Komissiolta uusi toimintasuunnitelma: Euroopasta tekoälyn johtava maanosa
Siirry pääsisältöön
Euroopan unionin virallinen verkkosivustoEU:n virallinen verkkosivusto
Suomen-edustusto
  • Lehdistötiedote
  • 9. huhtikuuta 2025
  • Suomen-edustusto
  • Arvioitu lukuaika: 3 min

Komissiolta uusi toimintasuunnitelma: Euroopasta tekoälyn johtava maanosa

Komissiolta uusi toimintasuunnitelma: Euroopasta tekoälyn johtava maanosa © Euroopan unioni
Komissiolta uusi toimintasuunnitelma: Euroopasta tekoälyn johtava maanosa © Euroopan unioni

Tänään esitellyn tekoälyn maanosa -toimintasuunnitelman tavoitteena on tehdä Euroopasta tekoälyn johtava maanosa. Tämän kunnianhimoisen aloitteen tarkoituksena on kasvattaa tekoälyä koskevaa innovointia ja kehittää alaa hyödyntämällä Euroopan vahvoja perinteisiä teollisuudenaloja ja sen mittavaa osaajareserviä.

Kisaa tekoälyn kärkipaikasta ei ole vielä ratkaistu. EU:n tekoälykenttä on dynaaminen: unionista löytyy niin huipputason yleiskäyttöisiä tekoälymalleja kuin erikoistuneita tekoälysovelluksia. Alaa vauhdittavat tutkimus, kehittyvät teknologiat ja kukoistava start-up- ja scale-up-yritysten ekosysteemi. Tekoälyn maanosa -toimintasuunnitelmalla tehostetaan EU:n innovointia erilaisilla toimilla ja toimintapolitiikoilla. Suunnitelmassa on viisi keskeistä osa-aluetta: 

  1. Rakennetaan laajamittainen tekoälyyn perustuva data- ja laskentainfrastruktuuri 

Komissio vahvistaa Euroopan tekoäly- ja suurteholaskentainfrastruktuuria kehittämällä tekoälytehtaiden verkoston. Näistä tehtaista 13 on jo käytössä maailman parhaimpien supertietokoneiden verkostossa Euroopassa. Ne auttavat Euroopan startup-yrityksiä, teollisuutta ja tutkijoita kehittämään tekoälymalleja ja -sovelluksia. 

Kuten kilpailukykykompassissa ilmoitettiin, EU auttaa myös tekoälygigatehtaiden perustamisessa. Näin monimutkaisia tekoälymalleja voidaan kouluttaa ja kehittää ennennäkemättömässä mittakaavassa valtavan laskentatehon ja datakeskusten avulla. Tekoälyn gigatehtaat ovat seuraavien tekoälymallien eturintamassa, ja niillä ylläpidetään EU:n strategista riippumattomuutta kriittisillä teollisuudenaloilla ja tieteessä. Tämä edellyttää julkisia ja yksityisiä investointeja. Asiaa koskeva kiinnostuksenilmaisupyyntö julkaistaan tänään. 

Edistääkseen yksityisen sektorin investointeja pilvipalvelukapasiteettiin ja datakeskuksiin komissio ehdottaa myös erityistä säädöstä pilvipalvelujen ja tekoälyn edistämiseksi. Tavoitteena on vähintään kolminkertaistaa EU:n datakeskusten, varsinkin kestävyydeltään parhaiden datakeskusten, kapasiteetti seuraavien 5–7 vuoden aikana. 

  1. Parannetaan laajan ja laadukkaan datan saatavuutta 

Jotta tekoälyyn liittyvää innovointia voidaan lisätä, tarvitaan suuria määriä korkealaatuista dataa. Vuonna 2025 käynnistetään kattava dataunionia koskeva strategia, jonka avulla luodaan toimivat datan sisämarkkinat. Näin tekoälyratkaisut voidaan skaalata koko Euroopan mittakaavaan. 

  1. Kehitetään algoritmeja ja hyödynnetään tekoälyä EU:n strategisilla aloilla 

Vaikka tekoälyssä on valtavasti potentiaalia, vain 13,5 prosenttia EU:n yrityksistä käyttää sitä. Jotta voidaan kehittää räätälöityjä tekoälyratkaisuja, edistää niiden teollista käyttöä ja käyttää niitä tehokkaasti EU:n strategisilla aloilla niin julkisella kuin yksityisellä sektorilla, komissio esittelee tekoälyn soveltamisstrategiansa lähikuukausina. 

  1. Vahvistetaan tekoälyosaamista 

Tekoälyosaajia tarvitaan yhä enemmän. Tämän vuoksi komissio helpottaa huipputason tekoälyasiantuntijoiden ja -tutkijoiden kansainvälistä rekrytointia. Näin EU:n ulkopuolelta tuleville tekoälyammattilaisille tarjotaan laillisia muuttoväyliä ja eurooppalaisia huipputason tekoälytutkijoita ja -asiantuntijoita houkutellaan takaisin Eurooppaan. Komissio kehittää myös tekoälyä ja generatiivista tekoälyä koskevia koulutusohjelmia tietyillä tärkeillä aloilla, jotta Euroopassa on tekoälyasiantuntijoita myös tulevaisuudessa. Ohjelmia käytetään myös työntekijöiden täydennys- ja uudelleenkoulutukseen. 

  1. Yksinkertaistetaan sääntelyä 

Tekoälysäädöksen myötä sijoittajat ja yrittäjät voivat turvallisin mielin laajentaa tekoälyyn liittyvää toimintaa kaikkialle Eurooppaan. Komissio perustaa myös tekoälysäädökseen liittyvän tukipalvelun, joka neuvoo yrityksiä tekoälysäädöksen noudattamisessa. Palvelu toimii keskitettynä yhteyspisteenä ja jakaa tekoälysäädöstä koskevaa tietoa.

Seuraavat vaiheet

Komissio käynnistää tänään kaksi julkista kuulemista, jotka ovat avoinna 4. kesäkuuta 2025 asti. Tavoitteena on kehittää ja viimeistellä tekoälyn maanosa -toimintasuunnitelmaan kuuluvia aloitteita. 

  • Kaikille avoin julkinen kuuleminen pilvipalveluja ja tekoälyä edistävästä säädöksestä.
  • Julkinen kuuleminen tekoälyn soveltamisstrategiasta, jotta voidaan kartoittaa sidosryhmien painopisteitä ja arvioida tekoälyn käyttöönottoon liittyviä haasteita sekä ehdotettujen ratkaisujen ja toimintatapojen asianmukaisuutta. Tähän sisältyvät myös lisätoimenpiteet, joilla varmistetaan tekoälysäädöksen sujuva ja yksinkertainen soveltaminen. 

Kolmas, dataunionistrategiaa koskeva julkinen kuuleminen julkaistaan toukokuussa. 

Samaan aikaan komissio järjestää vuoropuheluja teollisuuden edustajien ja julkisen sektorin kanssa, joita hyödynnetään tekoälyn soveltamisstrategian kehittämisessä. 

Lisätietoa laajemmassa tiedotteessa:

https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/fi/ip_25_1013

Euroopan komission Suomen-edustusto

Tiedotuspäällikkö
Ismo Ulvila
puh. 050 541 1122
ismo.ulvila@ec.europa.eu

Tiedottaja
Nina Hotti
puh. 050 384 7857
nina.hotti@ec.europa.eu

Tiedot

Julkaisupäivä
9. huhtikuuta 2025
Laatija
Suomen-edustusto