Siirry pääsisältöön
Suomen-edustusto

Faktantarkistus

Oppisoppi
Medialukutaidolla on keskeinen rooli disinformaation tunnistamisessa. Oppisoppi-sivustolta löytyvän aineistopaketin avulla keskiasteen opettajat voivat auttaa opiskelijoita tunnistamaan valeuutiset. Aineistopakettiin kuuluu esitysrunko (powerpoint- ja pdf-muodossa) sekä ohjekirjanen opettajille.
Disinformaatio
Euroopan ulkosuhdehallinnon alaisuudessa toimii EUvsDisinfo -ryhmä, joka seuraa erityisesti Venäjän disinformaatiokampanjoita EU-maissa sekä EU:n naapurustossa ja reagoi niihin korjaamalla väärää tietoa.
Faktabaari
Suomessa faktantarkistusta tekee muun muassa Faktabaari. Faktabaari on Helsingin yliopiston kanssa osa NORDIS-verkostoa, jonka tehtävänä on disinformaation tunnistaminen, analysoiminen ja torjuminen. Verkostoa rahoitetaan eurooppalaisen digitaalisen median seurantafoorumin EDMO:n kautta.
Disinformaatio
Eurooppalainen digitaalisen median seurantafoorumi (EDMO) kokoaa yhteen faktantarkistajia, medialukutaidon asiantuntijoita ja akateemisia tutkijoita tekemään yhteistyötä disinformaation ymmärtämiseksi ja analysoimiseksi yhdessä mediaorganisaatioiden, verkkoalustojen ja mediakasvatusta harjoittavien...