Siirry pääsisältöön
Suomen-edustusto
Lehdistötiedote13. joulukuuta 2022Suomen-edustustoArvioitu lukuaika: 1 min

Turvallisuusunioni: Komissio ehdottaa matkustajien ennakkotietoihin uusia sääntöjä ulkorajojen valvonnan helpottamiseksi ja sisäisen turvallisuuden lisäämiseksi

API

Komissio ehdottaa tänään uusia sääntöjä, joilla parannetaan matkustajien ennakkotietojen (API) käyttöä. Tämä ehdotus on yksi EU:n turvallisuusunionistrategiassa määritellyistä keskeisistä toimista.

Viidennen turvallisuusunionia koskevan edistymiskertomuksen mukaan turvallisuusunionistrategian täytäntöönpanossa on edistytty. Kertomuksen mukaan kriittisen infrastruktuurin suojaamisessa fyysisiltä sekä kyber- ja hybridihyökkäyksiltä on edistytty merkittävästi, samoin myös terrorismin ja radikalisoitumisen sekä järjestäytyneen rikollisuuden torjunnassa.

Matkustajia koskevat tiedot ovat auttaneet parantamaan rajatarkastuksia, vähentämään laitonta muuttoliikettä ja tunnistamaan turvallisuusriskin aiheuttavia henkilöitä. Joka vuosi EU:hun saapuu, sen sisällä matkustaa ja sieltä lähtee yli miljardi matkustajaa. Uusilla säännöillä parannetaan API-tietojen käyttöä matkustajien tarkastamisessa jo ennen kuin he saapuvat ulkorajoille. Uusilla säännöillä myös tehostetaan vakavan rikollisuuden ja terrorismin torjuntaa EU:ssa. Näin korjataan merkittävä aukko nykyisessä lainsäädännössä, ja samalla pidetään yllä tietosuojaa ja tietojen siirtoa koskevia EU:n normeja.

Matkustajien ennakkotietoja koskevat säännöt muuttuvat seuraavasti:

  • API-tietojen keräämiseen sovelletaan yhdenmukaisia sääntöjä. Uusiin sääntöihin sisältyy tyhjentävä luettelo API-tiedoista, API-tietojen keräämiskeinot ja keskitetty yhteyspiste tietojen siirtämistä varten.
  • API-tietojen kerääminen rajaturvallisuutta ja laittoman maahanmuuton torjuntaa varten on pakollista kaikilla Schengen-alueelle saapuvilla lennoilla. Tämä helpottaa Schengen-alueelle saapuvien henkilöiden matkustamista, kun lentokoneesta poistumiseen ja fyysisiin rajatarkastuksiin kuluu vähemmän aikaa. API-tietojen kerääminen lainvalvontatarkoituksia varten on pakollista kaikilla EU:hun suuntautuvilla ja sieltä lähtevillä lennoilla sekä tietyillä EU:n sisäisillä lennoilla. API-tietojen keräämisessä tällaisia tarkoituksia varten noudatetaan EU:n henkilötietojen suojaa koskevia sääntöjä.
  • API-tietojen laatu paranee, kun lentoyhtiöt keräävät API-tiedot pelkästään automatisoidusti.
  • API-tietojen siirtäminen lentoyhtiöiltä kansallisille viranomaisille on aiempaa sujuvampaa uuden reitittimen ansiosta. Sitä pitää yllä EU:n virasto eu-LISA. Tämä tekninen ratkaisu noudattaa henkilötietojen suojaa koskevia takeita, sillä sen kautta ainoastaan siirretään API-tietoja, ei tallenneta niitä. 

Lisätietoa laajemmassa tiedotteessa: https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/fi/ip_22_7644  

 

Euroopan komission Suomen-edustusto

Tiedotuspäällikkö
Ismo Ulvila
puh. 050 541 1122
ismo [dot] ulvilaatec [dot] europa [dot] eu (ismo[dot]ulvila[at]ec[dot]europa[dot]eu)

Tiedottaja
Nina Hotti
puh. 050 384 7857
nina [dot] hottiatec [dot] europa [dot] eu (nina[dot]hotti[at]ec[dot]europa[dot]eu)

Seuraa Twitterissä @eukomissio

Tiedot

Julkaisupäivä
13. joulukuuta 2022
Laatija
Suomen-edustusto