
Euroopan komissio tarkistaa EU:n koheesiopolitiikkaa, jotta sillä voidaan tukea paremmin EU:n strategisia painopisteitä. Näitä ovat kilpailukyky ja hiilestä irtautuminen, puolustus ja turvallisuus, itäiset raja-alueet sekä kohtuuhintainen asuminen, vesiresilienssi ja energiasiirtymä. Tavoitteena on tehostaa koheesiopolitiikkaa kannustamalla jäsenmaita ja niiden alueita investoimaan näihin painopisteisiin.
Koheesiopolitiikalla tähdätään kuitenkin edelleen myös taloudellisten, sosiaalisten ja alueellisten erojen vähentämiseen. Jäsenmaita pyydetään kohdentamaan osa vuosien 2021–2027 koheesiovaroistaan uudelleen uusiin investointeihin meneillään olevan koheesiopolitiikan väliarvioinnin mukaisesti.
Kilpailukykyisempi Eurooppa ja innovaatiokuilun poistaminen
Yritykset – koosta riippumatta – ohjaavat tutkimusta, innovointia sekä tietämyksen ja teknologian siirtoa. Tämän vuoksi komissio ehdottaa Euroopan aluekehitysrahaston tuen ulottamista suuriin yrityksiin, jotka toimivat puolustuksen, strategisten teknologioiden ja hiilestä irtautumisen kaltaisilla kriittisillä aloilla. Lisäksi komissio kannustaa EU-maita lisäämään investointeja strategisiin teknologioihin Euroopan strategisten teknologioiden kehysvälineen (STEP) puitteissa.
Puolustusteollisuuden lujittaminen ja itäisten raja-alueiden tukeminen
Komission ehdotuksessa jäsenvaltioille annetaan mahdollisuus käyttää nykyistä koheesiorahoitusta häiriönsietokykyisen infrastruktuurin rakentamiseen. Tarkoituksena on edistää sotilaallista liikkuvuutta. Ehdotuksella tuetaan myös pienten ja suurten puolustusalan yritysten tuotantokapasiteettia kaikilla EU:n alueilla. Venäjän Ukrainaa vastaan käymä hyökkäyssota vaikuttaa suhteettomasti itäisillä raja-alueilla toteutettaviin koheesio-ohjelmiin. Sen vuoksi ohjelmiin sovelletaan etuuskohteluun perustuvaa ennakkomaksutasoa, jos niiden kokonaisvaroista vähintään 15 prosenttia siirretään uusiin strategisiin painopisteisiin.
Kohtuuhintaisempaa asumista
Komissio ehdottaa kohtuuhintaiseen asumiseen tarkoitetun koheesiopolitiikan rahoituksen kaksinkertaistamista. Jäsenvaltiot voivat myös vivuttaa yksityistä ja julkista rahoitusta käyttämällä uutta rahoitusvälinettä, joka on perustettu yhdessä Euroopan investointipankin kanssa.
Vesiresilienssin parantaminen
Jäsenvaltiot voivat lisätä investointeja vesiresilienssiin.
Energiasiirtymän tukeminen
Koheesiorahoituksella tuetaan investointeja, joilla edistetään yhdysjohtojen ja niihin liittyvien siirtojärjestelmien rakentamista sekä latausinfrastruktuurin käyttöönottoa.
Strategisten painopisteiden taloudelliset kannustimet
Jos koheesio-ohjelman kokonaisvaroista vähintään 15 prosenttia siirretään näihin painopisteisiin, ohjelma saa suuremman ennakkomaksun. Lisäksi EU:n rahoituksella katetaan jopa 100 prosenttia strategisiin painopisteisiin tehtävien investointien kuluista kaikilla alueilla.
Seuraavat vaiheet
Komission tavoitteena on saada väliarviointiin kuuluva koheesiopolitiikan tarkistaminen päätökseen jäsenvaltioiden ja alueiden kanssa vuoden 2025 aikana, jotta uusien ohjelmien täytäntöönpano voidaan aloittaa vuoden 2026 alussa.
Lisätietoa laajemmassa tiedotteessa:
https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/fi/ip_25_929
Euroopan komission Suomen-edustusto
Tiedotuspäällikkö
Ismo Ulvila
puh. 050 541 1122
ismo.ulvila@ec.europa.eu
Tiedottaja
Nina Hotti
puh. 050 384 7857
nina.hotti@ec.europa.eu
Tiedot
- Julkaisupäivä
- 1. huhtikuuta 2025
- Laatija
- Suomen-edustusto