Euroopassa seurannassa oli viime vuonna 22 295 uimapaikkaa, ja lähes kaikki niistä täyttivät selvityksen mukaan minimivaatimukset.
Uimapaikoista 21 981 sijaitsi EU-maissa, joihin selvityksen aikaan lukeutui myös Iso-Britannia. Mukana ovat myös Albanian ja Sveitsin tiedot.
Yksittäiset tulokset osoittivat vain vähäisiä heikennyksiä joillakin uimavesidirektiivissä määritellyn ”erinomaisen” laatuluokan uimapaikoilla sekä vähimmäisvaatimukset täyttävillä ”riittävän” laatuluokan uimapaikoilla.
”Erinomaiseen” laatuluokkaan ylsi 85 prosenttia Euroopan uimarannoista, ja ”riittävän” laatuluokituksen vaatimukset täytti 95 prosenttia.
"Huonon" laatuarvosanan sai Euroopassa viime vuonna seuratuista uimarannoista 1,3 prosenttia.
Huonojen osuus on vähentynyt suhteellisen tasaisesti vuonna 2013 todetusta 2 prosentista, mikä kuvastaa Euroopan uimavesien laadun parannusta pidemmällä aikavälillä.
Selvityksessä todettiin myös, että merenrannalla sijaitsevien uimapaikkojen laatu on yleisesti ottaen parempi kuin sisämaan uimarantojen.
Kaikki EU-maat sekä Albania ja Sveitsi seuraavat uimavesiensä laatua EU:n uimavesidirektiivin mukaisesti.
Laadun arvioinnissa tarkastellaan kahden mikrobiologisen muuttujan eli suolistoperäisten enterokokkien ja Escherichia coli -bakteerin arvoja.
Uimavedet luokitellaan havaittujen ulosteperäisten bakteerien määrän perusteella direktiivin laatuluokkiin ”huono”, ”riittävä”, ”hyvä” tai ”erinomainen”.
Jos uimaveden laatu luokitellaan huonoksi, EU-maan on ryhdyttävä tiettyihin toimenpiteisiin, esim. kiellettävä uiminen tai suositeltava uimisen välttämistä, tiedotettava asiasta yleisölle ja ryhdyttävä toimiin tilanteen korjaamiseksi.
Ulosteperäinen veden saastuminen vaarantaa edelleen ihmisten terveyden etenkin uimarannoilla. Pilaantuneissa vesissä uivat voivat sairastua.
Suurimmat epäpuhtauksien lähteet ovat maatiloilta ja maatalousmailta valuvat jäte- ja hulevedet. Tällainen pilaantuminen lisääntyy rankkasateiden ja tulvien aikana viemärien tulvimisen takia, jolloin pilaantunutta hulevettä valuu jokiin ja meriin.
Euroopan ympäristökeskuksen ja Euroopan komission julkaisemat tulokset antavat hyvän kuvan siitä, mistä löytyvät Euroopan laadukkaimmat uimavedet.
Rannalle haluavia kehotetaan kuitenkin koronaviruksen ja rajoitustoimien vuoksi tarkastamaan paikallisilta viranomaisilta ja rantojen ylläpitäjiltä tuoreimmat tiedot uimarannoilla noudatettavista varotoimenpiteistä.
Uimarantojen laatutason voi tarkastaa interaktiivisen kartan avulla:
https://eea.maps.arcgis.com/apps/opsdashboard/index.html#/f9cecd95b1b44c88ac6ed3a9dc4d51b2
Lisätietoa laajemmassa tiedotteessa:
https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/fi/ip_20_999
Uimavesien laadusta Valviran sivuilla:
https://www.valvira.fi/ymparistoterveys/terveydensuojelu/uimavesi
Euroopan komission Suomen-edustusto
Tiedotuspäällikkö
Pia Siitonen
p. (09) 6226 5473, GSM 040 535 5979
etunimi [dot] sukunimiec [dot] europa [dot] eu (etunimi[dot]sukunimi[at]ec[dot]europa[dot]eu)
Tiedottaja
Nina Hotti
p. (09) 6226 5465, GSM 050 384 7857
etunimi [dot] sukunimiec [dot] europa [dot] eu (etunimi[dot]sukunimi[at]ec[dot]europa[dot]eu)
Seuraa Twitterissä
Tiedot
- Julkaisupäivä
- 8. kesäkuuta 2020
- Laatija
- Suomen-edustusto