Gå direkt till innehållet
Representationen i Finland
Presskommuniké12 juni 2024Representationen i FinlandLästid: 2 min

EU-kommissionen lägger fram en gemensam genomförandeplan för migrations- och asylpakten

Pact on Migration and Asylum

I dag lägger EU-kommissionen fram en gemensam genomförandeplan för migrations- och asylpakten. Syftet med genomförandeplanen är att säkerställa att allt är på plats senast i juni 2026 för att pakten ska kunna förverkligas i praktiken.

Genomförandeplanen är indelad i tio olika byggstenar. Alla dessa byggstenar är i allra högsta grad beroende av varandra och måste genomföras parallellt. 

Genomförandeplanens tio byggstenar omfattar följande:

  1. Ett gemensamt migrations- och asylinformationssystem (Eurodac). Det kommer att stödja medlemsländerna, framför allt när det gäller att slå fast ansvaret och övervaka sekundära förflyttningar.
  2. Ett nytt system för att hantera migrationen vid EU:s yttre gränser. Genom systemet ska tredjelandsmedborgare kunna hanteras och snabba, effektiva och förenklade förfaranden för asyl och återvändande ska inrättas, liksom kraftfulla skyddsåtgärder. Alla irreguljära migranter kommer att registreras och de kommer att behöva genomgå en screening vad gäller deras identitet, säkerhetsrisk, utsatthet och hälsa. 
  3. En rimlig levnadsstandard ska säkerställas vid mottagande av sökande.
  4. Rättvisa, effektiva och konvergerande asylförfaranden. Dessa förfaranden ska effektivisera bedömnings- och beslutsprocessen för enskilda asylansökningar i hela EU och stärka skyddsåtgärderna, rättigheterna och garantierna för personer som ansöker om och personer som beviljats internationellt skydd.
  5. Effektiva och rättvisa förfaranden för återvändande
  6. Ett rättvist och effektivt system för delat ansvar i hela unionen införs och incitamenten för sekundära förflyttningar minskar. 
  7. Solidaritet i praktiken. För första gången någonsin har EU en permanent, rättsligt bindande, men flexibel solidaritetsmekanism för att se till att inget medlemsland lämnas i sticket. 
  8. Beredskap, beredskapsplanering och krishantering kommer att bidra till ökad resiliens.
  9. Nya skyddsåtgärder för asylsökande och utsatta personer. Övervakningen av grundläggande rättigheter ska ökas.
  10. Vidarebosättning, inkludering och integrering.

Migrations- och asylpakten utgör ett övergripande tillvägagångssätt för migrationshantering som inbegriper hela rutten.

Det är oumbärligt för EU att fortsätta med och intensifiera samarbetet med partnerländer, framför allt inom följande tre viktiga områden: bekämpning av smuggling av migranter, effektiva återvändanden, återtaganden och återintegrering, och lagliga migrationsvägar. 

Den gemensamma genomförandeplanen kommer att läggas fram för medlemsländerna vid mötet för rättsliga och inrikes frågor i rådet. Därefter kommer genomförandeplanen att utgöra en vägledning för medlemsländerna som ska utarbeta sina respektive nationella genomförandeplaner senast till december 2024. 

Läs mer i det utförligare pressmeddelandet: https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/sv/ip_24_3161 

 

Europeiska kommissionens representation i Finland

Informationschef
Ismo Ulvila
tfn 050 541 1122
ismo [dot] ulvilaatec [dot] europa [dot] eu (ismo[dot]ulvila[at]ec[dot]europa[dot]eu)

Informatör
Nina Hotti
tfn 050 384 7857
nina [dot] hottiatec [dot] europa [dot] eu (nina[dot]hotti[at]ec[dot]europa[dot]eu) 

Följ oss på X @eukomissio

Översikt

Publiceringsdatum
12 juni 2024
Upphovsman
Representationen i Finland