EU:n kompassi kilpailukyvyn palauttamiseksi ja kestävän vaurauden turvaamiseksi Siirry pääsisältöön
Suomen-edustusto
  • Lehdistötiedote
  • 29. tammikuuta 2025
  • Suomen-edustusto
  • Arvioitu lukuaika: 3 min

EU:n kompassi kilpailukyvyn palauttamiseksi ja kestävän vaurauden turvaamiseksi

Kilpailukykykompassi
Kilpailukykykompassi / Copyright Euroopan unioni 2025

Euroopan komissio esittelee tänään kilpailukykykompassin, joka on komission kuluvan toimikauden ensimmäinen merkittävä aloite, ja joka toimii tiekarttana konkreettisille ehdotuksille. Se tarjoaa strategiset ja selkeät puitteet ja ohjaa kilpailukykyä koskevia komission toimia.

Kompassin avulla luodaan Eurooppaa, jossa keksitään, valmistetaan ja saatetaan markkinoille tulevaisuuden teknologioita, palveluja ja puhtaita tuotteita, ja tehdään Euroopasta ensimmäinen ilmastoneutraali maanosa.

Euroopan tuottavuus on kasvanut jatkuvasti hitaammin kuin muiden. Taitavan ja koulutetun työvoiman, pääoman ja säästöjen, paremmin toimivien sisämarkkinoiden ja ainutlaatuisen sosiaalisen infrastruktuurin avulla EU voi kääntää suunnan. Sen on kuitenkin puututtava kiireesti pitkäaikaisiin esteisiin ja rakenteellisiin heikkouksiin.

Kolme keskeistä toiminta-alaa: innovointi, hiilestä irtautuminen ja turvallisuus

Draghin raportissa yksilöidään kolme kilpailukyvyn parantamisen kannalta käänteentekevää painopistettä, joiden pohjalta kompassissa esitellään toimia: 

  • Innovaatiovajeen poistaminen: Komissio aikoo ehdottaa ”tekoälyn gigatehtaita” ja tekoälyn käyttöä koskevia aloitteita, joilla edistetään tekoälyn kehittämistä ja teollista käyttöönottoa keskeisillä aloilla. Tarkoituksena on laatia kehittyneitä materiaaleja, kvanttiteknologiaa, bioteknologiaa, robotiikkaa ja avaruusteknologiaa koskevia toimintasuunnitelmia. Startup- ja scaleup-yrityksiä koskevalla EU:n strategialla puututaan esteisiin, jotka haittaavat uusien yritysten perustamista ja kasvua. Nk. 28. järjestelmän avulla yksinkertaistetaan sovellettavia sääntöjä. Näin innovatiiviset yritykset voivat toimia yhden ainoan säännöstön puitteissa aina, kun ne sijoittavat ja toimivat sisämarkkinoilla.
  • Hiilestä irtautumista ja kilpailukykyä koskeva yhteinen etenemissuunnitelma: Tulevalla puhtaan teollisuuden ohjelmalla vauhditetaan hiilestä irtautumista ja edistetään samalla kilpailukykyä. Tavoitteena on varmistaa, että EU on jatkossakin houkutteleva paikka valmistusteollisuudelle, myös energiaintensiivisille teollisuudenaloille, ja edistää puhdasta teknologiaa ja uusia kiertotalouteen perustuvia liiketoimintamalleja.  Teollisuuden hiilestä irtautumisen nopeuttamista koskevalla säädöksellä laajennetaan nopeutetut lupamenettelyt koskemaan siirtymävaiheessa olevia aloja. Lisäksi kompassiin sisältyy räätälöityjä toimintasuunnitelmia energiaintensiivisille aloille.
  • Riippuvuuksien vähentäminen ja turvallisuuden lisääminen: EU:n kyky monipuolistua ja vähentää riippuvuuksia edellyttää tehokkaita kumppanuuksia. EU:lla on jo nyt maailman suurin ja nopeimmin kasvava kauppasopimusten verkosto, joka kattaa 76 maata ja jonka osuus EU:n kaupasta on lähes puolet. Toimitusketjujen monipuolistamiseksi ja vahvistamiseksi halutaan turvata raaka-aineiden, puhtaan energian, kestävien liikennepolttoaineiden ja puhtaan teknologian saanti eri puolilta maailmaa. Sisämarkkinoilla taas julkisia hankintoja koskevien sääntöjen tarkistaminen mahdollistaa sen, että kriittisten alojen ja teknologioiden julkisissa hankinnoissa voidaan suosia Eurooppaa.

Viisi kilpailukykyä edistävää horisontaalista tekijää

Viisi horisontaalista tekijää ovat olennaisen tärkeitä kilpailukyvyn tukemiseksi kaikilla aloilla:

  • Yksinkertaistaminen: Tavoitteena on vähentää merkittävästi sääntely- ja hallintorasitetta. Tulevalla koontiasetusehdotuksella yksinkertaistetaan kestävyysraportointia, huolellisuusvelvoitteita ja luokitusjärjestelmää. Lisäksi komissio pyrkii helpottamaan liiketoiminnan harjoittamista tuhansille pienille midcap-yrityksille. 
  • Sisämarkkinoiden esteiden vähentäminen: Sisämarkkinat ovat olleet 30 vuoden ajan EU:n kilpailukyvyn moottori ja mittari. Horisontaalisella sisämarkkinastrategialla pyritään poistamaan EU:n sisäisiä esteitä. Lisäksi komissio aikoo nopeuttaa standardointiprosesseja. 
  • Kilpailukyvyn rahoittaminen: Komissio aikoo esittää eurooppalaisen säästö- ja investointiunionin perustamista, jotta voidaan luoda uusia säästö- ja sijoitustuotteita, tarjota riskipääomakannustimia ja varmistaa sijoitusten saumaton liikkuminen kaikkialla EU:ssa. EU:n talousarvion uudelleenkohdentamisella tehostetaan EU:n varojen saatavuutta EU:n painopisteiden mukaisesti. 
  • Osaamisen ja laadukkaiden työpaikkojen edistäminen: Komissio aikoo esittää aloitteen osaamisunionin perustamisesta. Siinä keskityttäisiin investointeihin, aikuiskoulutukseen ja elinikäiseen oppimiseen, tulevaisuuden vaatimukset huomioon ottavaan osaamiseen, taitojen säilyttämiseen, oikeudenmukaiseen liikkuvuuteen, pätevien ulkomaisten osaajien houkuttelemiseen ja integroimiseen sekä erityyppisen koulutuksen tunnustamiseen.
  • Koordinoinnin parantaminen EU:ssa ja jäsenvaltioissa: Komissio aikoo kehittää kilpailukyvyn koordinointivälineen. Tarkoituksena on varmistaa EU:n yhteisten poliittisten tavoitteiden täytäntöönpano EU:ssa ja jäsenvaltioissa, määritellä Euroopan etua koskevia rajat ylittäviä hankkeita ja toteuttaa uudistuksia ja investointeja. Seuraavassa monivuotisessa rahoituskehyksessä kilpailukykyrahasto korvaa useita nykyisiä EU:n rahoitusvälineitä, joilla on samanlaiset tavoitteet, ja tarjoaa rahoitustukea.

 

Lisätietoa laajemmassa tiedotteessa:

https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/fi/ip_25_339 

Euroopan komission Suomen-edustusto

Tiedotuspäällikkö
Ismo Ulvila
puh. 050 541 1122
ismo.ulvila@ec.europa.eu

Tiedottaja
Nina Hotti
puh. 050 384 7857
nina.hotti@ec.europa.eu

Tiedot

Julkaisupäivä
29. tammikuuta 2025
Laatija
Suomen-edustusto