Siirry pääsisältöön
Suomen-edustusto
Lehdistötiedote7. kesäkuuta 2022Suomen-edustustoArvioitu lukuaika: 1 min

EU:n vuoden 2023 talousarvio: Resursseja Euroopalle muuttuvan maailman muokkaamiseen

NextGenerationEU

Komissio on tänään esittänyt EU:n talousarvion vuodeksi 2023. Sen loppusumma on 185,6 miljardia euroa, ja sen varoja täydennetään NextGenerationEU-välineestä, josta on tarkoitus myöntää avustuksina arviolta yhteensä 113,9 miljardia euroa. Talousarvio kuvastaa EU:n politiikan painopisteitä, jotka ovat tärkeitä kestävän elpymisen varmistamisessa ja Euroopan kriisinkestävyyden parantamisessa.

EU:n talousarviosta tuetaan myös jatkossa merkittäviä investointeja, joilla edistetään Euroopan strategista riippumattomuutta, tuetaan meneillään olevaa talouden elpymistä, turvataan kestävyys ja luodaan työpaikkoja. Komissio asettaa edelleen etusijalle vihreät ja digitaaliset investoinnit. Samalla se pyrkii vastaamaan viimeaikaisten ja nykyisten kriisien seurauksena syntyneisiin kiireellisiin tarpeisiin.

Eurooppa-neuvoston 31. toukokuuta 2022 antamien päätelmien mukaisesti myöhemmin tänä vuonna on tarkoitus esittää tarkemman tarvearvioinnin perusteella lisäehdotuksia siitä, miten Venäjän Ukrainaa vastaan aloittaman sodan vaikutuksista aiheutuvat sisäiset ja ulkoiset rahoitustarpeet katetaan.

Vuoden 2023 talousarvioesitys on osa valtion- ja hallitusten päämiesten vuoden 2020 lopussa hyväksymää EU:n monivuotista rahoituskehystä (myöhemmät tekniset mukautukset mukaan luettuina). Talousarvion tarkoituksena on muuntaa rahoituskehyksen tavoitteet vuosittain konkreettisiksi tuotoksiksi. Sen vuoksi huomattava osa varoista osoitetaan ilmastonmuutoksen torjuntaan, koska tavoitteena on, että 30 prosenttia monivuotisen rahoituskehyksen ja NextGenerationEU-elpymisvälineen varoista kohdennetaan tähän tavoitteeseen.

Lisätietoa laajemmassa tiedotteessa:

https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/fi/ip_22_3473

 

Euroopan komission Suomen-edustusto

Tiedotuspäällikkö
Pia Siitonen
puh. 040 535 5979
pia [dot] siitonenatec [dot] europa [dot] eu (pia[dot]siitonen[at]ec[dot]europa[dot]eu)

Tiedottaja
Nina Hotti
puh. 050 384 7857
nina [dot] hottiatec [dot] europa [dot] eu (nina[dot]hotti[at]ec[dot]europa[dot]eu)

Seuraa Twitterissä @eukomissio

Tiedot

Julkaisupäivä
7. kesäkuuta 2022
Laatija
Suomen-edustusto