Marraskuu on ollut kiireinen ja kulttuurintäyteinen jälleen pahenevasta pandemiatilanteesta huolimatta. Tällaisena maailman aikana kulttuurin merkitys korostuu entisestään. Kulttuurilla on tutkitusti merkittävä yhteys kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin ja elämänlaatuun. Kulttuurin keinoin voidaan lisätä sosiaalista ja kulttuurista pääomaa eri yhteisöissä. Kulttuuritoiminta synnyttää yhteisöllisyyttä ja auttaa elämänhallinnassa. Yksilötasolla kulttuuri luo merkityksellisyyttä, pitää mielen virkeänä, opettaa sosiaalisia taitoja ja aktivoi ihmiset etsimään uusia kokemuksia.
Kulttuurin positiivisista vaikutuksista ja merkityksellisyydestä voisi toki jatkaa loputtomiin. Tähän peilaten on hienoa todeta, että lukuisat tapahtumat ja projektit ovat pitäneet minut kiireisenä ja mahdollistaneet erilaiset kulttuurikokemukset sadoille ihmiselle marraskuun aikana.
Heti marraskuun alussa saimme kaivattua väriä Eurooppasalin seinille. POSZTERRA-julistenäyttely esitteli Visegrád-maiden, eli Tšekin, Puolan, Slovakian ja Unkarin nykytaiteilijoiden parhaimmistoa. Koko marraskuun esillä olleen näyttelyn mahdollisti Liszt-insituutti – Unkarin kulttuurikeskus Helsingissä.
Ylivoimaisesti suurin projekti on ollut European Film Weeks (Eurooppalaisen elokuvan viikot, https://europa.eu/!MXxGBm). Filmiviikkojen suunnittelu ja tuotanto aloitettiin jo vuoden 2019 lopussa. Ne olikin tarkoitus järjestää jo viime vuonna, mutta ne jouduttiin valitettavasti perumaan niin kuin kaikki muukin.
Filmiviikot järjestettiin viimein 15.–23.11. Komission pääprioriteettien inspiroimana teemaksi valikoitui tällä kertaa ”A Sustainable and Green Europe”. Ilmastomuutoksen torjunta, ympäristönsuojelu, kestävä kehitys ja luonnon monimuotoisuus ovat kaikki tärkeitä asioita, jotka mietityttävät ja puhuttelevat ajassamme kaikenikäisiä. Kokosimme teeman ympärille 18 omintakeista ja puhuttelevaa elokuvaa.
Euroopan komission Suomen-edustuston lisäksi tapahtumaa olivat järjestämässä Euroopan parlamentin Suomen-toimisto sekä EU-maiden Suomen-suurlähetystöt ja kulttuuri-instituutit. Oli erityisen hienoa nähdä, miten kulttuuri yhdistää sekä järjestäjä- että osallistujatasolla eri maat ja kulttuurit.
Marraskuun lopussa saimme vielä nauttia Slovakian suurlähetystön järjestämästä elokuvaillasta ja taidenäyttelystä. Illan elokuvana oli dokumentti: Travel Clearance for Alexander Dubček. Näyttely jatkoi samalla teemalla. Dubček johti Tšekkoslovakiaa 1960-luvun lopussa ja teki merkittäviä poliittisia uudistuksia, joiden synnyttämää ilmapiiriä kutsuttiin nimellä Prahan kevät.
Nyt pandemiatilanne näyttää valitettavasti taas heikommalta, mutta toivotaan, että tilanne on parempi ensi vuonna ja saamme taas nauttia kulttuurista myös Eurooppasalissa.
Hyvää itsenäisyyspäivää kaikille koko edustuston väeltä!
Tiedot
- Julkaisupäivä
- 2. joulukuuta 2021
- Laatija
- Suomen-edustusto