Tänään julkaistu kriittisten raaka-aineiden luettelo on päivitetty kuvastamaan muutoksia raaka-aineiden toimituksiin liittyvissä haasteissa ja taloudellisessa merkityksessä, joka perustuu niiden teolliseen käyttötarkoitukseen.
Luettelo sisältää 30 kriittistä raaka-ainetta. Litium, joka on välttämätön raaka-aine sähköiseen liikkuvuuteen siirtymisen kannalta, on sisällytetty luetteloon ensimmäistä kertaa.
Maroš Šefčovič, toimielinten välisistä suhteista ja tulevaisuuden ennakoinnista vastaava varapuheenjohtaja, toteaa litiumin merkityksestä, että ”pelkästään sähköautojen akkuja ja sähkön varastointia varten Euroopassa tarvitaan litiumia vuoteen 2030 mennessä 18 kertaa nykyistä enemmän, ja vuoteen 2050 mennessä jopa 60 kertaa nykyistä enemmän”.
Tänään julkaistussa toimintasuunnitelmassa puolestaan tarkastellaan nykyisiä ja tulevia raaka-aineisiin liittyviä haasteita ja ehdotetaan toimia, joiden avulla voidaan vähentää Euroopan riippuvuutta kolmansista maista.
Toimintasuunnitelman tavoitteiden saavuttamiseksi komissio on hahmotellut kymmenen konkreettista toimenpidettä.
Komissio muun muassa perustaa lähiviikkoina Euroopan raaka-aineallianssin. Sen on määrä koota yhteen kaikki olennaiset sidosryhmät ja keskittyä toiminnassaan ensisijaisesti EU:n kiireellisimpiin tarpeisiin eli selviytymiskyvyn parantamiseen harvinaisten maametallien ja magneettien arvoketjussa.
Yhtenä toimenpiteistä on strategisten kansainvälisten kumppanuuksien kehittäminen sellaisten kriittisten raaka-aineiden toimitusten turvaamiseksi, joita ei löydy Euroopasta. Pilottikumppanuudet Kanadan, asiasta kiinnostuneiden Afrikan maiden ja EU:n naapurialueiden kanssa käynnistyvät vuoden 2021 alussa.
Komissio julkaisee tänään myös ennakointitutkimuksen, jossa käsitellään strategisten teknologioiden ja alojen kannalta kriittisiä raaka-aineita vuosien 2030 ja 2050 näkökulmasta.
Lisätietoa laajemmassa tiedotteessa:
https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/fi/ip_20_1542
Euroopan komission Suomen-edustusto
Tiedotuspäällikkö
Pia Siitonen
p. (09) 6226 5473, GSM 040 535 5979
etunimi [dot] sukunimiec [dot] europa [dot] eu (etunimi[dot]sukunimi[at]ec[dot]europa[dot]eu)
Tiedottaja
Nina Hotti
p. (09) 6226 5465, GSM 050 384 7857
etunimi [dot] sukunimiec [dot] europa [dot] eu (etunimi[dot]sukunimi[at]ec[dot]europa[dot]eu)
Seuraa Twitterissä @eukomissio
Tiedot
- Julkaisupäivä
- 3. syyskuuta 2020
- Laatija
- Suomen-edustusto