Siirry pääsisältöön
Suomen-edustusto
Uutisartikkeli20. kesäkuuta 2022Suomen-edustustoArvioitu lukuaika: 2 min

Vuoden nuori eurooppalainen Stanislav Horzov: Ukrainassa taistellaan paremman elämän puolesta

Stanislav Horzov
Copyright Pekko Korvuo

Eurooppanuoret ry:n jakama Vuoden nuori eurooppalainen -palkinto myönnettiin tänä vuonna ukrainalaisaktivisti Stanislav Horzoville. Länsi-Ukrainan Lvivistä kotoisin oleva Horzov leiriytyi Venäjän suurlähetystön eteen Helsingissä osoittamaan mieltään Venäjän hyökkäyssotaa vastaan.

Torstai 24. päivä helmikuuta on syöpynyt kaikkien ukrainalaisten ja monen suomalaisenkin mieleen. Aamuyön tunteina Venäjän kuukausia jatkunut uhkailu muuttui todeksi, kun maa aloitti täysimittaisen hyökkäyksen Ukrainaan.

Samana aamuna tuolloin Itä-Suomen yliopistossa metsätieteitä opiskellut Stanislav Horzov otti yhteyttä Helsingin poliisiin. Horzov oli seurannut jo koko alkuviikon jännittyneenä, miten tilanne Ukrainassa tulisi kehittymään. Hyökkäyksen alkamisen jälkeen Horzovilla oli selvä ajatus mielenosoituksen järjestämisestä Venäjän suurlähetystön edessä Helsingissä. Luvan järjestyttyä Horzov hyppäsi perjantaina junaan Joensuussa ja Helsinkiin saavuttuaan leiriytyi osoittamaan mieltään Tehtaankadulla sijaitsevan suurlähetystön eteen.

”Olin ensimmäiset kaksi viikkoa paikalla joka päivä kello kuudesta kahdeksaan illalla. Sen jälkeen vietin joka viikko 2–3 päivää Joensuussa ja loput päivät Helsingissä”, Horzov kertoo.

Horzovin mielenosoitus sai ohikulkevilta helsinkiläisiltä lämpimän vastaanoton. Pian hänen ei myöskään tarvinnut värjötellä alkukeväisen Helsingin viimassa yksin.

”Ihmiset vilkuttivat autoistaan, ja ohikävelijät tsemppasivat meitä. Meillä oli käytössä myös isot megafonit, mutta kukaan kadun asukkaista ei valittanut metelistä. Lisäksi mielenosoitus kasvoi ajan myötä: monet kävelivät ensin pari kertaa leirin ohi, mutta hiljalleen ihmisiä alkoi kerääntyä paikalle. Porukka koostui lopulta noin 10–15 mielenosoittajan ydinryhmästä. Jotkut eivät välttämättä jääneet mukaan mielenosoitukseen, mutta tarjosivat esimerkiksi majoituspaikan”, Horzov kuvaa.

Elokuussa 2021 Suomeen yhden lukuvuoden pituista Erasmus-opiskelua varten muuttanut ja nyt Norjassa opiskeleva Horzov kertoo olevansa hyvin kiitollinen mielenosoituksen saamasta positiivisesta vastaanotosta.

”En tuntenut alussa Helsingistä ketään, mutta sain mielenosoituksen kautta nopeasti monia ystäviä ja paikkoja, joissa pystyin kaupungissa ollessani majoittumaan. Venäjän hyökkäyksen alkamisen jälkeen kaikki suomalaiset ovat olleet hyvin avoimia ja ystävällisiä”, Horzov kertoo.

Vuoden nuori eurooppalainen kiittää kanssamielenosoittajiaan ja Suomen ukrainalaisyhteisöä

Eurooppanuoret kertoi toukokuun alussa valinneensa Horzovin Vuoden nuoreksi eurooppalaiseksi. Tunnustuksen tarkoituksena on kunnioittaa nuorta, joka edistää eurooppalaisia arvoja ja ottaa osaa Euroopassa käytävään kansalaiskeskusteluun. Horzov kertoo olevansa hyvin kiitollinen palkinnosta ja painottaa samalla, ettei näe palkinnon olevan kunnianosoitus vain itselleen.

”Oli suuri kunnia saada palkinto, mutta näen, että palkinto on kaikille niille ihmisille, jotka ottivat osaa ja tukivat mielenosoitusta. Palkinnon saaminen myös rohkaisee meitä jatkamaan toimintaamme”, Horzov kertoo.

”Haluaisinkin kiittää helsinkiläisiä sekä Helsingin poliisia, joiden kanssa mielenosoitukseen osallistujilla oli hyvät välit. Suuret kiitokset ja terveiset myös Ukrainan suurlähetystölle sekä erityisesti Ukrainalaisten yhdistys Suomessa ry:lle, joista kumpikin on tehnyt väsymättömästi töitä Ukrainan ja ukrainalaisten eteen sodan alkamisen jälkeen”, Horzov jatkaa.

Lopuksi Horzov muotoilee vielä viestin Euroopalle.

”Monet eurooppalaiset ovat varmasti myös ymmärtäneet, että emme taistele vain ajaaksemme hyökkääjiä pois maastamme, vaan paremman elämän puolesta. Pahin mitä voimme tehdä nyt, on pyrkiä sopeutumaan tilanteeseen sen sijasta, että pyrkisimme luomaan sodan pohjalta parempaa maailmaa kaikille. Toivon, että jatkossa Suomi, Eurooppa ja Ukraina tekevät tiivistä yhteistyötä tällaisen maailman rakentamiseksi”, Horzov toteaa.

Tiedot

Julkaisupäivä
20. kesäkuuta 2022
Laatija
Suomen-edustusto