Miten EU näkyy arjessasi?
Artikkelisarjassamme kautta pääset tutustumaan esimerkkeihin EU:n vaikutuksesta sinunkin arkeesi.
Fysioterapeutti Johanna Suomela lähti vuonna 2009 etsimään töitä Italiasta ja jäi sille tielleen. EU:n vapaa liikkuvuus mahdollistaa suomalaisille koko Euroopan laajuiset työmarkkinat.
Maanviljelyssä yleistyvät hiiliviljelymenetelmät voivat lisätä viljelijöiden satoja ja parantaa tuottavuutta. Samalla maatalouden päästöt vähenevät.
EU pyrkii suitsimaan fossiilisten polttoaineiden käyttöä edistämällä siirtymistä vaihtoehtoisiin polttoaineisiin. Yksi Euroopan johtavista sähköautojen julkisia latauspisteitä toimittavista yrityksistä, suomalainen Kempower, haluaa osaltaan edistää ilmastonmuutoksen hillitsemistä.
Avaruusteknologia ei ole vain utopiaa vaan ratkaisuja, joiden avulla navigoidaan paikasta toiseen, mallinnetaan ilmastonmuutoksen etenemistä ja pelastetaan ihmisiä. EU haluaa olla avaruusteknologian kärjessä ja mukana luomassa avaruuden valloituksen eettisiä pelisääntöjä.
Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa ja sen laukaisema energiakriisi ovat ympäri Euroopan vauhdittaneet irtautumista fossiilisista polttoaineista.
EU-säädökset paitsi kieltävät vaaralliset raaka-aineet myös edellyttävät herkistymistä aiheuttavien ainesosien ilmoittamista tuoteselosteissa.
Uusien digiteknologioiden kehittämiseen tarvittavat panostukset ovat niin suuria, että yksittäiset EU-maat eivät niihin yksin kykene. EU investoi uuden sukupolven teknologioihin vahvistaakseen Euroopan suvereniteettia ja kilpailukykyä.
Hollannissa Erasmus+ -vaihdossa opiskelleen Anni Saarelan mukaan kokemuksesta oli hyötyä sekä opintojen että työelämän kannalta.
”Kilpailu on reilua, kun kaikkia EU:n alueella toimivia elintarvikealan yrityksiä koskee sama EU-lainsäädäntö”, sanoo Vanajan keksien toimitusjohtaja Jouko Salonen.
EU:n jäsenmaat tekevät tiivistä yhteistyötä lelujen ja lastentarvikkeiden turvallisuuden takaamiseksi. Safety gate -järjestelmän avulla tieto vaarallisista tuotteista leviää nopeasti maasta toiseen.
Suomen uimavedet ovat EU:n kärkiluokkaa. EU:n uimavesidirektiivi on yksi monista säädöksistä, joilla suojellaan vettä. Sari Andersson seuraa uimaveden laatua kunnan sivuilta. Myös ilmanlaatu askarruttaa Anderssonia.
EU-maissa matkailevan ei tarvitse huolehtia valuutanvaihdosta, verkkovierailumaksuista tai siitä, muistaako tarpeen tullen oikean hätänumeron.
Nuoret voivat hakea EU:n solidaarisuusjoukkojen kautta hankerahaa omille paikallisille projekteilleen, jotka tukevat solidaarisuutta ja perustuvat eurooppalaisille perusarvoille.
Huoli nuorten tulevaisuudesta oli alkusysäys nuorten aktiivista kansalaisuutta edistävälle Erasmus+ -hankkeelle. Sen avulla Joroisten lukiossa pyritään vahvistamaan nuorten uskoa omaan osaamiseen ja pärjäämiseen.
Euroopan komissio myöntää nuorille ilmaisia interrail-lippuja. DiscoverEU-interrailin tarkoitus on tutustuttaa nuoria muihin eurooppalaisiin kulttuureihin sekä edistää suvaitsevaisuutta ja yhteenkuuluvuuden tunnetta Euroopassa. Seuraava haku aukeaa lokakuussa.