Siirry pääsisältöön
Suomen-edustusto
Uutisartikkeli29. toukokuuta 2024Suomen-edustustoArvioitu lukuaika: 1 min

Tuoreen Eurobarometri-tutkimuksen mukaan eurooppalaiset suhtautuvat myönteisesti kieltenopiskeluun

Monikielisyys

Valtaosa eurooppalaisista (86 %) ja 81 prosenttia suomalaisista katsoo, että jokaisen EU:ssa pitäisi pystyä puhumaan ainakin yhtä vierasta kieltä. Tämä käy ilmi tuoreesta Eurobarometri-tutkimuksesta, joka koskee eurooppalaisten asennoitumista kieliin.

Kolme viidestä eurooppalaisesta pystyy keskustelemaan jollakin muulla kielellä kuin äidinkielellään. Tässä on nähtävissä kolmen prosenttiyksikön nousu verrattuna vuonna 2012 tehtyyn edelliseen tutkimukseen. Suomalaisvastaajien osalta tuloksista ilmenee, että 81 prosenttia pystyy keskustelemaan englanniksi, missä on nousua 11 prosenttiyksikköä, ja 48 prosenttia pystyy keskustelemaan ruotsiksi, missä nousua on 4 prosenttiyksikköä. Suomalaiset pystyvät keskustelemaan myös saksaksi (18 %, -2 prosenttiyksikköä), ranskaksi (4 %, -1 prosenttiyksikkö) ja espanjaksi (4 %, +1 prosenttiyksikkö). 

Suomalaiset pitävät kielitaidon suurimpina hyötyinä mahdollisuuksia käyttää kieliä työssä sekä työskennellä toisessa maassa. Suomalaisten mielestä kielitaito auttaa myös ymmärtämään toisista kulttuureista tulevia ihmisiä.

Lue lisää (englanniksi): https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/ip_24_2686

Eurobarometri-tutkimuksen keskeiset tulokset ja eri EU-maita koskevat erilliset tietosivut (kohdassa ”Country Factsheets in English”) (englanniksi): https://europa.eu/eurobarometer/surveys/detail/2979

Tiedot

Julkaisupäivä
29. toukokuuta 2024
Laatija
Suomen-edustusto