Siirry pääsisältöön
Suomen-edustusto
Uutisartikkeli17. maaliskuuta 2021Suomen-edustustoArvioitu lukuaika: 1 min

Komissio ehdottaa matkustamista varten koronavirustodistusta

Euroopan komissio ehdottaa asetusta, jolla käyttöön otetaan ns. digitaalinen vihreä todistus helpottamaan ihmisten turvallista matkustamista EU:ssa koronapandemian aikana. Todistus toimisi todisteena siitä, että henkilö on saanut covid-19-rokotteen...

Komission tänään ehdottaman asetuksen mukaan käyttöön otettaisiin kolme erityyppistä koronavirustodistusta: todistus covid-19-rokotteen saamisesta, covid-19-testaustodistus (NAAT/RT-PCR-testi tai pika-antigeenitesti) ja covid-19-taudista parantuneelle henkilölle annettava todistus.

Jos asetus hyväksytään, todistus voi mahdollistaa turvallisen matkustamisen jo tulevana kesänä.

Todistuksissa olisi QR-koodi, joka sisältää olennaiset tiedot, sekä digitaalinen allekirjoitus todistuksen aitouden varmistamiseksi. Komissio aikoo kehittää ohjelmiston, jota viranomaiset voivat käyttää todistusten allekirjoitusten todentamiseen kaikkialla EU:ssa.

Todistukset olisivat saatavilla maksutta todistuksen myöntävän EU-maan virallisilla kielillä sekä englanniksi.

Jos EU-maa edellyttää karanteenia tai testausta myös koronatodistuksen haltijoilta, sen olisi ilmoitettava asiasta komissiolle ja muille EU-maille ja perusteltava tämä ratkaisu.

Todistus sisältäisi rajallisen määrän tietoja, kuten nimen, syntymäajan, myöntämispäivän, olennaiset tiedot rokotteesta/testauksesta/parantumisesta ja todistuksen yksilöllisen tunnisteen. Nämä tiedot voitaisiin tarkistaa ainoastaan todistuksen aitouden ja voimassaolon todentamiseksi.

Digitaalinen vihreä todistus olisi voimassa kaikissa EU-maissa, ja myös Islanti, Liechtenstein, Norja ja Sveitsi voisivat ottaa sen käyttöön.

Todistus olisi myönnettävä EU:n kansalaisille ja heidän perheenjäsenilleen näiden kansalaisuudesta riippumatta. Se olisi myönnettävä myös EU:ssa asuville EU:n ulkopuolisten maiden kansalaisille ja vierailijoille, joilla on oikeus matkustaa toisiin EU-maihin.

Digitaalisen vihreän todistuksen järjestelmä on väliaikainen toimenpide. Järjestelmä on käytössä, kunnes Maailman terveysjärjestö julistaa covid-19-pandemiaan liittyvän hätätilan päättyneeksi.

Lisätietoa:

Digitaalinen vihreä todistus – tietokooste

Kysymyksiä ja vastauksia – digitaalinen vihreä todistus

Lisätietoa laajemmassa tiedotteessa:

https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/fi/ip_21_1181

Euroopan komission Suomen-edustusto

Tiedotuspäällikkö
Pia Siitonen
p. (09) 6226 5473, GSM 040 535 5979
pia [dot] siitonenatec [dot] europa [dot] eu (pia[dot]siitonen[at]ec[dot]europa[dot]eu)

Tiedottaja
Nina Hotti
p. (09) 6226 5465, GSM 050 384 7857
nina [dot] hottiatec [dot] europa [dot] eu (nina[dot]hotti[at]ec[dot]europa[dot]eu)

Seuraa Twitterissä @eukomissio

Tiedot

Julkaisupäivä
17. maaliskuuta 2021
Laatija
Suomen-edustusto