Siirry pääsisältöön
Suomen-edustusto
Uutisartikkeli9. tammikuuta 2023Suomen-edustustoArvioitu lukuaika: 3 min

Suomen parhaat osallistajat -kilpailu tuo esiin monipuolisia nuorten osallistamisen malleja

Peaceout
Copyright Simon Maage/Unsplash

Vuosi 2022 on ollut Euroopan nuorison teemavuosi, jolloin nuorten ääntä ja osallisuutta on pyritty tuomaan esiin monin eri tavoin. Opetushallitus järjesti Suomen parhaat osallistajat -kilpailun, jossa etsitään Suomen parasta nuorten osallistamisen mallia. Kilpailun kautta halutaan nostaa esiin erityisesti suomalaista osaamista nuorten osallistamisessa. Kilpailun finalistit ovat nyt selvillä.

Kilpailuehdotuksia jätettiin yhteensä 51 kappaletta aikavälillä 9.5.–15.11.2022. Opetushallituksen asiantuntijoista koostunut raati valitsi ehdotuksista 10 finalistia, joista lopullisen voittajan valitsee kahdeksasta henkilöstä koostuva ulkopuolinen raati. Opetushallituksen valintaraadissa mukana ollut ohjelma-asiantuntija Ari Huotari kertoo, että finalistien valintaprosessi oli mielenkiintoinen.

”Nuorten osallistamisen parissa tehdään töitä laaja-alaisesti ruohonjuuritasolta valtakunnalliselle tasolle. Halusimmekin finaaliin mahdollisimman monipuolisen joukon erilaisia toimijoita”, hän kertoo.

Vaikuttavia nuorten osallistamisen malleja

Finaaliin valitut mallit korostavat nuorten omaa toimijuutta ja mahdollisuutta vaikuttaa. Mentoring for future -hankkeessa pyritään lisäämään nuorten osallistumista koulun toiminnan suunnitteluun ja edistämään tasa-arvoa. Pesäpuu ry:n sijaishuollon haastekisa puolestaan tarjosi nuorille mahdollisuuden oppia uusia taitoja. Kisa myös vahvisti heidän toimijuuden ja osallisuuden kokemuksiaan. Plan International Suomen toteuttamassa Muuttajat!-demokratiakasvatusmallissa vahvistetaan hiljattain Suomeen muuttaneiden nuorten yhteiskunnallisia tietoja, osallistumisrohkeutta ja osallisuuden kokemuksia.

Yksi finalisteista valittiin Ahvenanmaalta. Saariston nuorison etujärjestön SKUNKin kehittämä SKUNK-malli antaa nuorten olla keskipisteessä ja saada valtaa. Heillä on apunaan koulutetut nuorisotyöntekijät, jotka he ovat itse palkanneet. Mannerheimin Lastensuojeluliitto keskittyi kilpailuehdotuksessaan verkkoympäristöön. Nuortennetti on nuorille suunnattu sivusto, joka tarjoaa tietoa, tekemistä, vertaistukea sekä aikuisten tukea nuorille. Nuoret ovat itse osallistuneet verkkoympäristön suunnitteluun. Myös eläinsuojelu tarjoaa nuorille monenlaisia mahdollisuuksia. Suomen eläinsuojelu ry:n Nuoret mukaan! -mallin tavoitteena on tarjota nuorille mahdollisuuksia vapaaehtoistyöhön ja vaikuttamiseen eläinsuojelukentällä.

Nuorten osallistamista on tuotu lisäksi hienosti yhteiskunnan rakenteisiin. Sastamalan yhteisökasvatuksen ja lasten sekä nuorten osallisuuden malli on rakenne siitä, miten perusopetuksen ja toisen asteen opetuksen opiskelijoiden osallisuutta tuetaan kunnassa systemaattisesti. Nuorten Palvely ry:n osallistamismallin, jossa keskitytään nuorten osallisuuden kehittämiseen kauppakeskus Lippulaivassa, on puolestaan tarkoitus parantaa nuorten osallisuuden kokemusta, vaikuttamisen mahdollisuuksia ja turvallisuutta. Espoon kaupungin Future mentors -malli on käänteinen mentorointiohjelma, jossa nuoret ympäri Euroopan mentoroivat pienissä ryhmissä kotikaupunkinsa johtajaa.

Myös tutkimustyö voi tarjota nuorille uudenlaisia mahdollisuuksia. Tampereen yliopiston ”NYT! Ahdistuksesta ympäristöpoliittiseen toimijuuteen” -tutkimushanke on kehittänyt mallin, jolla tuetaan ylisukupolvista toimijuutta ja kestävää hyvinvointia. Nuoret toimivat siinä kanssatutkijoina yliopistotutkijoiden rinnalla. He osallistuvat valtakunnalliseen käyttöön suunnatun ympäristöleirikouluohjelman kehittämiseen yhdessä nuorisokeskuksen ohjaajien ja tutkijoiden kanssa.

Voittaja valitaan tammikuussa 2023

Huotari sanoo, että kaikki kilpailuun jätetyt edotukset olivat tärkeitä ja finaalista karsiutui monia erinomaisia esimerkkejä nuorten osallistamisen tavoista ja muodoista.

”Valintakriteerit olivat tarkat, ja kilpailussa painotettiin nuorten aitoa osallistamista ja inkluusiota. Myös tietynlaisella mallin uutuusarvolla ja innovatiivisuudella sekä nuorten osallisuuden kokemuksella oli painoarvoa. Mallien kestävyyteen ja monistettavuuteen kiinnitettiin huomiota, jotta niistä olisi hyötyä laajemminkin”, Huotari toteaa.

Kaikkien finaaliin valittujen toimijoiden edustajat kutsutaan Brysseliin tai Strasbourgiin opintomatkalle 6.–9. helmikuuta 2023. Opetushallituksen Euroopan nuorison teemavuoden projektipäällikkö Anna Peltoniemi kertoo, että finalistien edustajat pääsevät opintomatkan aikana tapaamaan institutionaalisia toimijoita.

”He pääsevät tutustumaan toimijoihin esimerkiksi Euroopan komission ja Euroopan parlamentin puolelta. Lisäksi heillä on mahdollisuus oppia, vaihtaa hyviä osallistamisen käytäntöjä ja verkostoitua belgialaisten, nuorten parissa toimivien organisaatioiden kanssa”, Peltoniemi sanoo.

Kilpailun voittajan valitsee kahdeksanhenkinen raati, joka koostuu Opetushallituksen ulkopuolisista asiantuntijajäsenistä sekä nuorista. Lisäksi yleisö pääsee äänestämään suosikkiaan, ja eniten ääniä saanut ehdotus saa ”Yleisön suosikki” -palkinnon. Kilpailun voittaja julkistetaan Euroopan nuorison teemavuoden päätösjuhlassa 19. tammikuuta 2023.

Euroopan nuorisovuoden Awards – Suomen parhaat osallistajat-kilpailun ensimmäisen sijan jakoivat Mentoring for Future -hanke (Nuorisohanke) sekä Nuortennetti (Mannerheimin Lastensuojeluliitto). Lue lisää Opetushallituksen sivuilta: https://www.oph.fi/fi/euroopan-nuorisovuoden-awards-suomen-parhaat-osallistajat

Tiedot

Julkaisupäivä
9. tammikuuta 2023 (Päivitetty viimeksi: 31. tammikuuta 2023)
Laatija
Suomen-edustusto