Siirry pääsisältöön
Suomen-edustusto
Uutisartikkeli9. joulukuuta 2020Suomen-edustustoArvioitu lukuaika: 1 min

EU:n strategia: matkalla kestävään ja älykkääseen liikkumiseen

Euroopan komissio esitteli tänään kestävää ja älykästä liikkuvuutta koskevan strategiansa sekä 82 aloitteesta koostuvan toimintasuunnitelman, joka ohjaa komission työtä seuraavien neljän vuoden ajan. Strategialla luodaan perusta, joka auttaa EU:n...

Liikenteen osuus EU:n bruttokansantuotteesta on noin 5 % ja se työllistää Euroopassa yli 10 miljoonaa ihmistä. Liikennejärjestelmä on erittäin tärkeä eurooppalaisille yrityksille ja maailmanlaajuisille toimitusketjuille.

Liikenteellä on kuitenkin myös haittapuolensa: se aiheuttaa muun muassa kasvihuonekaasu- ja epäpuhtauspäästöjä sekä melua. Liikenteen päästöt muodostavat nykyisin noin neljänneksen EU:n kaikista kasvihuonekaasupäästöistä.

Komission kestävää ja älykästä liikkuvuutta koskevalla strategialla on tarkoitus saavuttaa Euroopan vihreän kehityksen ohjelman mukaisesti 90 prosentin päästövähennykset vuoteen 2050 mennessä. Tähän päästään välitavoitteiden avulla.

Tarkoituksena on esimerkiksi, että vuoteen 2030 mennessä Euroopan teillä on vähintään 30 miljoonaa päästötöntä autoa ja päästöttömät merialukset ovat valmiita markkinoille.

Vuoteen 2035 mennessä on päästöttömien suurten lentokoneiden määrä olla valmiita markkinoille.

Vuoteen 2050 mennessä lähes kaikkien henkilöautojen, pakettiautojen, linja-autojen ja uusien raskaiden hyötyajoneuvojen on tarkoitus olla päästöttömiä.

Tavoitteiden toteuttamiseksi strategiassa esitetään yhteensä 82 aloitetta, jotka liittyvät 10 keskeiseen toiminta-alaan. Kukin aloite sisältää konkreettisia toimenpiteitä.

Esimerkiksi liikenteen muuttamiseksi kestäväksi edistetään päästöttömien ajoneuvojen, alusten ja lentokoneiden, uusiutuvien ja vähähiilisten polttoaineiden sekä niihin liittyvän infrastruktuurin käyttöönottoa, muun muassa asentamalla 3 miljoonaa julkista latauspistettä vuoteen 2030 mennessä.

Älykkääseen liikkuvuuteen siirtymiseksi annetaan matkustajille muun muassa mahdollisuus ostaa lippuja eri liikennemuotoja yhdistäviin multimodaalimatkoihin ja mahdollistetaan rahdin siirtyminen saumattomasti eri liikennemuotojen välillä.

Liikenne on ollut yksi koronapandemian pahiten koettelemista aloista. Yritysten auttamiseksi komissio sitoutuu esimerkiksi tehostamaan investointeja Euroopan laajuisen liikenneverkon (TEN-T) toteuttamiseksi vuoteen 2030 mennessä.

Lisätietoa laajemmassa tiedotteessa:

https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/fi/ip_20_2329

Euroopan komission Suomen-edustusto

Tiedotuspäällikkö
Pia Siitonen
p. (09) 6226 5473, GSM 040 535 5979
etunimi [dot] sukunimiatec [dot] europa [dot] eu (etunimi[dot]sukunimi[at]ec[dot]europa[dot]eu)

Tiedottaja
Nina Hotti
p. (09) 6226 5465, GSM 050 384 7857
etunimi [dot] sukunimiatec [dot] europa [dot] eu (etunimi[dot]sukunimi[at]ec[dot]europa[dot]eu)

Seuraa Twitterissä @eukomissio

Tiedot

Julkaisupäivä
9. joulukuuta 2020
Laatija
Suomen-edustusto