Siirry pääsisältöön
Suomen-edustusto
Uutisartikkeli26. toukokuuta 2021Suomen-edustustoArvioitu lukuaika: 1 min

Komissiolta ohjeistus disinformaatiota koskevien EU:n käytännesääntöjen tehostamiseksi

Komissio julkaisee tänään ohjeistuksensa siitä, miten disinformaatiota koskevia EU:n käytännesääntöjä tulisi tehostaa, jotta niiden avulla voidaan torjua disinformaatiota entistä paremmin. Käytännesäännöt ovat laatuaan ensimmäiset maailmassa, ja ne...

Ohjeistuksessa kehotetaan allekirjoittajia sitoutumaan käytännesääntöihin tiukemmin. Käytännesääntöihin kannustetaan liittymään muun muassa EU:ssa toimivia vakiintuneita ja uusia verkkoalustoja, verkkomainonnan sidosryhmiä ja yksityisviestipalveluja.

Käytännesääntöjen tulisi luotettavan seurannan ja selkeiden indikaattorien pohjalta varmistaa, että disinformaation levittäjän tulovirrat pienenevät ja että käyttäjillä on mahdollisuus osallistua aktiivisesti disinformaation torjuntaan. Tutkijoiden tulisi saada käyttöönsä tarvittavat tiedot voidakseen ymmärtää yhteiskuntaan kohdistuvan riskin ja lieventää sitä, ja faktantarkistajien tulisi kyetä arvioimaan ja todentamaan sisältöä EU:n eri maissa ja kielillä.

Meidän on pidettävä infodemia ja väärän tiedon leviäminen kurissa, sillä ne vaarantavat ihmisten hengen”, totesi sisämarkkinakomissaari Thierry Breton. ”Disinformaatio ei saa olla tulonlähde sen levittäjille. Verkkoalustoilta, koko mainosalan ekosysteemiltä ja faktantarkistajien verkostoilta tarvitaan vahvempia sitoumuksia. Digipalvelusäädös tarjoaa meille uusia tehokkaita välineitä disinformaation torjumiseksi.

Jatkotoimet

Komissio pyytää käytännesääntöjen allekirjoittajia koolle tehostamaan käytännesääntöjä ohjeistuksen mukaisesti. Allekirjoittajien olisi pikaisesti tarkistettava käytännesääntöjä niin, että ensimmäinen tarkistusluonnos valmistuu syksyllä. Komissio aikoo kuluvana vuonna myös ehdottaa lainsäädäntöä poliittisen mainonnan läpinäkyvyyden parantamiseksi.

Lisätietoa laajemmassa tiedotteessa:

https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/fi/ip_21_2585

Euroopan komission Suomen-edustusto

Tiedotuspäällikkö
Pia Siitonen
puh. 040 535 5979
pia [dot] siitonenatec [dot] europa [dot] eu (pia[dot]siitonen[at]ec[dot]europa[dot]eu)

Tiedottaja
Nina Hotti
puh. 050 384 7857
nina [dot] hottiatec [dot] europa [dot] eu (nina[dot]hotti[at]ec[dot]europa[dot]eu)

Seuraa Twitterissä @eukomissio

Tiedot

Julkaisupäivä
26. toukokuuta 2021
Laatija
Suomen-edustusto