Siirry pääsisältöön
Suomen-edustusto
Lisäinformaatio18. tammikuuta 2024Suomen-edustustoArvioitu lukuaika: 1 min

Edustuston päällikkö Maria Blässar: EU:n toimielimet laativat useita elintärkeitä säädöksiä vaalikauden lopulla kriisien keskellä

EU-lippu

Komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen teki viimeisessä EU:n tilaa koskeneessa puheessaan viime syyskuussa selväksi, että komissio tulee ottamaan paljon tähänastista tiukemman kannan EU:n etujen puolustamisessa. Tuumasta on tartuttu ripeästi toimeen, samalla kun erilaiset EU:n yhtenäisyyttä ja myös tulevaisuutta koettelevat kriisit raivoavat lähellä ja kaukana.

Komission tammi-helmikuun alustavaa suurten asioiden päätösnippua katsellessa piirtyy kuva kovasta poliittisesta tahtotilasta EU:n etujen puolustamiseksi. Ensi viikolla on tulossa laaja EU:n taloudellisen turvallisuuden ehdotuskokonaisuus. Vuosittainen sisämarkkinoiden kilpailukykyraportti tulee tämän kuun lopulla, ja Suomessakin käyneen selvitysmies Enrico Lettan raportti sisämarkkinoiden tulevaisuudesta ja uudistuksista esitellään maaliskuun EU-huippukokouksessa. Helmikuun 1. päivänä EU-johtajien huippukokous päättänee Ukrainan tuesta, ja jo 6. helmikuuta komissio kertoo oman näkemyksensä EU:n päästövähennystarpeesta vuodelle 2040 ja myös hahmottelee pelisääntöjä hiilen sitomiseksi teollisuudessa. Myös biotekniikan saralla ehdotetaan uutta teollisuuspolitiikkaa osana laajempaa kehittyneiden materiaalien teolliseen käyttöönottoon liittyvää pakettia.

Helmikuun lopulla komissio jatkaa tekoälyn sääntelykokonaisuuden rakentamista ja ehdottaa puolustusteollisuuden kattavaa strategiaa. Isojen asioiden ehdotussuoran viimeistelee tiedonanto laajentumista edeltävistä EU:n sisäisistä uudistuksista.

Samanaikaisesti Euroopan parlamentti lainsäätäjänä tulee keskustelemaan muun muassa Unkarin tilanteesta ja Kiinan yhteyksistä EU:n kriittiseen infraan. Lisäksi se äänestää lopullisista päätöksistä useilla aihealueilla: ennallistaminen, rakennusten energiatehokkuus, muuttoliike ja sähkömarkkinauudistus. Parlamentti myös jatkaa trilogineuvotteluja pakkausjätedirektiivistä ja nettonollateollisuudesta.

Nykyinen lainsäädäntökausi loppuu huhtikuussa, eli aikaa on jäljellä vähän, mutta EU:n toimielimet toimivat kauden loppuun asti täydellä teholla EU:n etujen hyväksi.

Tiedot

Julkaisupäivä
18. tammikuuta 2024
Laatija
Suomen-edustusto