Siirry pääsisältöön
Suomen-edustusto
Lehdistötiedote23. toukokuuta 2024Suomen-edustustoArvioitu lukuaika: 1 min

Rikkomispäätökset: Komissiolta Suomelle kehotus saattaa julkista maakohtaista raportointia koskeva direktiivi kokonaisuudessaan osaksi kansallista lainsäädäntöä

EU-lippu

Euroopan komissio on julkaissut rikkomusmenettelyjä koskevan toukokuun koosteen, joka sisältää komission oikeudelliset toimenpiteet niitä EU:n jäsenvaltioita vastaan, jotka eivät ole noudattaneet EU:n lainsäädännön mukaisia velvoitteitaan. Komissio kehottaa Suomea saattamaan julkista maakohtaista raportointia koskevan direktiivin kokonaisuudessaan osaksi kansallista lainsäädäntöä.

Euroopan komissio on päättänyt lähettää perustellut lausunnot Suomelle, Belgialle, Italialle, Kyprokselle, Slovenialle ja Itävallalle, koska ne eivät ole saattaneet julkista maakohtaista raportointia koskevaa direktiiviä (direktiivi (EU) 2021/2101), jolla muutetaan tilinpäätösdirektiiviä (direktiivi 2013/34/EU), kokonaisuudessaan osaksi kansallista lainsäädäntöä.

Julkista maakohtaista raportointia koskeva direktiivi on olennaisen tärkeä, jotta voidaan lisätä monikansallisten yritysten avoimuutta ja parantaa julkista valvontaa. Direktiivissä asetetaan tuloverotietojen julkistamista koskevat säännöt tietyille monikansallisille yrityksille, joiden tulot ovat yli 750 miljoonaa euroa. Säännöt koskevat myös EU:n ulkopuolisia monikansallisia yrityksiä, jotka harjoittavat liiketoimintaa EU:ssa.

Päämääränä on lisätä yritysten vastuuvelvollisuutta niiden jäsenvaltiossa maksamien tuloverojen suhteen. Täytäntöönpanon viivästyminen vaarantaa sekä tämän tavoitteen että tavoitteen säilyttää kansalaisten luottamus kansallisten verojärjestelmien oikeudenmukaisuuteen.

Sen vuoksi komissio on päättänyt lähettää perustellut lausunnot Suomelle ja viidelle muulle jäsenvaltiolle. Niillä on nyt kaksi kuukautta aikaa vastata ja toteuttaa tarvittavat toimenpiteet.

Muussa tapauksessa komissio voi päättää viedä asiat unionin tuomioistuimeen.

Lisätietoa laajemmassa tiedotteessa:

https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/fi/inf­_24_2422      

 

Euroopan komission Suomen-edustusto

Tiedotuspäällikkö
Ismo Ulvila
puh. 050 541 1122
ismo [dot] ulvilaatec [dot] europa [dot] eu (ismo[dot]ulvila[at]ec[dot]europa[dot]eu) 

Tiedottaja
Nina Hotti
puh. 050 384 7857
nina [dot] hottiatec [dot] europa [dot] eu (nina[dot]hotti[at]ec[dot]europa[dot]eu)

Seuraa X:ssä / Twitterissä @eukomissio

Tiedot

Julkaisupäivä
23. toukokuuta 2024
Laatija
Suomen-edustusto