EU tekee matkustamisesta helpompaa Siirry pääsisältöön
Suomen-edustusto
  • Uutisartikkeli
  • 17. tammikuuta 2024
  • Suomen-edustusto
  • Arvioitu lukuaika: 3 min

EU tekee matkustamisesta helpompaa

Matkailu
Anita Kelles-Viitanen Lili-koiransa kanssa Testaccio-aukiolla Roomassa, Italiassa. Kuva: Jenni Meronen

EU-maissa matkailevan ei tarvitse huolehtia valuutanvaihdosta, verkkovierailumaksuista tai siitä, muistaako tarpeen tullen oikean hätänumeron.

Lili-chihuahua odottaa kiltisti lattialla, kun Anita Kelles-Viitanen siemailee cappuccinoa pienessä roomalaiskahvilassa. ”Italia on Euroopan koiraystävällisin maa. Lihakaupassakin kauppias tiputti Lilille tiskin takaa raa’an lihapullan”, Kelles-Viitanen kertoo.

Kelles-Viitasella on eläkkeellä ollut aikaa matkustaa. Suosikkikohteita ovat Espanja ja Italia, jonka pääkaupungissa on tällä kertaa vierähtänyt lähes kaksi kuukautta. Kaupunki on tuttu Kelles-Viitaselle jo työuran ajalta. ”Tein töitä Kansainvälisessä työjärjestössä Aasiassa, kymmenen vuotta Intiassa ja kaksi vuotta Sri Lankassa. Sieltä siirryin Aasian kehityspankkiin Manilaan. Myöhemmin tein töitä muun muassa Kansainväliselle maatalousrahastolle Roomassa”, Kelles-Viitanen muistelee.

Myös 3-vuotias Lili on matkustamisen konkari, joka on reissannut Italian lisäksi Espanjassa. Koiran takia Kelles-Viitanen rajoittaa matkansa nykyisin Eurooppaan. ”Matkustaminen EU:n sisällä on erittäin helppoa. Aiemmin reissut suuntautuivat usein Aasiaan, mutta koiran kanssa Schengen-alueen ulkopuolelle lähteminen tarkoittaa hirveää paperisotaa. Koiran terveydestä pitää saada kaikennäköisiä papereita. Se on sen verran hankalaa, että ajattelin, etten lähde siihen rumbaan ollenkaan”, Kelles-Viitanen sanoo.

Euroopan unionin kansalaisella on oikeus liikkua ja oleskella vapaasti unionin alueella. Matkustusasiakirjaksi Schengen-alueella riittää passi tai henkilökortti. EU:ssa matkustavat koirat, kissat ja fretit sen sijaan tarvitsevat eurooppalaisen lemmikkieläinpassin, mikrosirun ja raivotautirokotuksen. Lisäksi Suomeen, Irlantiin, Maltalle, Norjaan ja Pohjois-Irlantiin matkustavilta lemmikeiltä vaaditaan ekinokokkilääkitys.

Puhelut ja internet samanhintaisia kuin kotona

Matkustaminen on 20 EU-maan euroalueella helppoa myös yhteisen valuutan vuoksi. Matkaa ei siis tarvitse aloittaa rahanvaihtopisteessä asioinnilla. ”Aasiassa joutui jatkuvasti vaihtamaan rahaa ja katsomaan, mikä kurssi oli sinä päivänä. Sama rahayksikkö tekee asian helpommaksi. On helpompi verrata kuluja”, Anita Kelles-Viitanen sanoo.

Lisäksi Kelles-Viitanen kertoo arvostavansa pankkipalveluiden toimivuutta EU:n sisällä. Sujuvan rahaliikenteen merkitys korostuu, kun kotimaasta on poissa pidempiä aikoja. Tilisiirrot EU-maiden välillä ovat samanhintaisia kuin kotimaan tilisiirrot. Sama koskee nostoja pankkiautomaateista, suoraveloituksia ja maksuja luotto- tai debitkorteilla. ”Koska en asu vierailemissani maissa vakituisesti, en perusta niihin pankkitiliä vaan käytän suomalaista tiliäni”, Kelles-Viitanen sanoo.

Kelles-Viitasen arkea ulkomailla helpottaa myös se, että puhelut, tekstiviestit ja nettisurffailu onnistuvat matkan aikana samalla hinnalla kuin kotimaassakin. EU-maasta toiseen siirtyvä matkailija saa matkapuhelinoperaattoriltaan tekstiviestin, jossa ilmoitetaan tämän käyttävän roaming- eli verkkovierailupalveluja ja muistutetaan kohtuullisen käytön kiintiöstä. ”Kun asun matkojen aikana vuokra-asunnoissa, en usein viitsi edes kirjautua asuinpaikan verkkoon, vaan käytän mieluummin suomalaista yhteyttä. Se on kuitenkin melkein samanhintaista”, Kelles-Viitanen sanoo.

EU:n siirrettävyysasetuksen ansiosta Kelles-Viitanen voi käyttää Suomessa hankkimaansa Netflix-tilausta ja muita suoratoistopalveluja myös lomamatkan aikana. Myös Yle Areena näkyy koko EU-alueella niille käyttäjille, joiden kotipaikaksi on varmistettu Suomi. ”Voin kuunnella vaikka Lauantain toivotut levyt tai Muistojen bulevardia Suomesta. Kaikki onnistuu!” Kelles-Viitanen kiittelee.

Matkustajalla on oikeus saada sairaanhoitoa

Anita Kelles-Viitasella on matkoillaan käytössä matkavakuutus ja yksityinen terveysvakuutus, eikä hän siksi ole käyttänyt julkisen terveydenhuollon palveluita. Varalta hänellä on kuitenkin mukanaan eurooppalainen sairausvakuutuskortti. Kelasta saatavan kortin omistajalla on oikeus saada toiseen EU-maahan suuntautuvan matkan aikana välttämätöntä hoitoa sairastuessaan tai onnettomuuteen joutuessaan.

Mahdollisessa hätätapauksessa Kelles-Viitanen voisi soittaa samaan numeroon kuin kotimaassa.  Eurooppalaiseen hätänumeroon 112 voi soittaa maksutta kiinteistä puhelimista ja matkapuhelimista kaikkialla EU:ssa.

Kelles-Viitanen kertoo olleensa onnekas, sillä hänen käyttämänsä kulkuvälineet ovat Schengen-alueen sisällä kokeneet vain vähäisiä viivästyksiä. EU:ssa lentokoneella, laivalla, junalla tai linja-autolla liikkuvalla on kuitenkin tiettyjä oikeuksia tilanteissa, joissa matka on peruutettu tai perille pääsee reilusti myöhässä. Esimerkiksi lennon peruuntuessa matkustajalla on oikeus valita joko lennon uudelleenreititys tai hinnan palautus ja jatkolentojen yhteydessä paluu lähtölentokentälle. Jos peruutuksesta ilmoitettiin alle kaksi viikkoa ennen lähtöä, voi matkustajalla myös olla oikeus korvaukseen. Korvauksia voi olla oikeus saada myös silloin, jos kirjatut matkatavarat katoavat, vahingoittuvat tai saapuvat myöhässä.

Matkapakettien myynti selkeämmäksi

Euroopan komissio on vastikään esittänyt parannuksia matkustajan oikeuksiin. Ehdotuksilla halutaan muun muassa uudistaa matkapakettidirektiiviä, joka kattaa sekä valmismatkat että räätälöidyt matkapaketit, joissa kuluttaja valitsee itse erityyppisiä matkapalveluja. Uudistuksen myötä matkustajalle on entistä selvempää, onko hänelle tarjottu matkapalvelujen yhdistelmä matkapaketti, mikä elinkeinonharjoittaja on vastuussa ja mitkä ovat pakettimatkustajan oikeudet.

Lisäksi komissio haluaa tehdä matkustajille entistä helpommaksi matkustamisen, joka yhdistää eri liikennevälineitä. Sen myötä matkustajien on helpompi löytää matkatietopalvelujen kautta tietoja eri liikennemuodoista ja saada matkan aikana reaaliaikaisia päivityksiä esimerkiksi viivästymisistä ja peruutuksista.

Edustuston sopimuskumppanin laatima artikkeli

Tiedot

Julkaisupäivä
17. tammikuuta 2024
Laatija
Suomen-edustusto