Eilinen Euroopan komission tiedotustilaisuus puheenjohtaja Ursula von der Leyenin johdolla oli tavallistakin merkityksellisempi, olihan kyseessä komission odotettu vuosittainen arviointiraportti eri hakijamaiden uudistusten edistymisestä ja siitä, kuinka paljon, puheenjohtajan sanoin, ovea raotetaan lisää. Hetken historiallisuus ja merkityksellisyys – 10 vuotta sen jälkeen, kun ukrainalaisia kuoli Maidanin aukiolla EU-lippujen alla heidän halutessaan valita Euroopan ja demokratian – välittyi lukuisten eri hakijamaista olevien toimittajien tunnepitoisista kysymyksistä.
Useissa hakijamaissa viime viikkoina kiertänyt puheenjohtaja teki selväksi sen, että tällä geopolitiikan ratkaisevalla hetkellä eurooppalaisten maiden on valittava puolensa – kuten useimmat ovat jo tehneet. Puheenjohtaja alleviivasi myös sitä, että laajentuminen ei tapahdu automaattisesti. EU:n arvojen ja lainsäädännön hyväksyminen on tinkimätön ehto. Siksi useimmat hakijat ovatkin kiihdyttäneet uudistuksiaan ja useimmissa kansalaismielipide kannattaa EU-jäsenyyttä. Joissakin hakijamaissa jäsenyyden kannatus on yli 90 prosenttia. Ja EU vastaa huutoonsa: eilen komissio ilmoitti myös 6 miljardin euron tukipaketista Länsi-Balkanin maiden talouksien uudistusten vauhdittamiseen, jotta ne voivat lähitulevaisuudessa asteittain sopeutua EU:n sisämarkkinoille.
Kun komissio nyt ehdotti, että Ukrainan ja Moldovan kanssa tulisi aloittaa jäsenyysneuvottelut ja Georgialle antaa ehdokasmaan asema, on joulukuun puolivälin Eurooppa-neuvoston tehtävänä arvioida poliittisesti, mitä komission ehdotukset merkitsevät EU:lle strategisesti. Aiempien laajentumisten menestys ja vallitseva geopoliittinen tilanne, johon liittyy sotia sekä Euroopassa että sen lähialueella, luovat tilanteen, jossa EU:lla on perusteet neuvotteluiden aloittamiselle. Poliittinen paine kasvaa ja panokset ovat korkeat. Euroopan kartta muuttuneekin tulevaisuudessa merkittävästi, eivätkä eilisen analyysit välttämättä enää päde huomenna.
Lue lisää laajentumisaiheesta tämän uutiskirjeen uutisosiossa olevasta jutusta, jonka kautta löytyvät myös linkit maakohtaisiin arviointiraportteihin.
Tiedot
- Julkaisupäivä
- 9. marraskuuta 2023
- Laatija
- Suomen-edustusto