Siirry pääsisältöön
Suomen-edustusto
Lisäinformaatio17. maaliskuuta 2023Suomen-edustustoArvioitu lukuaika: 1 min

Edustuston päällikkö Maria Blässar: Vauhtia EU:n kilpailukyvylle ja puhtaan tekniikan investointeihin

Maria Blässar

Kuluneet puolitoista viikkoa ovat olleet tärkeitä EU:n tulevaisuudelle. Vaikka päähuomio onkin ehkä kiinnittynyt tällä viikolla annettuihin EU:n sähkömarkkinoiden uudistamista ja puhtaan teollisuuden suuntaviivojen määrittelyä koskeviin komission ehdotuksiin, on syytä huomata kuinka jo viime viikon merkittävät tapahtumat liittyvät kokonaisuuteen.  

Viime viikolla komissio höllensi valtiontukia koskevia EU:n säännöksiä. Huomattavaa on, että täysin uudenlainen ja väliaikainen niin sanottu ”matching-tuki”, eli EU:n vastaus USA:n kansalliseen inflaaationtorjuntaohjelmaan (Inflation Reduction Act, IRA) on riittävän joustava. Puheenjohtaja von der Leyenin ja presidentti Bidenin viime perjantaina antamassa yhteisessä julistuksessa korostetaankin yli Atlantin ulottuvia arvoketjuja ja molempien osapuolten halua välttää kauppasota. Sovituilla pelimerkeillä EU:n akku- ja mineraaliteollisuus pääsevät hyötymään USA:n tukikehikosta. 

Tiistaina julkaistu komission ehdotus sähkömarkkinoiden uudistukseksi heijasteli pitkälti eri osapuolten kuulemisissa esiin tulleita kantoja. Ehdotuksessa säilytetään hyvin toiminut markkina-arkkitehtuuri, mutta sitä parannetaan täsmätoimenpitein: kiihdytetään puhtaita investointeja, suojellaan kuluttajia hintapiikeiltä sekä parannetaan teollisuuden kilpailukykyä. Eilisen suorastaan massiiviset ehdotukset ovat jatkoa näille toimille.  Parannamme eurooppalaisen puhtaan teollisuuden kilpailukykyä, turvaamme sen tarvitsemat mineraalit ja pidämme katseen tulevaisuuden kilpailukyvyn tarpeissa. Tänä vuonna 30 vuotta täyttävät sisämarkkinat ovat EU:n yhteiskunnan ja talouden moottori, ja se on pidettävä käynnissä.  

Yhtä hopealuotia ei ole. Vanhat lääkkeet eivät riitä varmistamaan, että EU pärjää muuttuneessa geopoliittisessa tilanteessa ja kiihtyvässä geoekonomisessa kilpailussa. Meidän intressimme on kiihdyttää vihreää siirtymää ja puhtaita investointeja EU:ssa. Myös jäsenmaiden johtajat ovat selkeästi ilmaisseet poliittisen tukensa tälle politiikalle. Komission tuoreet aloitteet määrittävät prosessia vuosiksi eteenpäin. Hetki on oikea Euroopalle ja Suomelle.

Tiedot

Julkaisupäivä
17. maaliskuuta 2023
Laatija
Suomen-edustusto