Euroopan komissio on kehittänyt monenlaisia ohjelmia, jotta koululaiset ja opiskelijat voivat oppia lisää EU:sta. Suomalaiset opiskelijat ja opettajat voivat myös opiskella tai opettaa ulkomailla erityisten EU-ohjelmien tuella.
Erasmus+
Erasmus+ on EU:n koulutus-, nuoriso- ja urheilualan rahoitusohjelma, josta tuetaan näiden alojen yhteistyötä Euroopassa.
Ohjelma auttaa kaikenikäisiä ja -taustaisia ihmisiä kehittämään osaamistaan sekä jakamaan tietämystään ja kokemuksiaan oppilaitoksissa ja organisaatioissa eri maissa.
Vuonna 2019 kaikkiaan 17 859 ihmistä oli mukana 341 suomalaisessa hankkeessa korkeakoulutuksen, ammatillisen koulutuksen, perus- ja aikuiskoulutuksen ja nuorisotyön aloilla. Niihin saatiin tukea yhteensä 31,7 miljoonaa euroa.
Vuosien 2021–2027 Erasmus+ -ohjelmassa painotetaan voimakkaasti sosiaalista osallisuutta, vihreää ja digitaalista siirtymää sekä nuorten osallistumista demokraattiseen toimintaan. Ohjelman arvioitu budjetti on 26,2 miljardia euroa, mikä on lähes kaksi kertaa niin paljon kuin aiemmalla ohjelmalla (2014–2020) oli käytettävissä.
Suomessa Erasmus+ -ohjelmaa hallinnoi Opetushallitus.
Euroopan solidaarisuusjoukot
Euroopan solidaarisuusjoukot on EU:n ohjelma 18–30-vuotiaille nuorille, jotka haluavat työskennellä paikallisyhteisöjä hyödyttävissä hankkeissa joko omassa maassaan tai ulkomailla.
Organisaatiot voivat hakea Euroopan solidaarisuusjoukoilta rahoitusta yhteiskunnallisesti hyödyllisiä hankkeita varten.
Euroopan solidaarisuusjoukkojen toiminnasta kiinnostuneet nuoret voivat rekisteröityä Euroopan solidaarisuusjoukkojen portaalissa. Portaalin kautta organisaatiot voivat ottaa yhteyttä ja pyytää mukaan hankkeisiinsa.
Suomessa Euroopan solidaarisuusjoukoista vastaa Opetushallitus.
Oppisoppi
Oppisoppi sisältää koululaisille ja nuorille pelejä, kilpailuja, tehtäviä ja muita aineistoja, joista saa helposti tietoa EU:sta. Niitä voi käyttää niin oppitunneilla kuin vapaa-aikanakin. Sivustolla kerrotaan myös opiskelusta ja vapaaehtoistyöstä ulkomailla.
Oppisoppi tarjoaa opettajille EU-aiheista aineistoa, joka soveltuu eri ikäryhmien opetukseen. Sivustolla kerrotaan myös mahdollisuuksista verkostoitua ja tehdä yhteistyötä muiden EU-maiden koulujen ja opettajien kanssa.