
Komissio ja EU:n ulkoasiainedustaja julkistavat tänään varautumisunionistrategian. Strategialla tuetaan jäsenmaita ja parannetaan Euroopan valmiuksia ehkäistä uusia uhkia ja reagoida niihin.
EU kohtaa yhä monimutkaisempia kriisejä ja haasteita, jotka edellyttävät unionilta toimia. Olipa kyseessä lisääntyvät geopoliittiset jännitteet ja konfliktit, hybridi- ja kyberturvallisuusuhkat, ulkomainen tiedon manipulointi ja häirintä, ilmastonmuutos tai lisääntyvät luonnonkatastrofit, EU:n on oltava valmiina suojelemaan kansalaisiaan ja tärkeitä yhteiskunnallisia toimintojaan.
Varautumisunionistrategia sisältää 30 keskeistä toimea ja yksityiskohtaisen toimintasuunnitelman, jolla edistetään varautumisunionin tavoitteita. Lisäksi strategialla luodaan sisäänrakennetun varautumisen kulttuuri, jota sovelletaan kaikkiin EU:n toimintapolitiikkoihin.
Strategian keskeisiä tavoitteita ja toimia:
- suojataan Euroopan keskeiset yhteiskunnalliset toiminnot
- vahvistetaan väestön varautumista
- parannetaan kriisinhallinnan koordinointia
- kehitetään siviili-sotilasyhteistyötä
- vahvistetaan ennakointivalmiuksia
- tehostetaan julkisen ja yksityisen sektorin yhteistyötä
- tiivistetään yhteistyötä kumppanien kanssa.
EU:n varautumista käsittelevässä presidentti Niinistön raportissa todettiin, että EU:n on kiireellisesti vahvistettava siviili- ja puolustusvalmiuttaan. Näin unioni voi vastata kasvaviin turvallisuushaasteisiin, jotka liittyvät terveyteen, muuttoliikkeeseen, teknologiaturvallisuuteen, ilmastoon, puolustukseen tai talouteen. Raportissa peräänkuulutettiin perusteellista ajattelutavan muutosta ja kehotettiin muuttamaan tapaa, jolla EU:ssa suhtaudutaan varautumiseen. Niinistö totesi raportissaan myös, että varautuminen ei ole ainoastaan jäsenmaiden vastuulla vaan EU:n yhteinen asia. Tämän vuoksi EU:n on tehostettava koordinointiaan ja tuettava jäsenmaita varautumisessa.
Lisätietoa laajemmassa tiedotteessa:
https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/fi/ip_25_856
Euroopan komission Suomen-edustusto
Tiedotuspäällikkö
Ismo Ulvila
puh. 050 541 1122
ismo.ulvila@ec.europa.eu
Tiedottaja
Nina Hotti
puh. 050 384 7857
nina.hotti@ec.europa.eu
Tiedot
- Julkaisupäivä
- 26. maaliskuuta 2025
- Laatija
- Suomen-edustusto