Siirry pääsisältöön
Suomen-edustusto
Lehdistötiedote15. marraskuuta 2023Suomen-edustustoArvioitu lukuaika: 2 min

Osaaminen: Komissio ehdottaa uusia toimenpiteitä kriittiseen työvoimapulaan puuttumiseksi

Osaaminen

Komissio esittää tänään joukon uusia aloitteita, joilla on tarkoitus lisätä EU:n houkuttelevuutta EU:n ulkopuolelta tulevien osaajien kannalta. Yksi tänään hyväksytyistä toimenpiteistä on uusi EU:n vapaaehtoinen osaajareservi, jolla saatetaan yhteen EU:n työnantajat ja EU:n ulkopuolisten maiden työnhakijat. Lisäksi hyväksyttiin toimenpiteitä, joilla edistetään tutkintojen tunnustamista ja opiskelijoiden liikkuvuutta.  Ne ovat Euroopan osaamisen teemavuoden tärkeimpiä tavoitteita.

Osaamisvajetta esiintyy sitkeästi kaikkialla EU:ssa eri aloilla ja eri osaamistasoilla. Työnantajilla on vaikeuksia löytää tarvitsemiaan työntekijöitä. EU:ssa ollaan esimerkiksi tällä hetkellä 11 miljoonaa työntekijää jäljessä tavoitteesta, jonka mukaan vuoteen 2030 mennessä töissä on 20 miljoonaa tieto- ja viestintätekniikan ammattilaista.

EU:n ensisijaisena tavoitteena on maksimoida EU-maiden työvoiman potentiaali esimerkiksi auttamalla ihmisiä hankkimaan uusia taitoja ja soveltamaan niitä työmarkkinoilla. EU:n on myös houkuteltava osaajia kaikkialta maailmasta, jotta voidaan paikata jäsenmaiden työvoimapulaa ja osaamisvajetta. Tämän lähestymistavan onnistuminen edellyttää, että EU houkuttelee osaajia.

Seuraavilla aloitteilla tuetaan jäsenmaita maailmanlaajuisessa kilpailussa osaajista:

EU:n osaajareservi – helpotetaan rekrytointia EU:n ulkopuolelta

Komissio ehdottaa vapaaehtoisen EU:n osaajareservin perustamista helpottamaan työnhakijoiden rekrytointia EU:n ulkopuolisista maista ammatteihin, joissa on pulaa työntekijöistä koko EU:ssa. Toimi pohjautuu puheenjohtaja Ursula von der Leyenin kehotukseen parantaa laillista muuttoliikettä ja turvallisia väyliä EU:hun. Jäsenmaat voivat osallistua EU:n osaajareserviin.

Osaajareservillä tuetaan lisäksi osaamiskumppanuuksien täytäntöönpanoa. Kumppanuudet tarjoavat työhön tai koulutukseen liittyvää liikkuvuutta. Laillisen maahanmuuton mahdollisuuksien rinnalla on vahvistettava palauttamista ja takaisinottoa koskevaa yhteistyötä.

Helpotetaan ja nopeutetaan EU:n ulkopuolisissa maissa hankittujen tutkintojen tunnustamista

EU:n ulkopuolisissa maissa hankitun osaamisen ja tutkintojen helpompi tunnustaminen tarjoaa merkittäviä mahdollisuuksia työnantajille, jotka etsivät ammattitaitoisia työntekijöitä, ja EU:n ulkopuolisten maiden kansalaisille, jotka haluavat päästä EU:n työmarkkinoille ja integroitua vastaanottavaan yhteiskuntaan. Näin voidaan myös helpottaa EU:n ulkopuolelta tulevien ihmisten liikkuvuutta EU:n sisämarkkinoilla.

Komissio suosittelee toimenpiteitä, joilla yksinkertaistetaan ja nopeutetaan EU:n ulkopuolisten maiden kansalaisten osaamisen ja tutkintojen tunnustamista.

Oppimiseen liittyvä liikkuvuus kaikille

Ehdotetulla neuvoston suosituksella ”Eurooppa liikkeellä – oppimiseen liittyvät liikkuvuusmahdollisuudet kaikille” pyritään edistämään liikkuvuutta kaikilla koulutukseen liittyvillä aloilla.

Eurobarometri-kysely: osaamisvaje vakava ongelma useimmille EU:n pk-yrityksille

Tuoreessa Eurobarometri-kyselyssä todetaan, että osaamisvaje on yksi EU:n pienten ja keskisuurten yritysten (pk-yritysten) vakavimmista ongelmista. Pk-yrityksillä on useimmiten pulaa teknisesti koulutetusta henkilöstöstä, kuten laboratoriotyöntekijöistä, mekaanikoista ja vastaavista. Lähes puolet (42 prosenttia) eurooppalaisista pk-yrityksistä ilmoitti, että niillä oli pulaa pätevästä henkilöstöstä. 28 prosenttia vastanneista suomalaisyrityksistä kertoo vaikeuksista rekrytoida ammattikoulutuksen saaneita työntekijöitä.

Lisätietoa laajemmassa tiedotteessa:

https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/fi/IP_23_5740

 

Euroopan komission Suomen-edustusto

Tiedotuspäällikkö
Ismo Ulvila
puh. 050 541 1122
ismo [dot] ulvilaatec [dot] europa [dot] eu (ismo[dot]ulvila[at]ec[dot]europa[dot]eu)

Tiedottaja
Nina Hotti
puh. 050 384 7857
nina [dot] hottiatec [dot] europa [dot] eu (nina[dot]hotti[at]ec[dot]europa[dot]eu)

Seuraa X:ssä / Twitterissä @eukomissio

 

Tiedot

Julkaisupäivä
15. marraskuuta 2023
Laatija
Suomen-edustusto