Siirry pääsisältöön
Suomen-edustusto
Lisäinformaatio1. helmikuuta 2024Suomen-edustustoArvioitu lukuaika: 1 min

Edustuston tiedotuspäällikkö Ismo Ulvila: Jacques Delorsin sosiaalista Eurooppaa päivitetään yhdessä vastaamaan ajan haasteisiin

Jacques Delors
Jacques Delors

EU:n johtajat kokoontuivat eilen Ursula von der Leyenin johdolla komission päärakennukseen Berlaymontiin osoittamaan kunnioitustaan viime vuoden lopulla 98-vuotiaana kuolleelle entiselle komission vaikutusvaltaiselle puheenjohtajalle Jacques Delorsille. Ilmassa oli paljon muutakin kuin vain koko komission kiitokset pitkäaikaiselle arvostetulle puheenjohtajalleen. Ursula von der Leyen löysi historialliseen hetkeen sopivat sanat alleviivatessaan Delorsin puheenjohtajuusvuosina 1985–95 komissiossa vallinnutta henkeä: kun Eurooppaa rakennetaan, komission tulee joka päivä muistaa – eurooppalaisen kunnianhimon ohella – virkamme tarkoitus, pragmatismi ja kyky sopeutua realistisesti aina uusiin ja muuttuviin haasteisiin. Tämä juuri nyt ajan henkeen sopiva tärkeä perintö on siirtynyt meille virassa oleville.

Jacques Delorsin komissiot muistetaan ensisijaisesti EU:n sisämarkkinoista, jotka ovat tänäkin päivänä, yli 30 vuotta myöhemmin, yksi vaurautemme kulmakivistä. Paljon vähemmälle huomiolle on kuitenkin jäänyt toinen Delorsin komissioiden tärkeä jatkumo eli sosiaalisesti kestävän EU:n rakentaminen.

Niinpä eilen, päivälleen 39 vuotta sen jälkeen, kun Jacques Delorsin komissio käynnisti ensimmäisen eurooppalaisen työmarkkinavuoropuhelun Brysselin lähellä sijaitsevassa Val Duchessen kartanossa, komissio palasi työmarkkinaosapuolten ja neuvoston puheenjohtajamaan Belgian kanssa samaan paikkaan jatkamaan hänen perintöään. Työmarkkinaosapuolten vuoropuhelu on syvää eurooppalaisuutta ja olennainen osa ainutlaatuista sosiaalista malliamme.

Eilisessä uudessa Val Duchessen julistuksessa sitoudumme yhdessä vahvistamaan työmarkkinaosapuolten vuoropuhelua ja yhdessä vastaamaan EU:n keskeisiin haasteisiin, kuten työvoimapulaan ja osaamisvajeeseen, joista komissio on jo antanut viime aikoina kattavia suosituksia. Komission puheenjohtajan sanoin: ”Vain tekemällä yhteistyötä voimme edelleen löytää oikeudenmukaisia ja kattavia ratkaisuja, jotka hyödyttävät sekä Euroopan työntekijöitä että kilpailukykyä.”

Tiedot

Julkaisupäivä
1. helmikuuta 2024
Laatija
Suomen-edustusto