
EU:n talousarvio on keskeinen väline unionin painopisteiden toteuttamisessa. Sillä tuetaan Euroopan eri alueiden yhteiskunnallista ja taloudellista kehitystä, viljelijöitä ja maaseutualueita, suojellaan ympäristöä ja torjutaan ilmastonmuutosta, edistetään digitaalista siirtymää sekä tuetaan tutkimusta ja innovointia. Viime vuosina talousarviosta on tullut elintärkeä tuki kriiseissä, esimerkiksi koronapandemian ja Venäjän Ukrainassa käymän hyökkäyssodan aikana. Sillä on edistetty EU:n energiaomavaraisuutta ja autettu Ukrainaa.
Paitsi että EU laatii joka vuosi vuotuisen talousarvion, se noudattaa pitkän aikavälin talousarviota, jota kutsutaan monivuotiseksi rahoituskehykseksi. Monivuotinen suunnittelu mahdollistaa EU:n menojen ennakoitavuuden erityisesti monivuotisten hankkeiden ja toimintapolitiikkojen osalta. Komissio julkaisi viime viikolla, 11. helmikuuta, tiedonannon ”Kohti seuraavaa monivuotista rahoituskehystä”, jossa hahmotellaan tulevan kehyksen keskeisiä haasteita. Eurooppa elää suurten muutosten aikakautta. Yhteiskunnan ja turvallisuuden, ympäristön ja talouden, demokratian ja hyvinvoinnin globaaleihin haasteisiin voidaan vastata vain eurooppalaisten yhteisillä toimilla. EU:n kunnianhimoisen ohjelman täytäntöönpano edellyttää vahvaa, joustavaa ja nykyaikaista talousarviota.
Osallistu keskusteluun! Julkinen kuuleminen EU:n tulevasta talousarviosta on käynnissä 6. toukokuuta 2025 asti seuraavissa asioissa:
- EU:n varat, joita toteutetaan yhteistyössä jäsenmaiden ja alueiden kanssa
- EU:n rahoitus kilpailukyvyn parantamiseksi
- EU:n rahoitus ulkoisille toimille
- EU:n rahoitus rajatylittävää koulutusta, solidaarisuutta, nuoria, mediaa, kulttuuria, luovia aloja, arvoja ja kansalaisyhteiskuntaa varten
- EU:n rahoitus pelastuspalveluun, varautumiseen ja kriisitoimintaan
- EU:n rahoitus sisämarkkinoita ja kansallisten viranomaisten yhteistyötä varten
- EU:n talousarvion tuloksellisuus
Voit myös osallistua verkkokeskusteluun kansalaisvaikuttamisfoorumissa helmi-toukokuun aikana. Verkossa esitetyt kannanotot otetaan huomioon talousarviota käsittelevän kansalaispaneelin keskusteluissa. Kansalaispaneeliin kokoontuu 150 eurooppalaista keskustelemaan ja esittämään konkreettisia suosituksia EU:n seuraavaa talousarviota varten. Lisäksi budjettikomissaari Serafin aikoo vuoden 2025 aikana kiertää Eurooppaa ja käydä siinä yhteydessä kahdenvälisiä keskusteluja jäsenmaiden viranomaisten, alueellisten sidosryhmien ja EU:n talousarvion edunsaajien kanssa.
Tiedot
- Julkaisupäivä
- 20. helmikuuta 2025
- Laatija
- Suomen-edustusto