Siirry pääsisältöön
Suomen-edustusto
Uutisartikkeli4. kesäkuuta 2020Suomen-edustustoArvioitu lukuaika: 1 min

Koronaviruksen torjunta: EU:lta rahoituslupaus rokoteallianssi Gaville

Komissio ilmoitti tänään 300 miljoonan euron rahoituslupauksesta Kansainväliselle rokoteallianssi Gaville. Rahoitus annetaan vuosina 2021–2025. Summalla voidaan rokottaa 300 miljoonaa lasta eri puolilla maailmaa sekä rahoittaa rokotevarastoja...

Komissio ilmoitti tänään sitoutuvansa myöntämään Kansainväliselle rokoteallianssi Gaville 300 miljoonaa euroa vuosina 2021–2025. Se antoi rahoituslupauksensa rokoteallianssin tänään järjestämän maailmanlaajuisen varainkeruutapahtuman yhteydessä.

Koronaviruksen torjuntaa tukevassa kansainvälisessä varainkeruutapahtumassa, jota komissio oli mukana järjestämässä 4. toukokuuta, rokoteallianssi Gaville kerättiin yli 1,5 miljardia euroa, joista 488 miljoonaa euroa on tarkoitettu koronarokotteen käyttöönottoon, kunhan sellainen tulee saataville.

Kansainvälisistä kumppanuuksista vastaava komissaari Jutta Urpilainen toteaa, että rokotusjärjestelmien kehittäminen on olennainen osa työtä, jota EU tekee kumppanimaiden ja Gavin kanssa terveydenhuoltojärjestelmien parantamiseksi. Hänen mukaansa sen merkitys korostuu entisestään koronakriisistä toipumisen yhteydessä.

”Lasten perusterveydenhuollon ja erityisesti tehokkaiden ja turvallisten rokotteiden saatavuuden parantaminen oli keskeinen tekijä, kun maailman lapsikuolleisuus onnistuttiin lähes puolittamaan vuosina 2000–2017. Jotta onnistuisimme yhteisessä tavoitteessamme myös seuraavien viiden vuoden aikana, meidän on varmistettava, että rokotteita on jatkuvasti saatavilla haavoittuvassa asemassa oleville lapsille”, Urpilainen lisää.

Uuden komission 300 miljoonan euron rahoituslupaus on enemmän kuin sen Gaville tähän mennessä myöntämä rahoitus yhteensä.

Tänään annettu rahoituslupaus perustuu olettamukseen, että EU:n uusi monivuotinen rahoituskehys ja erityisesti naapuruus-, kehitys- ja kansainvälisen yhteistyön väline, josta rokoteallianssi Gaville luvatut varat saataisiin, hyväksytään pääpiirteissään Euroopan komission ehdottamien linjausten mukaisesti.

Kansainvälinen rokoteallianssi Gavi on Genevessä sijaitseva maailmanlaajuinen voittoa tavoittelematon julkisen ja yksityisen sektorin yhteistyöjärjestö.

Lisätietoa laajemmassa tiedotteessa:

https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/fi/ip_20_989

Euroopan komission Suomen-edustusto

Tiedotuspäällikkö
Pia Siitonen
p. (09) 6226 5473, GSM 040 535 5979
etunimi [dot] sukunimiatec [dot] europa [dot] eu (etunimi[dot]sukunimi[at]ec[dot]europa[dot]eu)

Tiedottaja
Nina Hotti
p. (09) 6226 5465, GSM 050 384 7857
etunimi [dot] sukunimiatec [dot] europa [dot] eu (etunimi[dot]sukunimi[at]ec[dot]europa[dot]eu)

Seuraa Twitterissä @eukomissio

Tiedot

Julkaisupäivä
4. kesäkuuta 2020
Laatija
Suomen-edustusto