Komission toimintasuunnitelma kilpailukykyisen ja vähähiilisen teräs- ja metalliteollisuuden turvaamiseksi
Siirry pääsisältöön
Suomen-edustusto
  • Uutisartikkeli
  • 21. maaliskuuta 2025
  • Suomen-edustusto
  • Arvioitu lukuaika: 3 min

Komission toimintasuunnitelma kilpailukykyisen ja vähähiilisen teräs- ja metalliteollisuuden turvaamiseksi

Copyright Euroopan unioni
Copyright Euroopan unioni

Komissio ryhtyy toimiin Euroopan teräs- ja metalliteollisuuden kapasiteetin ylläpitämiseksi ja kasvattamiseksi. Teräs- ja metallialan toimintasuunnitelman tarkoituksena on vahvistaa alan kilpailukykyä ja turvata toimialan tulevaisuus.

Terästeollisuus on EU:n taloudelle erittäin tärkeä, sillä se tarjoaa tuotantopanoksia autoteollisuuden, puhtaan teknologian ja puolustuksen kaltaisille kriittisille aloille. Vahvalla teräs- ja metalliteollisuudella on erityisen suuri merkitys nykyisessä geopoliittisessa tilanteessa, ja sitä tarvitaan myös Euroopan puolustusta koskevan ReArm Europe -suunnitelman (Readiness 2030) toteuttamiseen. Alaa koettelevat varsinkin joidenkin maiden korkeat energiakustannukset ja epäreilu globaali kilpailu. Samalla tarvitaan investointeja kasvihuonekaasupäästöjen vähentämiseksi. EU:n taloutta uhkaavat myös markkinoita vääristävät toimenpiteet, kuten muu kuin markkinalähtöinen tuki maailmanlaajuiselle ylikapasiteetille ja EU:ssa tuotetulle teräkselle ja alumiinille perusteettomasti asetetut tullit.

Toimintasuunnitelman myötä komissio auttaa teräs- ja metalliteollisuutta vastaamaan haasteisiin lyhyellä ja keskipitkällä aikavälillä. Toimenpiteistä on keskusteltu yhteistyössä eri sidosryhmien kanssa, esimerkiksi 4. maaliskuuta 2025 pidetyssä vuoropuhelussa teräsalan tulevaisuudesta. Toimintasuunnitelmalla on seuraavat tavoitteet:

  • Varmistetaan, että alan käytettävissä on kohtuuhintaista energiaa: Energiakustannusten osuus tuotantokustannuksista on metallialalla suurempi kuin muilla aloilla. Toimintasuunnitelmalla edistetään sähkönhankintasopimusten käyttöä ja kannustetaan EU-maita lievittämään sähkön hintojen epävakautta hyödyntämällä energiaverojen joustavuutta ja alennettuja verkkotariffeja. Suunnitelmalla edistetään energiaintensiivisten teollisuudenalojen nopeampaa pääsyä sähköverkkoon ja tuetaan uusiutuvan ja vähähiilisen vedyn käytön lisäämistä kyseisillä aloilla.
  • Estetään hiilivuoto: Hiilirajamekanismin (CBAM) avulla varmistetaan, että alalla on tasapuoliset toimintaedellytykset. Komissio antaa tämän vuoden toisella neljänneksellä tiedonannon siitä, miten EU:n ulkopuolelle vietäviin tavaroihin liittyvään hiilivuoto-ongelmaan voitaisiin puuttua. Lisäksi komissio tarkastelee hiilirajamekanismia uudelleen ja antaa vuoden 2025 loppuun mennessä ensimmäisen lainsäädäntöehdotuksen, jolla hiilirajamekanismin soveltamisala ulotettaisiin koskemaan tiettyjä teräs- ja alumiinipohjaisia jatkojalostustuotteita. Lisäksi toimenpiteiden kiertäminen estettäisiin nykyistä tehokkaammin.     
  • Suojellaan ja kasvatetaan EU:n teollisuuden kapasiteettia: Maailmanlaajuinen ylikapasiteetti on vakava uhka alan kannattavuudelle ja kilpailukyvylle. EU on jo toteuttanut kaupan suojatoimenpiteitä teräs-, alumiini- ja ferroseostuotannon epäreilua kilpailua vastaan, mutta tilanne heikkenee edelleen. Tämän vuoksi komissio tiukentaa terästä koskevia suojatoimenpiteitä entisestään. Komissio ehdottaa vielä tämän vuoden puolella uutta toimenpidettä, jolla EU:n teräsalaa suojellaan tehokkaasti senkin jälkeen, kun nykyinen suojatoimenpide päättyy vuoden 2026 puolivälissä. 
  • Edistetään kiertotaloutta: Tehokkaammalla kierrätyksellä voidaan vähentää metalliteollisuuden päästöjä ja energiankäyttöä. Komissio aikoo asettaa keskeisille aloille teräksen ja alumiinin kierrätystä koskevat tavoitteet. Lisäksi se arvioi, olisiko kierrätystä tai kierrätettyä sisältöä koskevia vaatimuksia sovellettava useampiin tuotteisiin, kuten rakennusmateriaaleihin ja elektroniikkaan.
  • Vähennetään hiilestä irtautumiseen liittyviä riskejä: Tulevan teollisuuden vähähiilistämistä vauhdittavan säädöksen myötä julkisissa hankinnoissa aletaan soveltaa eurooppalaisten tuotteiden häiriönsietokykyä ja kestävyyttä koskevia kriteerejä. Näin pyritään lisäämään EU:ssa tuotettujen vähähiilisten metallien kysyntää ja luomaan edelläkävijämarkkinat. Komissio osoittaa puhtaan teollisuuden ohjelmalle 150 miljoonaa euroa rahoitusta hiili- ja terästutkimusrahaston kautta vuosina 2026–2027 ja 600 miljoonaa euroa Horisontti Eurooppa -puiteohjelmasta. Laajentamisvaiheessa komissio pyrkii saamaan teollisuuden vähähiilistämispankin kautta käyttöön 100 miljardia euroa innovaatiorahastosta ja muista lähteistä. Vuonna 2025 järjestetään miljardin euron pilottihuutokauppa, jossa keskitytään hiilestä irtautumiseen ja keskeisten teollisten prosessien sähköistämiseen.
  • Turvataan laadukkaat työpaikat teollisuudessa: Teräs- ja metalliteollisuus on EU:n taloudelle erittäin tärkeä, sillä se työllistää suoraan ja välillisesti lähes 2,6 miljoonaa ihmistä. Aktiivisella työvoimapolitiikalla tuetaan osaamisen kehittämistä ja oikeudenmukaisia työpaikanvaihdoksia.

Lisätietoa laajemmassa tiedotteessa:

https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/fi/ip_25_805

Euroopan komission Suomen-edustusto

Tiedotuspäällikkö
Ismo Ulvila
puh. 050 541 1122
ismo.ulvila@ec.europa.eu

Tiedottaja
Nina Hotti
puh. 050 384 7857
nina.hotti@ec.europa.eu

Tiedot

Julkaisupäivä
21. maaliskuuta 2025
Laatija
Suomen-edustusto