
Komissio esittelee tänään puhtaan teollisen kehityksen ohjelman. Kyseessä on rohkea suunnitelma, jolla tuetaan EU:n teollisuuden kilpailukykyä ja häiriönsietokykyä. Ohjelmalla nopeutetaan vähähiilistämistä ja turvataan samalla valmistusteollisuuden tulevaisuus Euroopassa.
Puhtaan teollisen kehityksen ohjelmalla vähähiilistämisestä tulee Euroopan teollisuudelle vahva kasvutekijä. Ohjelman avulla voidaan parantaa kilpailukykyä, kun yritykset ja sijoittajat saavat varmuutta ja ennustettavuutta siitä, että Eurooppa on edelleen sitoutunut siirtymään vähähiiliseen talouteen vuoteen 2050 mennessä.
Komissio tehostaa myös sääntely-ympäristöä ja vähentää samalla yritysten tieltä byrokratiaa. Tänään julkistetut toimenpiteet ovat tulosta aktiivisesta yhteistyöstä, jota on tehty teollisuusjohtajien, työmarkkinaosapuolten ja kansalaisyhteiskunnan kanssa Euroopan teollisen kehityksen ohjelmaa koskevan Antwerpenin julistuksen ja komission järjestämien puhdasta siirtymää koskevien vuoropuhelujen yhteydessä.
Vähähiilistämiseen, uudelleenteollistamiseen ja innovoimiseen tähtäävä suunnitelma
Ohjelmassa keskitytään lähinnä kahteen läheisesti toisiinsa liittyvään alaan: energiaintensiivisiin teollisuudenaloihin ja puhtaaseen teknologiaan. Energiaintensiiviset teollisuudenalat tarvitsevat kiireellistä tukea vähähiilistämiseen ja sähköistämiseen. Puhdas teknologia taas on tulevaisuuden kilpailukyvyn ja kasvun ytimessä sekä teollisuuden muutoksen kannalta ratkaisevan tärkeää. Keskeinen osa ohjelmaa on myös kiertotalous, sillä EU:n on maksimoitava rajalliset resurssinsa ja vähennettävä liiallista riippuvuutta unionin ulkopuolisista raaka-aineiden toimittajista.
Ohjelmassa esitetään toimenpiteitä, joilla koko arvoketjua vahvistetaan. Se toimii kehyksenä, jolla räätälöidään toimia tietyillä aloilla. Komissio esittää maaliskuussa autoteollisuuden toimintasuunnitelman ja keväällä terästeollisuuden toimintasuunnitelman. Räätälöityjä toimia on suunnitteilla myös kemianteollisuutta ja puhdasta teknologiaa varten.
Tiedonannossa todetaan seuraavat liiketoimintaa edistävät tekijät:
• Pienemmät energiakustannukset
Komissio on hyväksynyt energian kohtuuhintaisuuteen tähtäävän toimintasuunnitelman teollisuuden, yritysten ja kotitalouksien energialaskujen pienentämiseksi.
• Puhtaiden tuotteiden kysynnän lisääminen
Teollisuuden vähähiilistämistä vauhdittavalla säädöksellä lisätään EU:ssa valmistettujen puhtaiden tuotteiden kysyntää. Komissio tarkistaa julkisiin hankintoihin sovellettavaa säännöstöä vuonna 2026, jotta voidaan ottaa käyttöön kestävyyttä, häiriönsietokykyä ja eurooppalaisuutta suosivia kriteerejä strategisten alojen julkisissa hankinnoissa.
Teollisuuden vähähiilistämistä vauhdittavalla säädöksellä otetaan myös käyttöön teollisuustuotteiden vapaaehtoinen hiili-intensiivisyysmerkintä, ensimmäisenä teräkselle vuonna 2025 ja sen jälkeen sementille. Komissio aikoo yksinkertaistaa ja yhdenmukaistaa hiilikirjanpitomenetelmiä.
• Puhtaan siirtymän rahoittaminen
Lyhyellä aikavälillä puhtaan teollisen kehityksen ohjelman kautta on tarkoitus saada liikkeelle yli 100 miljardia euroa eurooppalaisen puhtaan valmistuksen tukemiseen. Tähän määrään sisältyy myös ylimääräinen miljardin euron takaus nykyisen monivuotisen rahoituskehyksen puitteissa.
Lisäksi komissio aikoo
- hyväksyä uuden puhtaan teollisen kehityksen ohjelmaan liittyvän valtiontukikehyksen, jonka avulla voidaan yksinkertaistaa ja nopeuttaa uusiutuvaa energiaa koskevien valtiontukitoimenpiteiden hyväksymistä, vähähiilistää teollisuutta ja varmistaa riittävä puhtaan teknologian valmistuskapasiteetti
- vahvistaa innovaatiorahastoa ja ehdottaa teollisuuden vähähiilistämispankkia, jolle tavoitellaan innovaatiorahastossa käytettävissä olevien varojen, päästökauppajärjestelmän osista saatavien lisätulojen ja InvestEU-ohjelman tarkistamisen pohjalta 100 miljardin euron rahoitusta
- muuttaa InvestEU-asetusta InvestEU:n riskinkantokyvyn lisäämiseksi. Näin voidaan saada liikkeelle jopa 50 miljardia euroa yksityisiä ja julkisia lisäinvestointeja.
Myös Euroopan investointipankkiryhmä (EIP-ryhmä) tukee puhtaan teollisen kehityksen ohjelmaa konkreettisilla uusilla rahoitusvälineillä. Näitä ovat siirtoverkkojen rakentamista edistävä paketti (Grids manufacturing package), jolla tarjotaan vastatakauksia ja muunlaista riskejä vähentävää tukea verkkokomponenttien valmistajille, Euroopan komission ja EIP:n yhteinen pilottiohjelma, joka koskee vastatakauksia pk-yritysten ja energiaintensiivisen teollisuuden sähkönhankintasopimuksille, sekä puhtaan teknologian takausjärjestely.
• Kiertotalous ja materiaalien saatavuus
Kriittiset raaka-aineet ovat keskeisiä EU:n teollisuudelle. Siksi EU:n on turvattava tällaisten raaka-aineiden saatavuus ja vähennettävä epäluotettavista toimittajista aiheutuvia riskejä. Samalla kiertotalouden asettaminen vähähiilistämisstrategian ytimeen auttaa maksimoimaan EU:n rajalliset resurssit. Tätä varten komissio aikoo
- perustaa mekanismin, jonka avulla eurooppalaiset yritykset voivat koota yhteen kriittisiin raaka-aineisiin kohdistuvaa kysyntäänsä
- perustaa kriittisten raaka-aineiden EU-keskuksen raaka-aineiden yhteisostoja varten
- hyväksyä vuonna 2026 kiertotaloussäädöksen, jolla nopeutetaan siirtymistä kiertotalouteen.
• Toiminta maailmannäyttämöllä
Nykyisten ja uusien kauppasopimusten lisäksi komissio käynnistää piakkoin ensimmäiset puhtaan kaupan ja puhtaiden investointien kumppanuudet, joilla monipuolistetaan toimitusketjuja ja tehdään molempia osapuolia hyödyttävää liiketoimintaa. Samaan aikaan komissio aikoo toimia entistäkin määrätietoisemmin suojellakseen EU:n teollisuutta epäreilulta globaalilta kilpailulta ja ylikapasiteetilta erilaisten kaupan suojatoimien ja muiden välineiden avulla. Komissio aikoo myös yksinkertaistaa ja vahvistaa hiilirajamekanismia (CBAM).
• Ammattitaitoisen työvoiman saatavuuden varmistaminen
Komissio aikoo luoda osaamisunionin, joka investoi työntekijöihin, kehittää osaamista ja luo laadukkaita työpaikkoja puhtaan teollisen kehityksen ohjelmaan liittyvillä strategisilla teollisuudenaloilla.
Tausta
Komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen ilmoitti poliittisissa suuntaviivoissaan (2024–2029) esittävänsä puhtaan teollisen kehityksen ohjelman komission toimikauden ensimmäisten sadan päivän aikana. Ohjelma on erittäin tärkeä EU:n kilpailukyvylle ja menestykselle.
Lisätietoa laajemmassa tiedotteessa:
https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/fi/ip_25_550
Euroopan komission Suomen-edustusto
Tiedotuspäällikkö
Ismo Ulvila
puh. 050 541 1122
ismo.ulvila@ec.europa.eu
Tiedottaja
Nina Hotti
puh. 050 384 7857
nina.hotti@ec.europa.eu
Tiedot
- Julkaisupäivä
- 26. helmikuuta 2025
- Laatija
- Suomen-edustusto