Siirry pääsisältöön
Suomen-edustusto
Hanke

Vilkku-hankkeet tekevät liikkumisesta viisaampaa Kuopion seudulla

Kuopion seudun viisaan liikkumisen toimintamallin laatiminen (A71882) ja Kuopion seudun viisaan liikkumisen investointihanke (A71883) -hankkeita (VILKKU) ovat seuranneet Kuopion älykkään liikenneinfran selvitystyö- ja investointihankkeet (KÄLLI)

Vilkku
Vilkku-hankkeet tekevät liikkumisesta viisaampaa Kuopion seudulla / Copyright Sanna Pietikäinen/Kuopion kaupunki

Kuopion seudun viisaan liikkumisen toimintamallin laatiminen (A71882) ja Kuopion seudun viisaan liikkumisen investointihanke (A71883) -hankkeita (VILKKU) ovat seuranneet Kuopion älykkään liikenneinfran selvitystyö- ja investointihankkeet (KÄLLI, A75735 ja A75737).

Viisaalla liikkumisella viitataan toimivaan, turvalliseen, vähäpäästöiseen, terveyttä edistävään ja innovatiiviseen liikennejärjestelmään, jota on helppoa ja mukavaa käyttää. Viisas liikkuminen säästää luonnonvaroja sekä yhteiskunnan ja liikkujan itsensä resursseja. Kuopion älykäs liikenneinfra -hankkeen projektipäällikkö Juho-Pekka Hukkasen mukaan kaiken keskiössä on eri kulkutapojen järkevä yhdistäminen, jossa kaikilla liikennemuodoilla on paikkansa.

Kuopio on mäkinen kaupunki, jotka halkovat vesistöt ja metsät. Liikkuminen on osa kaupungin hiilineutraalius- ja resurssiviisaustavoitteita, joten kaupungissa on päätetty alkaa edistää viisasta liikkumista usealla rintamalla.

VILKKU-hankkeiden ansiosta Kuopioon ja Siilinjärvelle on hankittu uusi joukkoliikenteen taustajärjestelmä, joka mahdollistaa muun muassa bussien liikennevaloetuudet, reaaliaikaisen kulkutiedon sekä monipuolisen datan saamisen joukkoliikenteestä. Kulkutietojen avulla matkustajat saavat parempaa ja täsmällisempää tietoa liikenteestä esimerkiksi hyödyntämällä mobiilipalveluja, joiden kehittämisessä hanke on ollut osallisena. Seudulle on hankittu hankkeen myötä myös kulkutietoa tarjoavia näyttöjä linja-autopysäkeille sekä linja-autoihin. Järjestelmän tuottama data hyödyttää myös joukkoliikennesuunnittelijoita, jotka voivat esimerkiksi matkustaja- ja ajoaikatietojen avulla suunnitella toimivampia linja-autolinjoja ja aikatauluja.

Hankkeen myötä Kuopioon on hankittu myös sähköavusteiset kaupunkipyörät, joiden suosio on ylittänyt kunnianhimoisimmatkin odotukset. Kaudelle 2022 Kuopioon hankittiin 100 uutta pyörää, mikä poisti aiemmin koettuja suuren kysynnän aiheuttamia haasteita ja kasvatti pyörien määrän 350:een.

Seudun asukkaat ovat ottaneet uudet liikkumiseen liittyvät digitaaliset palvelut laajasti käyttöön ja antaneet hyvää palautetta uusista palveluista sekä kaupunkipyöräjärjestelmästä. Kuopion kaupungin liikenteen edustajien mukaan vastaavat hankkeet eivät olisi olleet mahdollisia toteuttaa samassa laajuudessa ja yhtä nopealla aikataululla ilman Euroopan unionin tarjoamaa tukea. Monet hankkeen myötä kehitetyistä palveluista jatkuvat vielä hankkeen päätyttyä.

Sidosryhmät

Koordinaattorit

Kuopion kaupunki

Siilinjärven kunta