Siirry pääsisältöön
Suomen-edustusto
Lisäinformaatio6. kesäkuuta 2024Suomen-edustustoArvioitu lukuaika: 1 min

Käytä ääntäsi EU-vaaleissa 9. kesäkuuta – tai muut päättävät puolestasi

Käytä ääntäsi tai muuut päättävät puolestasi - EU-vaalit 9. kesäkuuta 2024

Miljoonat eurooppalaiset voivat vaikuttaa yhdessä eurooppalaisen demokratian tulevaisuuteen EU-vaaleissa 6.–9. kesäkuuta 2024. Suomessa varsinainen vaalipäivä on sunnuntaina 9. kesäkuuta.

Kuulemme usein, että EU on ”jossain kaukana”, mutta EU:n lainsäädännössä käsitellään melkein kaikkien tärkeinä pitämiä asioita: ympäristöä, turvallisuutta, muuttoliikettä, sosiaalipolitiikkaa, kuluttajien oikeuksia, taloutta, oikeusvaltioperiaatetta ja monia muita asioita. Suurin osa näistä asioista on sellaisia, ettei niihin voisi löytää ratkaisuja yhden maan toimin.  Nykyään jokaiseen tärkeään kotimaiseen aiheeseen liittyy myös eurooppalainen näkökulma. Kuntaliiton selvityksen mukaan myös 45 prosenttia kuntien asioista juontaa juurensa EU:hun. Vaalit ovat ainutlaatuinen mahdollisuus päättää yhdessä Euroopan unionin tulevaisuudesta.

Ennakkoäänestys sai liikkeelle 25,3 prosenttia Suomessa asuvista äänioikeutetuista. Ennakkoäänimäärään lisätään vielä ulkomailla annetut äänet. Kasvua edellisiin EU-vaaleihin verrattuna on neljä prosenttiyksikköä. Nyt jäädään odottamaan, kuinka moni suomalainen käy äänestämässä varsinaisena vaalipäivänä. 

Demokratiaa ei saa koskaan pitää itsestäänselvyytenä. Nähdään äänestyspaikoilla ja vaalikahveilla!

Maria Blässar, Euroopan komission Suomen-edustuston päällikkö

Tiedot

Julkaisupäivä
6. kesäkuuta 2024
Laatija
Suomen-edustusto