eu)

Seuraa X:ssä / Twitterissä @eukomissio

Tiedot

Julkaisupäivä
24. tammikuuta 2024
Laatija
Suomen-edustusto